E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTröst karşıtı davalar Google’ı bölecek mi?---

Tröst karşıtı davalar Google’ı bölecek mi?

Tröst karşıtı davalar Google’ı bölecek mi?
09 Ekim 2024 - 13:39 borsagundem.com

Tröst karşıtı davalar Google’ın bugün bildiğimiz halinin sonunu getirebilir. ABD Adalet Bakanlığı teknoloji devinin işletmesinin bir kısmını satmaya zorlanması gibi olağanüstü önlemleri değerlendiriyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Adalet Bakanlığı (DOJ) tekelci uygulamaları nedeniyle teknoloji devi Google için benzersiz bir ceza düşünüyor. Google’ın dağıtılması da şirket için önerilen cezalar arasında yer alıyor.

Salı günü sunulan mahkeme belgelerine göre DOJ, Google’ın Chrome, Play ve Android ürünlerini rakiplerine karşı haksız bir avantaj sağlamak için kullandığını savunuyor ve bunun önlenmesi için ‘davranışsal ve yapısal çözümler’ düşünüyor. MarketWatch’un haberine göre mahkeme sonucunda alınacak karar Google’ın bir kısmının satmaya zorlanması, şirketin özel sözleşmeler yapmasının engellenmesi veya arama motoru ve yapay zeka ürünlerini oluşturmak için kullandığı verileri teslim etmesi gibi sonuçlar oluşturabilir.

Google’ın mevzuat işlerinden sorumlu başkan yardımcısı olan Lee-Anne Mulholland pazartesi yayınladığı bir blog yazısında DOJ’nin bu davada ‘belirli yasal konuların çok ötesine geçen radikal değişiklikler’ aradığını belirtiyor.

Mulholland, “Bu dava bir dizi dağıtım sözleşmelerinin araştırılmasıyla alakalı. Hükümet, buna odaklanmak yerine, tüketiciler, işletmeler ve Amerikan rekabet gücü için istenmeyen önemli sonuçları olan çok sayıda endüstriyi ve ürünü etkileyecek kapsamlı bir gündem izliyor gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Mulholland'a göre, ABD Adalet Bakanlığı tarafından ortaya konan potansiyel çözümler, kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini riske atabilir, inovasyona zarar verebilir ve reklamları hem işletmeler hem de tüketiciler için daha az kullanışlı hale getirebilir.

ABD Adalet Bakanlığı ise kasım ayında daha ayrıntılı bir açıklama yapılacağını söyledi. Dava dosyasında, "Google'ın yasadışı davranışı on yıldan fazla bir süredir devam etti ve bu bir dizi kendi kendini güçlendiren taktik içeriyordu. Bu yasadışılığı çözmek ve etkili bir tröst karşıtı çözümün hedeflerine ulaşmasını sağlamak zaman alır" ifadelerine yer verildi.

Bloomberg’ün ağustos ayı tarihli konuyla ilgili ilk haberine göre, federal bir yargıcın Google'ın arama motoru ve reklamcılık işletmesinin bazı bölümlerinin tekel oluşturduğuna karar vermesinin ardından, DOJ'un teknoloji devinin dağılmasını düşündüğünü bildirmişti.

Söz konusu yargıç Amit Mehta’nın önümüzdeki yılın bahar aylarında Google davasının ceza kısmını ele alması planlanıyor.

Pazartesi günü ise farklı bir federal yargıç Google’a uygulama mağazası aracılığıyla yasadışı bir tekel yaratması nedeniyle ceza olarak Play Store’un kullanımını rakiplerine açmasını emretti.

Google her iki karara da itiraz edecek.

Alphabet hisselerinde 'parçalama' düşüşüAlphabet hisselerinde 'parçalama' düşüşü

 

Fed 1970’lerdeki hatasına düşüyorFed 1970’lerdeki hatasına düşüyor

 

FED yönetimi hazırlıksız mı yakalandı?FED yönetimi hazırlıksız mı yakalandı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)