E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTOBB'un hesapları açılıyor---

TOBB'un hesapları açılıyor

TOBB'un hesapları açılıyor
13 Eylül 2012 - 07:52 borsagundem.com

Hükümet, "özel" statüyle kurulan şirketlerin üzerindeki sır perdesini bağımsız denetim yoluyla kaldıracak

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile ticaret hayatında devrim niteliğindeki uygulamalara imza atan hükümet, "özel" şirketlere dokunmaya hazırlanıyor. Şefaflık konusunda yeni bir dönemin başlangıcı olacak uygulamayla bugüne kadar finansal işlemlerinde denetime tabi olmayan firmalar, bağımsız kurumlar tarafından denetlenecek. Böylece, özel statünün sağladığı rahatlıkla yıllardır kapalı kasalarda saklanan tüm defterler, kamu yararına açılacak. Bu şirketlerle ilgili tüm gerçekler gün yüzüne çıkacak ve güçlerine balans ayarı çekilecek. Yeni düzenleme en çok yıllardır kasasında milyarlarca lira bulunan ve 16 şirkete sahip Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ni (TOBB) etkileyecek. TOBB'un iştiraki olan şirketler de bağımsız denetime tabi tutulacak.
DEFTERLER AÇILACAK
Tarihi adımla TOBB'un kasasındaki parayı nereden kazandığı ve altındaki meslek grupları için gerekli harcamaları yapıp yapmadığı gibi cevaplanamayan sorular yanıt bulacak. TOBB şirketleri tarihinde bir kez 2010'da Sanayi Bakanlığı ekiplerinin şok baskını sonrası geniş bir inceleme geçirmişti. Ancak yeni uygulamayla bu inceleme daha ileri bir aşamaya taşınacak. TOBB'un gücünün baskın olduğu ve ticari sır gerekçesi ile finansal yapıları hakkında gerekli raporlama yapılamayan bu şirketler ilk defa detaylı olarak incelenecek. İşadamlarından 45 farklı kalemde ücret alan TOBB'a bu ücretlerin neden alındığı ve nerelere kullanıldığı da sorulacak. TOBB'un iştiraki konumundaki 16 şirket tek merkezden, aynı anda ve kapsamlı olarak incelenecek. Kaynaklar, böyle bir detaylı incelemenin birlik tarihinde ilk kez yaşandığının altını çiziyor.
27 BİN TL MAAŞ ALAN VAR
Daha önce kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile ilgili kapsamlı çalışma gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), TOBB'a ilişkin raporunda aylık 27 bin TL maaş alan yöneticilerden faturalanamayan harcamalara, üye aidatlarının belirsizliği ve fahişliğinden, usule aykırı siyasi bağlantılara kadar olumsuz yönde 17 unsur tespit etmişti. DDK, bu kuruluşlara özellikle gelirlerin harcanması ve belirlenmesi başta olmak üzere tüm mali konularda sıkı denetim getirilmesini öngörmüştü.
TAM YETKİLİ BAKANLAR KURULU OLDU
Yeni TTK ile getirilen uygulamayla bağımsız denetim yetkisi verilen Bakanlar Kurulu, bu konuda kapsamı belirlemeye hazırlanıyor. Kurul, kamu yararı için birçok şirketi bağımsız denetim kapsamına alacak. Söz konusu yetkiyle yıllardır konuşulmasına rağmen bir türlü tam olarak denetlenemeyen bu şirketlere ilk defa gerçek manada hesap sorulacak.
DDK DA İSTEMİŞTİ
DDK, bu kuruluşlara özellikle gelirlerin harcanması ve belirlenmesi başta olmak üzere tüm mali konularda sıkı denetim getirilmesini öngörmüştü. DDK raporunda, bu kurumların bazı demokratik olmayan uygulamaları gerçekleştirdiği tespit edilmişti.
BELEDİYELER, SENDİKALAR, VAKIFLAR ŞEFFAFLAŞACAK
Bünyelerinde kurdukları şirketlerle önemli oranda gelir elde eden sendikalar da mercek altına alınacak. Böylece parayı nereye harcadıkları, yasa dışı örgütlerle mali bağlantılarının olup olmadığı yönündeki soru işaretleri ortadan kalkacak. Sendikaların üyelerinden aldıkları aidatların yanı sıra ana gelir olarak gösterdikleri iştirakleri de denetime açılacak. Böylece ekonomik açıdan şeffaflaşmaları sağlanacak. Belediye ve vakıf şirketleri de uluslararası standartlarda denetlenecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ya halka açık firmalar13 Eylül 2012 16:39

    önce yatırımcılar pahalı halka arzlara katılıp ortak olduğu firmalardaki yönetim ücretlerini masaya yatırsınlar. ütopyanın halka arzdan önceki yıl yönetim kurulu ücretleri: 178.000 tl, halka açıldıktan sonra 800.000 tl. küçük yatırımcıyı devlet korumazsa kim koruyacak?