E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump enflasyonu geri mi getirecek?---

Trump enflasyonu geri mi getirecek?

Trump enflasyonu geri mi getirecek?
10 Temmuz 2024 - 11:18 borsagundem.com

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın olası bir zaferi ABD’yi daha korumacı politikalara doğru yönlendiriyor. Uzmanlarsa bunun enflasyon krizini geri getireceği konusunda endişeleniyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street çevreleri perşembe günü açıklanacak tüketici fiyat endeksi verilerine dair iyimserliğini koruyor. Ancak uzmanlar Cumhuriyetçi ABD başkanı adayı Donald Trump’ın ikinci kez başkan olması durumunda ortaya çıkabilecek enflasyonist etkilere karşı uyarıyor.

TÜFE raporunun açıklanmasından önce ortaya çıkan tablo ABD enflasyonunun önümüzdeki dönemde nereye gideceğine dair tahminleri çelişkili hale getiriyor. Politika faizlerini 23 yılın zirvesine taşıyan ABD Merkez Bankası’nın (FED) tercih edeceği rota ise karmaşıklaşıyor.

Yatırımcıların bir kısmı ABD ekonomisi yavaşladıkça enflasyonun düşmeye devam edeceği ve FED’in eylül ayına kadar faiz indirimlerine başlayabileceği yönünde. Ekonomistler yıllık manşet TÜFE oranının haziran ayında %3,3’ten %3,1’e düşmesini bekliyor. Aynı düşünceyi savunanlar enflasyonun Mayıs 2025’e kadar %2’ye doğru düşmeye devam edeceğini öngörüyor.

Öte yandan diğer yatırımcılarsa Trump’ın ticaret ve göç konusundaki planları nedeniyle Beyaz Saray’a seçilmesi durumunda enflasyonun yeniden yükselişe geçebileceğini düşünüyor. Finans piyasasının bazı kısımları, Amerikalıların oylarını kullanmasına daha dört ay olmasına rağmen, 28 Haziran ve 1 Temmuz'da ABD Hazinesi getirilerinde iki günlük bir artışla Trump 2.0 ile ilgili endişelerini dile getirdi.

MarketWatch’un haberine göre finansal hizmetler grubu Macquarie’nin New York merkezli Küresel Döviz ve Faiz Stratejisti Thierry Wizman, “Yatırımcılar Trump’ın siyasi gündemini, oldukça da iyi nedenlerle, enflasyonla ilişkilendirmeyi seviyor. Politika faizlerinin Trump 2.0 döneminde daha yüksek olacağını öngörüyorlar” ifadelerine yer verdi.

Trump, 27 Haziran'da televizyonda yayınlanan tartışmalarından sonra neredeyse iki haftadır anketlerde Başkan Joe Biden'ın önünde yer alıyor. Cumhuriyetçi lider tüm ithalatta %10 vergi ve Çin mallarına minimum %60 gümrük vergisi önerilerine odaklanıyor. Biden ise 2021'de başlayan ve 2022'de zirveye ulaşan ABD enflasyonuna sebep olan 1,9 trilyon dolarlık Kovid yardım planının olumsuz etkilerini üstlendi.

Geçen hafta, Goldman Sachs'ın Baş Ekonomisti Jan Hatzius, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Portekiz'deki yıllık konferansında yaptığı bir sunumda, Trump'ın %10'luk tarife önerisinin diğer ülkeler tarafından karşılıklı eylemleri tetikleyebileceğini söyledi. Hatzius, ortaya çıkabilecek ticaret savaşını hesaba katarken, bunun ABD enflasyonunu 1,1 puan artırabileceğini ve FED’in 5 ekstra çeyrek puanlık faiz artırımına yol açabileceğini tahmin etti.

Öte yandan Deutsche Bank Stratejisti Steven Zeng de Trump’ın göç politikası gündeminin ABD faiz oranları üzerindeki olası etkisine dikkat çekti. Zeng, kısa vadede, daha büyük göç akışlarının "olumlu bir arz şoku olarak hareket ettiğini” ve FED’in faiz oranlarını düşürme kabiliyetine “katkıda bulunduğunu" söyledi. Stratejist, "Sonuç olarak, bu akışların tersine çevrilmesi, daha yüksek ücret enflasyonu ve FED’in daha şahin bir duruşu ile sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

FED Başkanı Jerome Powell'ın salı günü ABD Kongresi’ne verdiği ifadesinin ilk gününün ardından, vadeli piyasalardaki tahvil yatırımcıları eylül ayına kadar çeyrek puanlık bir faiz indirimi olasılığını %70 olarak fiyatlandırdı.

New York merkezli yatırım firması WinShore Capital Partners’dan Gang Hu piyasalardaki eylül ayı faiz indirimi beklentilerine rağmen 2024’te hiçbir faiz indirimi gerçekleşmeyeceğini öngörüyor. Hu, yatırımcıların perşembe günü açıklanacak haziran ayı TÜFE raporuna odaklanmasına ve Powell'ın enflasyonun soğumasına dair daha fazla işarete ihtiyaç olduğunu yinelemesine rağmen, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin sonucunun "her şeyi büyük ölçüde değiştirebileceğini, bu nedenle FED’in dikkatli bir şekilde adım atması gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Hu, “Şu anda her şey Trump’la alakalı. Ana tema bu ve FED olası seçim sonuçlarını hiçbir şekilde görmezden gelemez. Tüm bunlar önümüzdeki üç ila dört yıl içerisinde enflasyon tablosunu temelden değiştirebilecek bir seçimle ilgili. Ve piyasanın bir kısmı halihazırda bu tablo hakkında endişeleniyor” uyarısında bulundu.

FED’in görevi enflasyonu kontrol etmektir. Dolayısıyla merkez bankası yöneticilerinin muhtemelen Trump'ın tarife tekliflerinin yanı sıra göçmenlik reformları planlarının potansiyel etkisini de göz önünde bulundurmaları gerekecek. Göçmen işçilerin, işgücü bulmanın zor olduğu alanlarda iş bularak ABD işgücü piyasasını artırmaya yardımcı oldukları görülüyor. Bu arada Trump, milyonlarca belgesiz işçiyi sınır dışı etmeyi öneriyor.

Powell ise salı günü yaptığı açıklamada Trump’ın tarife planlarına odaklanan bir milletvekillerinin sorularına cevap vermekten kaçındı. Ardındansa 1970’lerdeki enflasyon hakkında bir soru sorulduğunda FED Başkanı yetkililerin fiyat artışlarını tamamen azaltma konusunda işlerini yapmaması halinde “enflasyonun geri gelmeye devam ettiğini” söyledi. Powell ayrıca mevcut enflasyon döneminin Kovid-19 pandemisinin başlamasının ardından ABD ekonomisinin yeniden açılmasından kaynaklanan arz ve talep şokları ile karakterize edildiğini söyledi.

Washington merkezli araştırma firması Monetary Policy Analytics'ten Ekonomist Derek Tang, "FED, Trump'ın politikaları hakkında konuşarak kesinlikle hiçbir yere yaklaşmayacak. Bunun yerine, Kovid sonrası çıkan tahminlerin belirsiz olduğunu söyleme çizgisinde yürümeye çalışacaklar ve bunu 5 Kasım seçimlerinden önce Trump ile ilgili herhangi bir riski örtbas etmek için kullanacaklar" açıklamasında bulundu.

Küresel piyasalarda karışık seyir

 

Powell’ın konuşmasının ardından piyasalar kararsız

 

ABD'nin petrol stokları tahminlerin üzerinde geriledi

 

JPMorgan'dan 'S&P 500' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)