E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiTüpraş ve Doğan Burda Dergi sorusu---

Tüpraş ve Doğan Burda Dergi sorusu

Tüpraş ve Doğan Burda Dergi sorusu
27 Ağustos 2024 - 09:49 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler

UZUN VADEDE ENERJİ FİRMASINA DÖNÜŞECEK

SORU- Tüpraş ile ilgili olarak ekim sonu için kaç TL öngörüyorsunuz?
Bilal Aydın

CEVAP- Bireysel yatırımcılar borsada alım yaparken kısa vadeli beklentilerle hareket etmemeli. Uzun vadede hissenin fiyatı üzerinde şirketin mali performansı belirleyici olurken kısa vadede etkili olan ana unsur güncel gelişmelerdir. Bu itibarla aylarla ifade edilen zaman dilimlerinde hissenin fiyatında güncel gelişmelerin daha fazla etkili olacağı göz ardı edilmeden hareket edilmeli. Bunun manası bir şirket güçlü gelir ve kârlılığa sahip olsa dahi bu süreçte gelecek satışlarla gerilemesi pekala mümkündür. Söz konusu durum Tüpraş için de geçerlidir. Her açıklanan mali tablolarla birlikte aracı kurumların öngördüğü fiyat hedefleri değişirken hedef fiyat yerine hissenin yönelimini odaklanmak daha yerinde bir yaklaşım olacaktır. Gereksiz riskler de minimize edilmiş olunur.

Tüpraş, uzun vadede olumlu bir seyre sahip bulunuyor. Sahip olduğu programı doğrultusunda hareket ediyor. Hissenin fiyatı da Temmuz 2021’den bu yana güçlü bir performans sergiliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında en yüksek 204,10 TL’yi test ettikten sonra şimdilerde 160 TL destek bölgesinin üzerinde tutunuyor. Sektöründe önemli ve güçlü bir konuma sahip olan Tüpraş, yatırımcısı ile paylaştığı Dönüşüm Programı çerçevesinde 2054 yılına kadar temiz enerjiye geçişini tamamlamış olacak. Bu çerçevede yeniden yapılanma programını kademeli olarak hayata geçirerek yatırımlarını gerçekleştiriyor. Şirketin uzun vadede hedefi enerji şirketine dönüşmek. Entek firması bu noktada önemli bir fonksiyonu yerine getirecek. Neticede Tüpraş’a kısa vadeli fiyat beklentileri yerine uzun vadeli hedeflerle yaklaşmakta yarar var.

ORTAKLIK YAPISI DEĞİŞİYOR

SORU- Doğan Burda hissesinin son günlerdeki çıkışını neye bağlıyorsunuz? Kısa vadede yatırım yapmak ne kadar mantıklı?
Gökay Baş

CEVAP- Doğan Burda Dergi, Kasım 2021’de en yüksek 319,90 TL’ye kadar çıktıktan sonra gelen satışlarla birlikte geriledi. Mayıs 2023’te ise 29,04 TL’ye kadar geriledi. Bu seviyeden sonra tekrar alıcıların ilgi gösterdiği hisse, son işlem gününde kapanışını 236,50 TL’den gerçekleştirdi. Geride kalan bir yılı aşkın sürede çıkış ivmesinin yatırımcısını hayli memnun ettiğini söylemek pek de yanlış olmayacaktır.

Şirketle ilgili yakın tarihli önemli gelişme ise ortaklık yapısında gerçekleşecek değişim olduğunu not etmek gerekir. Şirketin iki ortağı Doğan Holding ve Burda GmbH birlikte Doğan Burda Dergi’nin toplamda %76,30 payını 10 milyon dolara satma kararı verdi. Doğan Holding’in satıştan alacağı tutar 5.008.460 dolar olacak. Satış işleminde alıcı tarafta Alt Capital Holding, Altun Capital Girişim Yatırım Fonu, Re-Pie Yatırım Holding ve Re-Pie Portföy Yönetim firmaları olduğu belirtildi. Devirle birlikte Doğan Holding’in Doğan Burda Dergi’de payı kalmayacak.

Açıklamada satış bedelinin pazarlık yoluyla belirlendiği ve değerleme raporu hazırlanmadığı ifade edildi. Payların devri, için başta Rekabet Kurumu’nun onayı olmak üzere kapanış koşullarının yerine getirilmesine bağlı olacak.

Doğan Burda, ağırlıklı olarak zarar üreten bir yapıya sahip bulunuyor. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında da geliri düşerken dönem sonunda yine zarar yazdı. Devirden sonra yeni ortakların firmayı kâra dönüştürebilecek bir sinerji gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceklerini ilerleyen süreçte gözlemek mümkün olacak.

Fiyat hareketi güçlü hisseler (27.08.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (27.08.2024)

 

Endeksten hızlı yükselenler (27/08/2024)Endeksten hızlı yükselenler (27/08/2024)

 

Bugün 2 hissenin fiyatında düzeltme olduBugün 2 hissenin fiyatında düzeltme oldu

 

Küresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyorKüresel piyasalarda teknoloji hisselerindeki değer kaybı öne çıkıyor

 

Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (27.08.2024)Yatırımcı ilgisinin arttığı hisseler (27.08.2024)

 

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (27.08.2024)

 

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyorYabancılar borsada hangi hisseleri alıyor

 

Günün önemli şirket haberleri 27/08/2024Günün önemli şirket haberleri 27/08/2024

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)