E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın açıklamaları piyasaları dalgalandırıyor---

Trump'ın açıklamaları piyasaları dalgalandırıyor

Trump'ın açıklamaları piyasaları dalgalandırıyor
28 Kasım 2018 - 08:16 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının çözüm yollarının kapanacak olması endişeleri hisse piyasalarında kararsızlık yarattı

Asya borsaları ABD ile Çin arasında süregelen ticaret anlaşmazlığı hakkındaki karmaşık sinyallerin etkisiyle yönsüz seyrederken, dolar yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasıyla birlikte bir buçuk yılın zirvesine yaklaştı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi artı ve eksi seviyeler arasında dalgalandıktan sonra yatay seyrederken, Avustralya ve Güney Kore borsaları yüzde 0.2 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ve Çin'deki lokomotif hisseleri içeren endeks yüzde 1 yükseldi.
Asya borsaları dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile ticaret anlaşmazlığı hakkındaki açıklamalarının ardından geriledi. Wall Street Journal'daki söyleşisinde Trump, Çin'den ithal ürünlerden alınan gümrük vergisinin yüzde 25'e yükseltmesinin ertelenmesi için Beijing'den gelen talebi kabul etme ihtimalinin "son derece düşük" olduğunu belirtti. Ancak hisse piyasaları Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow'un Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bu hafta Arjantin'de yapılan G20 zirvesinde akşam yemeğinde görüşeceklerini ifade etmesinin ardından toparlandı. Kudlow iki ülkenin ticaret konusunda uzlaşmasının ihtimaline de açık kapı bıraktı.
ABD hisse piyasası Kudlow'un ifadelerinin ardından büyük bölümünü ekside geçirdiği günü artıda bitirdi.
İki liderin yapacakları görüşmenin içeriği hakkında mutabakat sağlanıp sağlanmadığı ise belirsizliğini koruyor. Kudlow Çin ve ABD'li danışmanlar arasında herhangi bir görüşme planlanmadığını belirtti.
Avrupa borsaları ise Trump'ın Avrupa'dan ithal arabalara gelecek haftadan itibaren gümrük vergisi getireceğini bildiren Alman Wirtschaftswoche dergisinde yayımlanan haberin ardından dün düşüş kaydetti. 

DÖVİZ

Dolar ABD ile Çin liderlerin G20 zirvesinde yapacakları görüşme öncesinde yatırımcıların ticaret savaşı endişeleriyle temkinli hareket ederek riskli varlıklardan uzak durmaları sonucu bir buçuk yılın zirvesine yakın seyretti. Dolar endeksi <.dxy> dün 97.497'ye kadar çıkarak bu ay içinde gördüğü bir buçuk yılın zirvesi olan 97.661 seviyesine yaklaştı. Endeks son olarak ABD piyasaları kapanışına
kıyasla yatay konumda 97.412'de bulunuyor. Yatırımcılar bugün Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmayı ve ABD'de faizlerin seyri hakkında vereceği ipuçlarını izleyecekler.
Küresel finans piyasalarında iki aydır süregelen dalgalı seyir ve küresel ekonomik büyümenin güç kaybettiğine yönelik işaretler Fed'in faiz artırımlarını gelecek yıl yavaşlatacağı yönünde spekülasyona yol açtı. Fed yetkililerinin açıklamaları bu bağlamda yakından izleniyor.

PETROL

Petrol fiyatları gelecek hafta yapılacak OPEC toplantısı öncesinde yüzde 1'den fazla yükseldi. OPEC'in bu toplantıda arz fazlasının önüne geçmek için üretim kesintisi kararı alması bekleniyor.
İşlemciler İngiltere'nin en büyük Kuzey Deniz petrol sahasının onarım için kapatılmasının da fiyatlardaki yükselişi desteklediğini belirttiler. Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 1.3 artışla 60.99 dolara yükseldi. 

ALTIN

Altın fiyatları üst düzey Fed yetkilisinin faiz oranlarını daha fazla artırmak gerektiğini yeniden teyit etmesinin ardından güçlü doların baskısıyla zayıf seyir izliyor. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida merkez bankasının faiz oranlarını kademeli olarak artırmaya devam etmesi gerektiğini, ancak para politikasının nötre yaklaşmasıyla ekonomik verileri izlemenin "özellikle önemli" olduğunu belirtti.
Spot altının ons fiyatı dün 1,211.36 dolar ile 15 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra hafif değişim göstererek 1,213.71 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)