E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTOFAŞ'dan stratejik yatırım---

TOFAŞ'dan stratejik yatırım

TOFAŞ'dan stratejik yatırım
14 Eylül 2012 - 08:28 borsagundem.com

ABD'li ünlü araba markası ile ortak dev proje bitmek üzere. İhracatta da hedef büyüdü

Otomotivde Türkiye’nin 4 milyon araçlık 2023 yılı vizyonunu hatırlatan TOFAŞ Üst Yöneticisi Kamil Başaran, stratejik yatırım teşviklerinin de bu açıdan değerlendirilmesini istedi. Başaran, Ar-Ge’ye desteklerinin de her geçen gün arttığını anlattı.
TOFAŞ Üst Yöneticisi Kamil Başaran, şirketinin çalışmaları ve sektörün güncel konularıyla ilgili açıklamalar yaptı.
Son günlerde, stratejik yatırım teşvikleri üzerinden yürüyen tartışmalarla ilgili yorum yapan Başaran, teşvikleri takdirle karşıladıklarını ama iki konunun sektörleri açısından açıklık beklediğini söyledi.
Hafif ticari potansiyel
Bu tür teşvik için ithal kriteri olduğunu anlatan Başaran, ancak hafif ticari araçların Türkiye'ye yüksek oranda katma değer kazandırdığını ve gelecek için de büyük potansiyel barındırdığını belirterek, "Bu alanı kullanmalıyız" dedi. Yüzde 40'lık katma değer kriterinin yüksek olduğunu ve düzenlemede yerli yansanayideki üretimin bu açıdan hesaba katılmadığını ifade eden Başaran, şunları söyledi:
Görüşmeler sürüyor
"Biz iPod üretmiyoruz. Yerli araç projelerin için bu oran çok yüksek. Ayrıca Euro bölgesindeki kriz ortamında stratejik yatırım teşvikleri çok önemli. Çünkü yeni yatırımları Türkiye'ye çekmek, ortaklarımızı ikna etmek için sayısal projeksiyonlar büyük önem taşıyor. Ama bu konudaki yanlış anlaşılmalar bertaraf olacak. Bu yönde çalışıyoruz, görüşüyoruz."
Ekonomiyi etkiler
Bu kapsamda 2023 yılıyla ilgili '3 milyon ihracat, 1 milyon iç pazar' vizyonunu da hatırlatan Başaran, kendileri gibi şirketlerin hızlanması gerektiğini vurguladı. Bütçeye ek gelir için otomotive yeni vergi konacağıyla ilgili haberleri de değerlendiren Başaran, pazarın küçülmesinin ekonomiye negatif katkı vereceğini söyledi.
ABD'li Doblo bitmek üzere
Bursa'da geliştirilen Doblo'nun, Fiat'ta en iyi sayısal sonuçlara ulaşan ve ortaklarını tatmin eden projelerden biri olduğunu söyleyen Başaran, 4 milyonluk üretimleri içinde de en büyük payın bu modele ait olabileceğini açıkladı. ABD için Chrysler'le ortak, Dodge RAM markası altında üretilecek Doblo'nun detaylarının bitmek üzere olduğunu belirten Başaran, ihracatın da Transit Connect'in ulaştığı 45 binlik seviyenin altında olmayacağını iddia etti.
Bölgemizdeki Ar-Ge'nin merkez ortağı oluyoruz
TOFAŞ'ın Ar-Ge'ye büyük önem verdiğini, elde ettikleri başarılarının da bunun göstergesi olduğunu vurgulayan Başaran, bu çalışmalarla yerlilikte yüzde 64'e ulaştıklarını söyledi. Başaran, şunları söyledi: "400 Ar-Ge çalışanımız yakında 500'e çıkacak. Tam anlamıyla Fiat'ın EMEA ülkeleri bölgesinin merkez Ar-Ge ortağı oluyoruz. Sırbistan, Çin'deki fabrikaların kuruluşunda, birçok alanda biz etkili olduk."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)