E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump’ın başkanlığı borsada 3 sektöre darbe vuracak---

Trump’ın başkanlığı borsada 3 sektöre darbe vuracak

Trump’ın başkanlığı borsada 3 sektöre darbe vuracak
23 Temmuz 2024 - 11:14 borsagundem.com

Wall Street’in Trump’ı desteklediği yönündeki yaygın anlatıya karşılık istatistikler bu durumun tam tersini gösteriyor. Borsa yazarı Mark Hulbert’e göre Trump’ın zaferinden en çok 3 sektör etkilenecek

BORSGAUNDEM.NET– DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500, Donald Trump’ın ABD’deki başkanlık seçimini kazanma şansının artmasıyla birlikte düşüşe geçti. Üstelik Trump’ın kazanma şansı düştükçe endeks de yükseliyor.

MarketWatch yazarı Mark Hulbert’e göre borsaların bu gidişatı Joe Biden’ın başkanlık yarışından çekilmesiyle birlikte hızla değişen ABD’deki siyasi atmosferi anlayabilmek için çok önemli. Zira birçok yatırımcı portföylerini tarafsız veri analizlerine dayandırmak yerine gündelik politikalardan etkilenmesine izin veriyor.

Hulbert S&P 500 Endeksi’ndeki haftalık değişimlerle Trump’ın kasım ayındaki başkanlık seçimini kazanması ihtimalini ölçen PredictIt.org verilerini karşılaştırdı.

Borsa yazarının araştırmasına göre son 18 ayda Trump’ın kazanma ihtimalinin artmasıyla S&P 500 Endeksi ortalama 10 baz puan geriledi. Bu endekste yıllık bazda %5’lik bir düşüşe eşdeğer.

Buna karşılık Trump’ın seçimi kazanma ihtimalinin düştüğü haftalarda S&P 500 ortalama 72 baz puan veya yıllık %45,4 yükseldi. Hulbert, PredictIt verilerindeki haftalık ortalamalarla S&P 500’ün haftalık değişimlerine odaklandığını belirtiyor.

Borsa yazarına göre yatırımcılar bu sonucu yorumlarken iki sebepten dolayı dikkatli olmalı:

İstatistikçiler bir modelin gerçek olup olmadığını belirlerken sıklıkla %95’lik güven seviyesi ararlar. Ancak bu verilerde böyle bir güven seviyesine ulaşılmıyor. Yine de Hulbert ulaşılan güven seviyesinin %92 gibi ciddi bir oran olduğunu belirtiyor.

Korelasyon bir nedensellik bağlantısı anlamını da taşımaz. Trump’ın kazanma ihtimali arttığı sırada borsanın düşmesine sebep olan başka bir faktör de etkili olmuş olabilir. Örneğin, borsa belirsizlikten nefret eder ve Trump başkanlığı olasılığı ekonomik ve parasal belirsizliği önemli ölçüde artırır. Ancak bunun, Wall Street'in ABD Başkanı Biden'ın ekonomi ve para politikalarının devamını isteyip istemediğiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Yine de istatistiklerin gösterdiği ters korelasyon Wall Street’in Trump’ın başkanlığını memnuniyetle karşıladığı yönündeki bazı yorumlarla taban tabana zıt.

Üç sektör ağır etkilenecek

Hulbert analizini S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektör üzerinde tekrarladığını belirtiyor. Borsa yazarı sadece bir durumda Trump’ın kazanma ihtimalinin yükseldiği haftalarda bir sektörün yükseldiğini belirtiyor: Kamu hizmetleri. Ancak Hulbert’e göre diğer verilerle karşılaştırıldığında bu korelasyonun neredeyse hiçbir istatistiksel önemi yok.

Endeksteki diğer 10 sektör Trump’ın kazanma ihtimali arttıkça düşüş gösteriyor. Ancak istatistiksel güven seviyesi %90’ın üzerine çıkan üç sektör ayrıca dikkat çekici. Hulbert’in araştırmasına göre Trump’ın kazanmasıyla istatistiksel açıdan ciddi anlamda düşme olasılığı yüksek olan üç sektörse şöyle: finans, sanayi ve ham madde.

Borsa yazarı tamamen istatistiksel verilere dayandırdığı araştırmasında Trump’ın olası politikalarının düşüşlere etkisi konusunda herhangi bir yorumda bulunmadı.

Bank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecekBank of America: Küçük ölçekli hisse senetlerinin kaderini iki kriter belirleyecek

 

ABD'de seçim anketlerinde Trump öndeABD'de seçim anketlerinde Trump önde

 

Buyrun jeopolitik riskBuyrun jeopolitik risk

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bir dost23 Temmuz 2024 15:40

    BAŞKAN OLAMAZ MORUK

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL23 Temmuz 2024 12:08

    Bizim için kim gelir ise gelsin hepsi aynı bizler içeride birlik ve beraberlik içinde olmaz, tüm silahlarımızı hatta olmaz ise olmaz nükleer balistik füzelerimiz dahi olmaz isek  sonumuzu pek de iyi görmüyorum.Hangi parti iktidara gelir ise gelsin uyanık olmalı yok bizi bir şey olmaz ben iktidara olayım da ben iyisini yapacağım diyemez.