E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump'ın kararları piyasaları sarsıyor #piyasa---

Trump'ın kararları piyasaları sarsıyor #piyasa

Trump'ın kararları piyasaları sarsıyor #piyasa
15 Mart 2018 - 09:16 borsagundem.com

ABD'nin ticaret savaşını başlatması ile birlikte hisse piyasalarına olan güven azaldı

Dünya genelindeki hisse senedi piyasaları, yatırımcıların artan ticaret gerilimlerinin küresel ekonomiye zarar vereceği endişelerinin arttığı bir ortamda gerilerken, devlet tahvilleri güvenli liman talebi aldı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsinden izleyen MSCI endeksi yüzde 0.45 geriledi.
Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi planlayarak ticaret savaşı endişelerini artırdığı bir ortamda ard arda üçüncü günde de gerileyen Wall Street'i izledi.

ABD'nin ticaret yaptığı ülkelerden misillemeye karşı özellikle savunmasız olarak görülen Boeing Co , yüzde 2.5 düşüşle Dow Jones endeksindeki kayıplara neden oldu. Hong Kong'un Hang Seng endeksi  yüzde 0.75, Avustralya borsası yüzde 0.4 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.45 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.85 düşüş kaydetti ancak haftalık yüzde 0.6 artıda bulunuyor.
ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirisi İngiltere ile Rusya arasındaki artan diplomatik gerginlik, düşük ABD perakende satış verileri ve Washington'un siyasi ve ticari konularıyla ilgili endişeler nedeniyle yüzde 2.806'ya geriyerek dördüncü günde de düşüş kaydetmeye hazırlanıyor.

Ticaret savaşı olacağına ilişkin endişeler de Avrupa tahvillerine olan talebi artırdı; Almanya'nın 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 0.583 ile bir buçuk ayın en düşük seviyesine geriledi. İngiltere ve Fransa'nın devlet tahvil getiriledi de düştü.

DÖVİZ

Dolar küresel ticarete ilişkin devam eden gerilimlerin yatırımcıların risk iştahını baskı altında bırakmasıyla yen karşısında bir haftanın dip seviyesini gördü.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal bazı ürünlere yüksek gümrük vergileri getirmeyi
planlamasının ardından ABD hisse senedi piyasasının gerilemesiyle, piyasa katılımcılarının
Trump yönetimindeki artan korumacılığa ilişkin endişeleri sürüyor.
Dolar yen karşısında 105.825 ile 7 Mart'tan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 düşüşle 106.01'e geriledi.
Trump yönetimi Çin'in ABD ile olan ticaret fazlasını 100 milyar dolar düşürmesi için baskı yapıyor.
Buna ek olarak, Beyaz Saray ulusal ekonomi konseyinin yeni başkanı Larry Kudlow , daha önce
"kapsamlı" gümrük vergilerini eleştirmiş olmasına rağmen, Çin'in ABD ve diğer ülkelerden ticaret konularında sert bir tepki aldığını söyledi.
Ekonomik açıdan, dün açıklanan ABD perakende satış verileri dolara destek vermedi. Satışlar
düştü ve yine dün açıklanan ve beklentilerin üzerinden gelen üretici fiyatlarını dengeledi. Bu da Fed'in faiz oranlarını kademeli olarak yükseltmesini konusunda daha fazla teşvik edecek. Piyasa, Fed'in önümüzdeki haftaki para politikası toplantısından başlayarak bu yıl üç kez faiz artırmasını bekliyor.
Dolar endeksi 89.670 ile yatay seyrediyor.Endeks bu hafta şimdiye kadar yüzde 0.5 geriledi.

PETROL

Petrol fiyatları yüksek küresel talepin desteğiyle yatay seyrediyor ancak piyasaları desteklemek ve arzı azaltmak için OPEC öncülüğündeki çabaları zedeleyen ABD üretimindeki artışın devam etmesiyle sınırlandı. Brent ham petrolü yüzde 0.2 artışla varil başına 65 dolarda bulunuyor. 

ALTIN

Altın fiyatları İngiltere ve Rusya arasında yaşanan siyasi gerilimler ve olası ticaret savaşı endişelerinin hisseleri ve doları aşağı çekmesiyle yükselerek dün gördüğü bir haftanın zirvesinde seyrediyor.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,326.83 dolara yükseldi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)