E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTrump’ın hisse piyasalarında göz ardı ettiği gerçek ---

Trump’ın hisse piyasalarında göz ardı ettiği gerçek

Trump’ın hisse piyasalarında göz ardı ettiği gerçek
17 Eylül 2020 - 09:47 borsagundem.com

ABD’nin yükselen hisse piyasası, ekonominin pandemi sonrası iyileşmesinin hatalı bir ölçütü

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse piyasalarında görülen yükseliş, ekonominin genelinde pandemi sonrası görülen iyileşmeyi ölçmede hatalı bir gösterge. Ancak bu ABD Başkanı Donald Trump’ı, ABD ekonomisinin yeniden iyiye gittiğinin kanıtı olarak sık sık Wall Street’teki V şeklindeki iyileşmeye dikkatleri çekmekten alıkoymuyor. Trump, salı günü yaptığı açıklamada “herkesin hissesi var” dedi. “Bakın hisse piyasalarında harika şeyler oluyor ve bu herkes için iyi. Ancak zengin olmayanların da emeklilik fonları var” dedi. İşin doğrusu, milyonlarca Amerikalı Hisse piyasalarındaki yükselişi hissedemiyor.

Amerika’da ailelerin %52’si piyasalarda bir miktar yatırıma sahip. Bunların büyük bir bölümü, Pew Research Center’a göre 401k adı verilen devlet destekli emeklilik fonlarına ve diğer emeklilik hesaplarına dahil. ABD’deki hanelerin yalnızca %14’ünün hisse piyasasında doğrudan yatırımları var.

New York University profesörlerinden Edward Wolf, “orta sınıfın ekonomik durumunu göstermek için hisse piyasalarını örnek göstermek tam anlamıyla hatalı ve yanıltıcı bir yaklaşım” dedi.

Trump hisse piyasalarında gerçekleşen sert yükselişin yalnızca “büyük insanlara” avantaj sağlamadığını söyledi. Trump “bu herkesi etkiliyor, 10,000 dolarlık hisse yatırımı olanları da etkiliyor” dedi. Ancak ABD’nin zengin kesimi Hisse piyasasında çok daha fazla alana sahip. Bu da hisse fiyatları arttığında (ya da azaldığında), bunun etkilerinin dengesiz bir şekilde en zengin aileleri etkilediği anlamına geliyor.

2020 yılının ilk çeyreği itibariyle, ABD’deki en zengin %10’luk kesim, tüm hisselerin %87’sine sahipti. Bu oran en son görülen boğa piyasası sırasında, 2009 yılında %82 seviyesindeydi.

Hane halklarının %20 ila %80’ini temsil ettiği düşünülen orta sınıf, Wolf’un araştırmasına göre hisselerin yalnızca %6,6’sına sahip.

Wolf, “hisse piyasalarının performansı, Amerikalıların büyük bir bölümünün ekonomiyle ilgili ilişkisinden oldukça kopuk. Özellikle de orta sınıf” dedi. “Birçok Amerikalı’nın hisse piyasasında fazla payı yok.”

S&P 500 ekonominin geneli değil

Her koşulda, hisse piyasası ekonominin geneli değil. S&P 500 ekonominin geneli için bir gösterge olamaz. Hisse piyasaları dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının sermayesini temsil eder ve bu şirketlerin krizden çıkması için daha fazla kaynağı vardır.

ABD’de küçük restoranlar ve küçük işletmeler kapanırken, büyük şirketler büyük paralar kazanmaya devam edebilir. Küçük şirketlerin yaşadığı güçlüklerse, daha büyük şirketlerin piyasa payını arttırabilir.

Bazı zamanlarda hisse piyasaları, gerçek ekonominin temellerinden tamamen uzaklaşabilir.

Örneğin S&P 500 rekor bir yükselişin eşiğinde ancak işsizlik yükseliyor ve iflas bildirimleri giderek artıyor.

Güven faktörü

Hisse piyasaları ve gerçek hayatın ekonomisi arasındaki kopukluk kısmen, Fed’in eşi benzeri görülmemiş hamlelerinden kaynaklanıyor. Faiz oranlarını sıfıra indirerek, ve bunu uzun süre boyunca yapmayı vadederek Fed, yatırımcıları hisse piyasasına yönlendiriyor.

Yatırımcılar aynı zamanda, ekonomik iyileşmeyi, ekonominin geri kalanından daha önce hissedebiliyor. Katalizör ne olursa olsun, Wall Street’teki hızlı iyileşmeye önemli faydalar sağlıyor.

S&P 500’ün 23 Mart tarihinde yaşadığı düşüşten bu yana %50’den fazla yükseliş göstermiş olması, üst düzey yöneticilerin güvenini arttırıyor. Ve bu güven, daha fazla istihdama, araştırma harcamalarına ve fabrikaların inşasına neden olabiliyor. Bu da gerçek ekonomiyi canlandıracak olan faktörleri oluşturuyor.

Aynı şekilde tüketiciler, özellikle de oldukça fazla hissesi olanlar, piyasalardan feyz alabilirler. Piyasalardaki muhtemel erime Amerikalıların kısa süreliğine güvenli liman aramasına neden olabilir. Rekor hisse fiyatlarıysa tam tersini yapabilir. Daha güvenli tüketiciler, iPhone’lar, ev tadilatları ya da tatiller için daha fazla harcama yapmayı tercih edebilir. Bu da gerçek ekonomiye katkı sağlayacak.

Wall Street’in uykularını kaçıran gerçekler

 

Trump TikTok için kesin konuştu: Yeni süre yok

 

Wall Street’te ikinci satış dalgası bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)