E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporTrabzonspor HES kuruyor---

Trabzonspor HES kuruyor

Trabzonspor HES kuruyor
08 Ağustos 2012 - 07:28 borsagundem.com

Trabzonspor Uzungöl'e hidroelektrik santral kurmak için 49 yıllığına lisans aldı

Trabzonspor önemli bir gelir kaynağına kavuşuyor. Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği şirketinin iştiraki olan Bordo Mavi Enerji firması, Uzungöl Regülatörü Hidroelektrik Santralı (HES) projesi için üretim lisansı aldı.
Trabzonspor'un enerji yatırımlarının stratejisini çizen Bordo Mavi Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Önder Karaduman, “Önce kredi arayışına gireceğiz. Sonra da inşaat için ihaleye çıkacağız” diyor.
Karaduman aynı zamanda Elektrik Üreticileri Derneği’nin de Başkanı.
49 yıllığına üretim lisansı alınan Uzungöl HES projesi yıllık 28 megavat kapasite ye sahip. Önder Karaduman her megavat için 1 milyon dolar yatırım gerekeceğini belirterek şunları söylüyor:
“Bu projenin ortalama maliyetinin 30 milyon dolar olacağını düşünüyoruz. Normalde HES yatırımı 6 - 7 yılda kendisini amorti eder. 7 yıl sonra şimdiki hesapla her yıl Trabzonspor'un kasasına 3 milyon Dolar ek gelir girecek. Buradan elde edilecek elektrik Trabzon nüfusunun 6'da birinin ihtiyacını karşılayacak.”
Stadyuma güneş paneli!
Trabzonspor bu yıl en flaş transferlerinden birini İngiliz Leicester City takımından 750 bin pound'a Souleymane Bamba’yı alarak yaptı. Fildişi Sahilli defans oyuncusuna her yıl 1 milyon euro’ya yakın ödeme yapılacağı dikkate alındığında Bamba bordo mavili kulübe yaklaşık 2.5 milyon dolara mal oldu. HES projesi devreye girdiğinde ve kendini amorti ettiğinde kulüp her yıl Bamba seviyesinde ekstra bir oyuncu alabilecek.
Trabzonspor'un Bordo Mavi dışında, Bordo Yeşil adlı Giresunspor’la ortak bir enerji şirketi daha var. Bordo Yeşil’in de Giresun Galavera deresi üzerine bir HES projesi planı bulunuyor. Ancak Karaduman o projenin beklemede olduğu bilgisini veriyor.
Her spor kulübünün forma - bilet satışı, maç yayını gibi kalemlerin dışında gelirler bulmak zorunda olduğunu anlatan Karaduman, “Bence diğer kulüpler bizi örnek alsın” diyor.
Karaduman piyasada pek kârlı proje kalmadığını da dile getirerek şunları söylüyor:
"Bundan sonra Trabzonspor’un enerji hedefi güneş olmalı. Yeni stadyumun çatısına güneş panelleri yerleştirebiliriz. Trabzon iklimi İsviçre’nin Bern şehrine benzer. Bern’de güneş panelleriyle kaplı Stade de Suisse benzerini düşünebiliriz. Onlar güneş ten stadın elektriğini üretip fazlasını da satıyorlar.”
'Dağıtım işinde yokuz’
Trabzonspor'un daha önce elektrik dağıtımıyla ilgileneceği gündeme gelmişti. Karaduman bunun mümkün olmayacağını belirterek şunları anlatıyor:
"Elektrik dağıtım ihaleleri yanlış yapıldı. O yüzden iptal oldular. Özelleştirme İdaresi şimdi aynı şekilde tekrar ihaleye çıkıyor. Bu iş know - how gerektirir. O yüzden teknolojik imkanlar şart. Dağıtım ihalesini müteahhite verirsen zaman kaybı olur. Trabzonspor dağıtıma tek başına girmez. Her yatırım için haddini bilmek ve doğru planlama yapmak lazım."
‘HES’e karşı olanlar esas yaylaya baksın’
Önder Karaduman HES'lerin doğru yapıldığı takdirde çevresel bir etkisi olmadığını düşünenler arasında. Sosyal medyada yer alan ve Trabzonspor'a verilen lisansla bölgede HES'lere karşı olan hassasiyetin azaltılmak istendiği şeklindeki yorumlara katılmayan Karaduman şunları söylüyor:
"Halktan tepki verenler bunu bilinçli mi yapıyor? Sanmıyorum. HES'lere karşı olan Derelerin Kardeşliği Platformu bence Menfaatlerin Kardeşliği. Çevreyle alakaları olsa önce beton yığınına dönen yaylalara bakarlardı. Oraların kanalizasyonları da derelere veriliyor." Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)