E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTÜFE'de beklenti ne yönde?---

TÜFE'de beklenti ne yönde?

TÜFE'de beklenti ne yönde?
03 Temmuz 2013 - 09:42 borsagundem.com

2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.00 ile bir önceki anketteki yüzde 6.5'e göre yükselme bekleniyor

Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Haziran ayında medyan bazında yüzde 0.16 artış beklenirken; 2013 sonu TÜFE beklentisi yüzde 7.00 ile bir önceki anketteki yüzde 6.5'e göre yükselmiş oldu. Beklentiler TCMB'nin yüzde 5.30 olarak açıkladığı yıl sonu tahmininin oldukça üzerinde kalmaya devam etti.
Reuters'ın 16 ekonomistin katılımıyla yaptığıankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri yüzde eksi 0.25 ile artı 0.40 bandında yer alırken, yıl sonu TÜFE beklentileri ise yüzde 6.00-7.50 aralığında bulunuyor.
Enflasyon beklentilerinin TL'deki değer kaybıardından bir miktar yukarı revize edildiğini belirten Halk Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Banu Tokalı,"TCMB'nin beklenti anketine de yansımasını beklediğimiz gibi TL'deki değer kaybının ardından yıl sonubeklentileri bir miktar yukarı revize edildi.
Piyasadaki beklenti Ağustos'tan itibaren enflasyondadüşüşün tekrar başlayacağı şeklinde. Bu beklenti aslında enflasyondaki yukarı revizyonları sınırladıdiyebiliriz" dedi ve ekledi:
"Ancak TCMB'nin elindeki enstrümanları kurvolatilitesini azaltmada etkin olmaz ve kurda tekrar istikrar sürecine geri dönülmezse yıl sonu enflasyonbeklentileri o zaman daha da yukarı revize edilebilir.
Şu an varsayımımız, TCMB'nin TL'deki daha fazla değer kaybını sınırlayacağı ve böylece kur geçişkenliğindenenflasyona daha fazla baskı gelmeyeceği yönünde."
ÜFE anketine katılan üç kurumun tahminlerininmedyanı Haziran ayı için yüzde 0.41, yıl sonu için yüzde 3.61 seviyesinde.
TCMB'nin 18 Haziran'da gerçekleştirdiği ve politika faizi ve faiz koridorunun alt ve üst bantlarını sabittuttuğu toplantıya ilişkin özetlerde Haziran ayına ilişkin öncü göstergelerin işlenmemiş gıda grubundayıllık enflasyonunun belirgin olarak yükseleceğine işaret etmekte olduğuna dikkat çekilerek, "Kurul,işlenmemiş gıda fiyatlarındaki seyrin Haziran ayıyıllık enflasyonunda belirgin bir artışa nedenolacağının altını çizmiştir" görüşüne yer verildi.
Tüketici enflasyonunun anketti gibi yüzde 0.16artış yönünde gelmesi durumunda yıllık enflasyon Mayısayındaki yüzde 6.51'den yüzde 7.5'in de üzerine çıkacak PPK özetlerinde ayrıca baz etkisinin, Haziranayında enerji enflasyonunu yukarı çekeceği, Ağustos ayından itibaren ise enflasyondaki düşüşe oldukça önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmekte olduğu dabelirtildi. TÜİK verilerine göre Mayıs ayında TÜFE yüzde 0.15artmış, yıllık TÜFE yüzde 6.51 olmuştu. TÜFE geçen yılın Mayıs ayında ise yüzde 0.90 azalmıştı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)