E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTrump’ın olası başkanlığı borsalar için ne ifade ediyor?---

Trump’ın olası başkanlığı borsalar için ne ifade ediyor?

Trump’ın olası başkanlığı borsalar için ne ifade ediyor?
26 Şubat 2024 - 14:25 borsagundem.com

ABD’de olası Trump başkanlığının borsaları nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başkanlık seçimi yaklaşıyor. Bazı kamuoyu yoklamaları eski Başkan Donald Trump’ın bir adım önde olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanması halinde, güçlü bir yükselişte olan borsaların bundan nasıl etkileneceğini merak ediyor.

Enflasyon, faiz oranları ve ABD Doları

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, yatırımcılar, Donald Trump'ın ikinci başkanlığının borsadaki olası sonuçlarını değerlendirmeye başlıyor. Trump, çeşitli anketlerde ve bahis piyasalarında Başkan Joe Biden'ın önünde yer alıyor; dolayısıyla Trump'ın ikinci bir başkanlık dönemi yaşaması yüksek bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Capital Economics'in yakın tarihli bir notuna göre, Trump’ın yeniden başkan seçilmesinin, yatırımcıların en çok endişe duyduğu temel makro faktörler üzerinde büyük bir etkisi olacağı düşünülüyor. Bu faktörler sırasıyla enflasyon, faiz oranları ve ABD Doları’nın seyri olarak sıralanıyor. Trump'ın 47. ABD Başkanı seçilmesi durumunda bu üç başlıkta da muhtemel bir yükseliş bekleniyor ve bunun da sonuçta hisse senedi fiyatları için ters bir rüzgar anlamına geleceği öngörülüyor.

Enflasyonda toparlanma, faizlerde artış

Capital Economics'in piyasa ekonomisti James Reilly, “Trump'ın, görevdeki ilk döneminde hisse senetlerini artıran mali genişleme ve vergi indirimlerini tekrarlama imkanı olduğunu düşünmüyoruz. Bunun yerine, bu kez piyasaları harekete geçirecek politikanın ‘ticaret savaşı’nı tırmandırmak olacağını düşünüyoruz. Bu senaryoya gör,  Çin ile anlaşmaya varıyoruz ve potansiyel olarak ABD ithalatına evrensel gümrük vergileri uyguluyoruz” diyor.

Trump ise bu ayın başında yeniden seçilmesi halinde Çin mallarına yüzde 60 gibi yüksek bir gümrük vergisi uygulamayı düşüneceğini söyledi. Bu, Trump'ın 2018'de uyguladığı gümrük vergilerinden önemli ölçüde daha fazla olacak ve yalnızca küresel ticareti aksatmakla kalmayacak, aynı zamanda Fed'in enflasyonla mücadelede kaydettiği ilerlemenin çoğunu da muhtemelen geri alacak.

Kurumsal karlar zarar görebilir

Reilly, “Tarife önlemleri muhtemelen enflasyonda bir toparlanmayı tetikleyecek ve bu da FOMC'yi faiz oranlarını yükseltmeye ikna edebilecek. Dolayısıyla, enflasyon dürtüsünün kaynağı farklı olsa da, yani genişletici maliye politikasına ilişkin endişeler yerine tarifeler olarak bir şekil değişikliği yaşanacak olsa da, Trump'ın kazanmasının Hazine getirilerini bir kez daha artıracağını düşünüyoruz” diye yazıyor.

Ek olarak Reilly, Trump'ın potansiyel vergi uygulamalarının ABD GSYİH'sını yüzde 1,5'e kadar düşüreceğini ve bunun da kurumsal karlara zarar vereceğini söylüyor.

Öte yandan, bu, Trump'ın ilk Başkanlık döneminde yaptığı gibi mali genişleme programlarını yürürlüğe koyma konusunda Kongre'de muhtemelen çok az iştah olacağı gerçeğiyle birleştiğinde, ihracatı daha pahalı hale getirerek ABD Doları’nın yükselmesine ve bunun da hisse senedi fiyatları için başka bir ters rüzgarı tetikleyeceğine inanılıyor.

Reilly, “Trump'ın gümrük vergisi politikaları FOMC'yi daha sıkı politikaya geri dönmeye teşvik ederse ve/veya küresel büyümeyi baltalayan ve güvenliği teşvik eden daha geniş bir ticaret savaşını başlatırsa, Trump'ın kazanması doların daha uzun süre güçlü kalmasına veya buradan önemli ölçüde yükselmesine yol açabilir” diye yazıyor.

Yapay zeka heyecanı ağır basacak

Capital Economics, olası Trump başkanlığının hisse senedi fiyatlarında yaşanabilecek potansiyel olumsuzluklara rağmen borsanın iyi performans göstereceğinin, hatta belki de inanılmaz derecede iyi bir performans sergileyeceğinin çünkü yapay zekanın yarattığı heyecanın tüm bu makro kaygılardan daha ağır basacağının da altını çiziyor.

Reilly, “Borsaya ilişkin 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin iyimser tahminlerimiz, yapay zeka konusundaki heyecanın borsadaki yükselişi körüklemeye devam edeceği görüşüne dayanıyor. Risksiz iskonto oranlarındaki artışın veya GSYİH'ya olan darbenin bu durumu artıracağını düşünmüyoruz” diyor ve ekliyor: “Dolayısıyla, eğer Trump kazanırsa, S&P 500 tahminimizi 2025 yılı sonuna kadar 6.500 puana biraz düşürme eğiliminde olacağız.”

Amerikalılar Trump ekonomisini özlüyor

 

Trump: Başkanlığı kazanırsam Powell'a görev vermeyeceğim

 

Wall Street Trump olasılığını fiyatlıyor

 

Başkanlık seçimi borsa yatırımcılarını endişelendiriyor

 

Moody’s’e göre ABD başkanlık seçimine yön verecek 4 ekonomik değişken

 

Başkanlık seçimi yılları, ABD borsaları için nasıl geçiyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Pala26 Şubat 2024 16:32

    Kazanırsa en çok bizim kaypak din tuccari sevinir. Gider ailecek New yorkta fotoğraf cektirir

  • Turkogluturk27 Şubat 2024 09:06

    Abd askerine secde edenleri uzme.onlar disarda kahrolsun abd deyip mesrubat icmez ama abd den ev arsa alip egitim icin evlatlarini gonderirler.

  • ALİ HAYDAR YILDIRIM26 Şubat 2024 17:15

    Yoksa sen dinsiz veya Ateistmisin ki böyle ifadelerde bulunmussun.

  • ALİ KODUŞ26 Şubat 2024 14:50

    Tabi o zamana kadar başına bir şey getirmezler ise.