E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın ısrarı hisse piyasalarını baskılıyor---

Trump'ın ısrarı hisse piyasalarını baskılıyor

Trump'ın ısrarı hisse piyasalarını baskılıyor
04 Temmuz 2018 - 09:07 borsagundem.com

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle Asya borsalarında değer kaybı sürüyor

Asya borsaları ABD'nin Cuma günü Çin'den ithal bazı ürünlerden almaya başlayacağı gümrük vergisi öncesinde iki ülke arasındaki ticaret gerilimlerinin etkisiyle geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi dün dokuz ayın en düşük seviyesini gördükten sonra bugün de yüzde 0.5 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 ekside bulunuyor.
Bugün resmi tatil dolayısıyla kapalı olan ABD borsaları dünkü yarım günlük seansı düşüşle kapattı. Güne yükselişle başlayan Wall Street teknoloji hisselerinin baskı altında kalmasıyla eksiye geçti. S&P 500 endeksi yüzde 0.5, Nasdaq yüzde 0.9 geriledi. Facebook hisseleri Cambridge Analytica ile bağlantılı kullanıcı verileri sızıntısı hakkında yürütülen federal soruşturma hakkındaki haberle yüzde 2.3 gerilerken, elektrikli araç üreticisi Tesla yüksek hacimde satmayı öngördüğü modeldeki üretim hızının azalacağı endişeleriyle yüzde 7.2 değer kaybetti.
ABD'li çip üreticisi Micron Technology ise , Tayvanlı rakip bir şirketin başvurusu üzerine Çin Mahkemesinin ürünlerinin Çin'de satışını yasaklayan kararı sonrası yüzde 5.5 geriledi. ABD ile Çin arasında gümrük vergileri ve yatırım kısıtlamaları kaynaklı gerilim giderek arttığı bir ortamda açıklanan bu karar ABD'li diğer çip üreticilerinin yanı sıra Japon üreticilerin de sert değer kaybetmelerine yol açtı.

DÖVİZ

Başlıca para birimleri Asya piyasalarındaki işlemlerde yatay seyrederken, ABD ile ticaret geriliminin etkisiyle baskı altında kalan Çin'in para birimi yuan, merkez bankasının finans piyasalarını yatıştırma çalışmaları sonrası 11 ayın dip seviyelerinden toparlandı. ABD piyasaları bugün resmi tatil dolayısıyla kapalı olacak. Dolar endeksi Asya piyasalarında dünkü kapanışa kıyasla yüzde 0.14 kayıpla 94.440 düzeyinde, euro/dolar paritesi ise düne kıyasla yatay 1.1657 düzeyinde bulunuyor. ABD'nin Cuma günü 34 milyar dolar tutarında Çin malı üründen almaya başlayacağı gümrük vergisi öncesinde yuan baskı altında bulunuyor. Yuan/dolar paritesi dün 6.7294'e kadar yükselerek 11 ayın zirvesini gördükten sonra merkez bankasının piyasaları yatıştırıcı açıklamaları sonrasında tekrar psikolojik 6.7 seviyesinin altına geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları ABD ham petrol ve yakıt stoklarındaki azalma ve ABD'ye petrol tedarik eden Kanada'daki bir üretim tesisinin devre dışı kalması sonucu yükseldi. Ayrıca ABD'nin İran'ın petrol ihracatını durdurmaya yönelik çabaları, OPEC'in arzda olası bir kesintiyi telafi edeceği açıklamasına rağmen fiyatları üzerinde yukarı yönlü etki yaratıyor.
Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 0.5 yükselişle 78.1 dolarda, ABD ham petrolü ise dün 75.27 dolar ile Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seivyeyi gördükten sonra bugün dünkü kapanışa kıyasla yüzde 0.6 primle 74.5 dolarda bulunuyor. ABD ham petrol stokları özel sektör kuruluşu API'nin verielrine göre 29 Haziran'da sona eren haftada 4.5 milyon varil düşüşle 416.9 milyon varile geriledi. Yatık stokları da düşüş kaydetti. 

ALTIN

Altın fiyatları dünkü seansta yedi ayın en düşük seviyesini gördükten sonra dolardaki hafif gerilemeye paralel olarak bugün bir haftanın en yüksek seviyesine çıktı. Altının spot piyasdaki ons fiyatı dün 1,237.32 dolara kadar inerek 12 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün 1,260.43 dolara kadar yükseldi. Altın son olarak yüzde 0.3 primle 1,256.23 dolardan işlem görüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)