E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizTürk Lirası kırılgan görünüyor---

Türk Lirası kırılgan görünüyor

Türk Lirası kırılgan görünüyor
31 Mayıs 2012 - 17:19 borsagundem.com

FT: Bankalar ve şirketlerinin bu yıl 35 milyar dolarlık dış borcunu çevirmesi gerekir, böylece toplam finansman ihtiyacı 100 milyar dolara çıkıyor

Türk lirasının yükselen piyasalarda en iyi performans gösteren para birimlerinden biri olsa da oynaklığı nedeniyle “euro bölgesindeki krizde herhangi bir kötüleşmeye kırılgan” göründüğü öne sürüldü. Financial Times gazetesi, cari açığının görünümünün hala alarm verici olduğunu savunurken Türk bakanları ve şirketlerince bu yıl çevrilmesi gereken 35 milyar dolarlık dış borcu ile birlikte finansman ihtiyacının 100 milyar dolara çıktığına dikkat çekti.
Ekonomi gazetesi Financial Times’in yükselen piyasalar editörü Stefan Wagstyl, Türk lirasının yükselen piyasalarda en iyi performans gösteren para birimlerinden biri olduğunu belirtmekle birlikte iniş ve çıkışlarına da dikkat çekti.
Liranın son yılda 2007 yılından bu yana yüzde 36 değer kaybettiğine işaret eden Wagstyl “Böyle bir oynaklık düzeyi ile lira, Türkiye’nin derin ekonomik bağlarının olduğu euro bölgesinde herhangi bir kötüleşmeye kırılgan görünüyor” yorumunu yaptı.
“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK BAŞAĞRISI CARİ AÇIK”
Stefan Wagstyl, “Türkiye, güçlü ekonomik büyüme, genç nüfüsü ve dinamik şirketleriyle birçok açıdan yatırımcılar için muhteşem olanakları sağlıyor. Ama büyük bir baş ağrısı var, o da geçen yıl GSYH’sının yüzde 10’unu bulan tehlikeli bir cari işlemler açığıdır” diye yazdı.
Türklerin diğer yükselen piyasalardaki halktan daha çok harcarken en düşük tasarruf oranlarından birine sahip olduğuna işaret edildiği analizde küresel büyümedeki hızlı yavaşla ile birlikte Türk ekonomisinin de yavaşladığı ancak enflasyonun yüksek olmayı sürdüğü vurgulandı.
“BANKALAR VE ŞİRKETLER 35 MİLYAR DOLAR DIŞ BORCU ÇEVİRMELİ”
Analizde “Ve cari işlemler açığı için görünüm, alarm verici olmayı sürdürüyor” görüşünün öne sürüldükten sonra bağımsız tahmincilerin GSHY’nın yüzde 8’ine ulaşmasını bekledikleri, bunun da 65 milyar dolar bir açık anlamına geldiği kaydedildi. Analizde şu değerlendirmeler de yapıldı:
“Buna ek olarak da Türk bankaları ve şirketlerinin bu yıl 35 milyar dolar civarında bir dış borcunu çevirmesi gerekiyor, böylece toplam finansman ihtiyacı, 100 milyar dolara çıkıyor. Bu oldukça büyük bir rakam, özellikle çünkü paranın çok büyük bir kısmı, geleneksel olarak paranın Avrupa Birliği bankalarından geliyor. Euro bölgesi krizi kendisini önemli ölçüde hissettirirken tehlikeler açıktır.”
“KRİTİK NOKTA BANKA FİNANSMANI”
Stefan Wagstyl, tehlikeyi ölçmenin zor olduğunu belirterek “Kritik nokta, hissiyatın çok hızlı değişebildiği banka finansmanıdır” dediği analizde bütçe açığının geçen yıl sadece yüzde 1.3 düzeyinde olduğuna dikkat çektiği merkez hükümetin durumunun ise iyi olduğunu belirtti.
Buna karşın, Wagstyl, portföy yatırımcılar için durumun kolay olmayabileceğini vurgularken “Lirada bu sallanışlar, herkesin, hem Türk hem de yabancı yatırımcılarının midelerini bulandırmaya yeter” görüşlerini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)