E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiTTNET'e ceza!---

TTNET'e ceza!

TTNET'e ceza!
13 Ocak 2012 - 13:15 borsagundem.com

TTNET abonelerinin kişisel bilgi gizliliğini sağlayamadığı için cezaya çarptırıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) TTNET’in bayilerinde ve kendi adına dış arama yapan firmalarda abonelere ait kişisel bilgilerin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanmasını teminen gerekli güvenlik tedbirlerini almadığını kaydetti. 
Şikayetvar’ın BTK’nın 21 Aralık 2011 tarihli Kişisel Bilgilerin Gizliliğine İlişkin Denetim hakkında Kurul Kararı’ndan elde ettiği bilgilere göre TTNET abonelerinin kişisel bilgi gizliliğini sağlayamadı.
Gizliliği Sağlamak İçin Tedbir Alınmadı
“TTNET AŞ tesislerinde, bayilerinde, ilgili şirket adına dış arama yapan firmalarda yapılan denetimler ve yapılan yazışmalar çerçevesinde gönderilen bilgiler kapsamında, TTNET AŞ’nin bayilerinde ve kendi adına dış arama yapan firmalarda abonelere ait kişisel bilgilerin gizliliğinin ve güvenliğinin sağlanmasını teminen gerekli güvenlik tedbirlerini almadığı görülmüştür. “ denilen kararda TTNET’ten bu konuda açıklama istenildiği fakat TTNET’in abonelere ait kişisel bilgilerin gizliliğini sağlamak için yeterli tedbir alınmadığının tespit edildiği kaydedildi. Kararda cezanın sebebiyetine ilişkin şöyle denildi:
“TTNET AŞ’den savunma talep edilmiş olup, söz konusu şirket yeni bir sisteme geçilerek abone bilgilerinin güvenliğinin sağlanmasına yönelik eksikliklerin giderildiğini ifade etmiş fakat denetim esnasında tespit edilen hususlara ilişkin herhangi bir beyanda bulunmamıştır. Diğer taraftan, denetimin yapıldığı dönemde ve öncesinde abonelere ait kişisel bilgilerin gizliliğini sağlamak için yeterli tedbir alınmamasının ve abonelere ait kişisel bilgilerin farklı ortamlara kaydedilebiliyor olmasının tüketici mağduriyetlerine sebebiyet verebilecek önemli bir açık olduğu değerlendirilmektedir”
4 milyon 975 bin TL ceza
Buna bağlı olarak; BTK TTNET’e İşletmecinin Elektronik Haberleşme Kanunu ve Elektronik
Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği çerçevesinde abonelere ait kişisel verilerin üçüncü kişiler tarafından elde edilmemesi için gerekli tedbirleri almaması nedeniyle; alınarak ihlalin gerçekleştiği yıldan bir önceki yıl olan 2010 yılı net satış tutarının (2.487.668.218,20 TL) binde 2’si oranında(4.975.336 TL) idari para cezası uygulanması hususuna karar verdi.
İşte Şikayetler
Kişisel bilgilerinin TTNET tarafından paylaşıldığını iddia eden şikayetçiler yaşadıklarını şöyle aktardılar:
“TTNET kişisel bilgilerimizi başka firmalara dağıtıyor! Bu aralar sürekli diğer internet servis sağlayıcılarından telefon geliyor. Kendi kampanyalarından falan bahsediyorlar. İlgilenmediğimi söylüyorum ve soruyorum telefonumu nerden aldınız diye cevapları siz bir anket doldurmuşsunuz oradan aldık diyorlar. Aramayın diyorum, ısrarla arıyorlar. Bir iş yapıyor meşgul oluyorsunuz ya da biraz kafamı dinleyeyim diyorsunuz olmadık zamanlarda, açmasanız bile iki üç defa arıyorlar. Hem dikkatinizi, hem rahatınız bozuluyor. Durumdan ben çok şikayetçiyim. Numaralarımızı, nasıl alıp nasıl dağıttıklarını açıklasınlar ve bu usulsüzlüğün üstüne gidilsin.”
“TTNET kişisel bilgiler nasıl olurda başkalarına verilir! Gizli tutulması gereken bilgilerim beni arayan biri tarafından bana söylenerek değişiklik yapmayı düşünür müsünüz diye soruyor K***** isimli firma...Ttnet'in gizli tutması gerektiği bilgiler nasıl oluyor da başka firmaların eline geçip bana ulaşılıyor ve kendi kampanyalarından beni bilgilendirmek isteniyor.Nerede kaldı kalite nerede kaldı gizlilik, böyle bir saçmalık olamaz.” 
ŞikayetVar

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • evet13 Ocak 2012 13:21

    adsl abonelıgım bitecek.. kim nasıl telefon bılgılerıme ulaştısı abonelık bitti hooopppp ttnetden, dopıng netten, smaile adslede ardı ardına sözleşmişler gibi 2 haftadır arıyorlar... yaaa benım sözleşmem bende diğeri ttnette.. nasıl alemın elıne geçiyor bilgilerim ???? rezmi kurum istemeden nasıl özel rektorun elıne geçıyor bilgilerim ?? sözleşmede ne yazıyor ? devlet kurumları istemesi haricide kımseye bilgi verilmez diye..... bence ceza yaptırımı arttırılmalı...

  • Ozgur13 Ocak 2012 13:21

    4.975.336 4bin 975 tl mi ediyor allah aşkına biraz daha sorumluluk lütfen