E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürk şirketlerinin dolar zorluyor---

Türk şirketlerinin dolar zorluyor

Türk şirketlerinin dolar zorluyor
09 Eylül 2015 - 10:50 borsagundem.com

Fed'in faiz artırmasına yaklaşılmasıyla birlikte Türk şirketleirnin döviz yükümlülükleri sorun yaratıyor

2015 yılı Türk Lirası’na nazik davranmadı. Parasal gevşemenin sonlandırılması, koalisyon kurulamaması ile oluşan politik yansımalar ve ülkenin doğusunda gerilimin tırmanması, Türk Lirası’nda 2015 yılı başından bu yana sert değer kayıpları getirdi. Lira’daki düşüş, bir koalisyon hükümeti kurulamamasının ardından Ağustos ayında ivmelendi. Koalisyonun kurulamaması Kasım’da erken seçime gidilmesi kararı alınmasına yol açtı.

Financial Times'ın haberine göre, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artırmaya yaklaşması ile birlikte Lira ve dış borcun artmasıyla karşı karşıya kalan Türk şirketleri için kötü haberler sona ermemiş olabilir.

Türk şirketlerinin net döviz yükümlülükleri 170 milyar dolardan yüksek bir seviyeye ulaştı. 2009’da bu miktar 70 milyar dolardan düşüktü. Özellikle gelirleri öncelikli olarak lira cinsinden olan şirketler, hızlı bir şekilde güçlenen dolar ile başa çıkmada güçlük çekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ülke para biriminin daha fazla zarar görmesini engellemek için adım atması yüksek bir ihtimal ancak Fed’in harekete geçmesi öncesinde aksiyon almaya isteksiz olabilir.

Global Source’dan Murat Üçer, “Fed’in faiz oranlarını artırma zamanlaması Türkiye için önem taşıyor. Faiz artırımının 1 Kasım’daki seçim öncesinde gerçekleşeceği varsayılarak Türk varlıklarında politik belirsizlik ile birlikte başka bir satış dalgası daha yaşanması kaçınılmaz olabilir. Faiz artırımı 1 Kasım’dan sonra gelirse yeni hükümet uzun süredir beklenen yapısal reformlar ile ilgili taahhüt vererek sinirleri yatırabilir” dedi.

Üçer, “Durum ne olursa olsun merkez bankasının Fed’in faiz artırımının hemen ardından çok güçlü ve cesur bir tepki vermesi yüksek bir ihtimal” diye konuştu.

TCMB Başkanı Erdem Başçı Temmuz ayı sonunda konu ile ilgili iyimser bir tutum sergilemişti. Başçı, para politikasının sadeleştirilmesi planlarını açıkladığında, “Türkiye’nin Fed’in faiz artırımından korkmasına gerek yok” diye konuşmuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)