E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTPAO Afganistan topraklarında---

TPAO Afganistan topraklarında

TPAO Afganistan topraklarında
14 Kasım 2012 - 05:52 borsagundem.com

TPAO, Libya’dan Kolombiya’ya kadar çeşitli coğrafyalarda arama yatırımları yapıyor

Irak'taki petrol arama ruhsatları iptal edilen TPAO şimdi başka coğrafyalara giderek petrol aramayı amaçlıyor.
Hürriyet'in haberine göre, dünyanın çeşitli bölgelerinde yatırıma yönelen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) sıradaki hedefi Afganistan. Afganistan’da sekiz doğalgaz kuyusunun rehabilitasyon ihalesini alan şirket, ayrıca iki blokta petrol arama ihalesine teklif verdi. TPAO’nun Afganistan’da aldığı sekiz gaz kuyusunun rehabilitasyonu işi yaklaşık 10 milyon dolarlık bir çalışma. Bunun TPAO için küçük sayılabilecek bir iş olduğuna dikkat çeken yetkililer, “Ancak TPAO’nun bu çalışması Afganistan’a giriş anlamı taşıdığı için çok önemli. Afganistan’ın kuzeyindeki Cevizcan ilinde gerçekleştirilecek bu çalışmanın sembolik değeri yüksek. TPAO bu proje ile Afganistan’da çalışmaya başlayan ilk batılı petrol şirketi olacak” diye konuştu.
Öte yandan TPAO, Afganistan’da Mezarı Şerif ve Sandıklı bloklarının önceki gün yapılan ihalesine Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dragon Oil ve Kuveyt Enerji ile Afgan şirket Gazanfer’den oluşan dörtlü konsorsiyumla girdi. Mezarı Şerif’te TPAO yüzde 35 payla operatör olurken, Kuveyt Enerji ve Dragon’un yüzde 25’er, Gazanfer şirketinin ise yüzde 15 payı bulunuyor. Sandıklı bloğunda ise Kuveyt Enerji ve Dragon yüzde 30’la ortak operatör olurken, TPAO’nun yüzde 25, Gazanfer’in yüzde 15 payı bulunuyor. Petrol arama ihalesiyle ilgili sözleşmenin, ihale sonuçlarının açıklanmasının ardından önümüzdeki yılın ilk aylarında imzalanması bekleniyor.
TRİLYONLUK MADEN
Amerikan Jeoloji Derneği’nin yaptığı bir araştırma, Afganistan’da 1 trilyon dolarlık bakır, kobalt, demir ve altın gibi kıymetli madenler olduğu tahminine yer veriyor. Ancak ülkede uzun yıllar devam eden savaş, bu kaynakların çıkarılmasının önünde engel teşkil ediyordu.
Çin petrol buldu
GEÇTİĞİMİZ aralık ayında Afganistan’da önemli bir petrol anlaşmasına imza atan Çin Ulusal Petrol Şirketi’nin, açtığı petrol kuyusundan olumlu sonuç aldığı açıklandı. 21 Ekim 2012 tarihinde Reuters’ın geçtiği habere göre, şirket yıllık olarak 1.5 milyon varil petrol çıkaracak. Afganistan Maden Bakanı Vahidullah Şehrani, yeni arama üretim kontratlarının önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapılacağını belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)