E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın kararları piyasaları etkiliyor---

Trump'ın kararları piyasaları etkiliyor

Trump'ın kararları piyasaları etkiliyor
16 Mart 2018 - 09:10 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın aldığı kararlar küresel piyasalarda kaosa neden oluyor

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump yönetiminde daha fazla karışıklık yaşanacağına ilişkin haberlerin yatırımcıları endişelendirmesiyle geriledi.

Yatırımcılar zaten Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma getirdiği gümrük vergilerinin küresel ekonomiye zarar verebileceği ve ticaret savaşını tetikleyebileceğinden endişe ediyorlar. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 düşüş kaydederken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 ekside bulunuyor.

S&P 500 endeksi yüzde 0.08 gerileyerek 2018'in ard arda ilk dört günlük düşüşünü kaydetti. Endeks New York Times'ın ABD Adalet Bakanlığı Özel Danışmanı Robert Mueller'in Trump'ın işletmelerine Rusya ile ilgili olanlar dahil olmak üzere bazı belgeler için mahkeme çağrısı gönderdiğini bildirmesinden kısa bir süre sonra günün dip seviyesini gördü. 

Bu arada Washington Post, Trump'ın ulusal güvenlik danışmanı olarak H.R. McMaster'ı görevden almaya karar verdiğini bildirdi.

Bu haberler iki önemli yetkili olan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve üst düzey ekonomi danışmanı Gary Cohn'un görevden ayrılmasından birkaç gün sonra geldi. Bu hafta başında Trump'ın Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planladığı haberinin ardından gelen bu haberler yatırımcıların Trump yönetiminin giderek daha fazla korumacılığa yöneldiğine dair endişelerini artırdı.

DÖVİZ

Dolar, ticari gerilimlerin ardından dolarla ilgili son dönemdeki endişelerin hafif yatışmaya başlaması ve dikkatlerin gelecek hafta yapılacak olan Fed para politikası toplantısına çevrilmesiyle başlıca para birimleri karşısındaki kazanımlarını korudu. Dolar Washington Post'un Trump'ın, ulusal güvenlik danışmanı olarak H.R. McMaster'ı görevden almaya karar verdiğini bildirmesinin ardından yen karşısında geriledi. Dolar bu hafta başında Trump'ın Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı görevden almasının ardından yatırımcıların Beyaz Saray'daki kişisel değişikliklerle ilgili endişelenmesiyle değer
kaybetmişti.

Dolar yen karşısında yüzde 0.3 düşüşle 106.020'ye geriledi ancak dün gördüğü sekiz günün dip seviyesi olan 105.790'ın üzerinde bulunuyor. Dolar endeksi dün yüzde 0.5 yükseldikten sonra bugün 90.156'da bulunuyor. Dünkü yükseliş öncesinde, endeks ABD'de korumacılığın arttığına dair işaretlerin olduğu bir ortamda küresel ticaret savaşı endişelerinin artmasıyla ard arda üç günde gerilemişti. Öte yanda dikkatlerin çevrildiği iki günlük Fed toplantısı, 20-21 Mart tarihlerinde yapılacak. Fed'in toplantıda bu yıl ilk kez faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor.

PETROL

Petrol fiyatları yatırımcıların ABD'de ve diğer ülkelerde artan arzın OPEC ve diğer üreticilerin piyasayı sıkılaştırmaya yönelik çabalarına zarar verebileceği konusunda endişelenmesiyle haftalık bazda düşüş kaydetmeye hazırlanıyor. Brent ham petrolü varil başına 65.05 dolarda bulunuyor. Brent haftalık yüzde 0.7 düşüşte bulunuyor. ABD hafif ham petrolü yüzde 0.1 düşüşle varil başına 61.16 dolara geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları İngiltere ve Rusya arasındaki gerginlikler ve ABD'de siyasi kaygıların yeniden gündeme gelmesinin olması önümüzdeki hafta Fed'in olası bir faiz artışına dair endişeleri dengelemesiyle yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı değişim göstermeyerek 1,315.50 dolarda bulunuyor. Spot altın bu hafta şimdiye kadar yüzde 0.6 geriledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)