E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürk tütününe yabancı ilgisi arttı---

Türk tütününe yabancı ilgisi arttı

Türk tütününe yabancı ilgisi arttı
17 Şubat 2013 - 11:57 borsagundem.com

Türkiye'de tütün ihracatı 2012'de yıllık bazda yüzde 25 artarak 845,7 milyon dolara ulaştı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 artış göstererek, 845,7 milyon dolara çıkan tütün ihracatının, bu yıl 1 milyar dolar seviyelerine ulaşması bekleniyor.
Son yıllarda hızlı artış oranları ile dikkati çeken tütün ihracatında gelinen nokta hakkında değerlendirmelerde bulunan TİM Tütün ve Mamulleri Sektör Konseyi Üyesi Noyan Gürel, Türk tütününe talebin yoğun olmasının tütün ihracatının artışındaki önemli nedenlerden olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, oryantal tütünde dünyada bir numara konumunda bulunduğunu belirten Gürel, ''Bu yıl tütün ihracatı 1 milyar dolar seviyelerine yaklaşabilir. Özellikle artık daha çok tütün üretiyoruz ve daha pahalı satıyoruz. Bu da ihracat rakamlarına yansıyor'' dedi.
TEKEL'in elindeki tütün stokunun da bitmek üzere olduğunu dile getiren Gürel, ''Bunun şöyle bir anlamı var; Artık önümüzdeki dönemde üretilen ürün hemen ihracata yönlendirilebilecek. Yani stok ürün kullanılmayacak. Bu da ürünün kalitesini daha da artıracaktır'' değerlendirmesinde bulundu.
İhracatçı üretime de giriyor
İhracatçılar olarak tütün üretimi konusunda çalışmaları olduğunu anlatan Gürel, tütün tarımına yatırım yapmaya başladıklarını kaydetti.
''Geçen yıl bu yönde çalışmalarımızı başlatmıştık. Bu yıl daha da geliştireceğiz'' diyen Gürel, bu amaçla bir tarla satın aldıklarını ve tarlayı kendilerinin hazırlayacaklarını belirterek, üretimi dünya standartlarına ulaştırmaya çalıştıklarını ifade etti.
2011 yılında Ege Bölgesi'ndeki üretici sayısının 36 bin 430, üretici başına tütün üretiminin de 934 kilogram olduğunu dile getiren Gürel, geçen yıl aynı rakamların sırasıyla 49 bin 700 üretici, bin 83 kilogram üretim olarak gerçekleştiğini kaydetti.
Gürel, aynı dönemler itibarıyla toplam üretimin de yüzde 58,2 artarak 34 bin 29 tondan, 53 bin 850 tona yükseldiğini belirtti.
Bu sene gerek miktar gerekse tutar bazında ihracatın artmasını beklediklerini bildiren Gürel, ''İhracat miktarı artacak ama miktar bazında artış olmasa bile fiyat artışlarından dolayı ihracatta en az yüzde 15 artış bekliyoruz'' dedi.
''DSÖ'nün kararı Türk tütününe yarayacak''
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ''Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'' gereği sigaradaki katkı maddesi kullanımına kısıtlama getirdiğini hatırlatan Gürel, ''Bizim tütünümüz katkı maddesi daha az kullanıldığında da sigara tadı verebilen bir ürün. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte katkı maddesinin daha az olan sigaraların kullanılmasına yönelik bir eğilim olabilir. Yani sigara daha da doğal hale gelecek. Bu açılardan bakıldığında bu tip sigaraların üretiminde Türk tütününün kullanılması muhtemel'' diye konuştu.
Dış pazarlardaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Gürel, Avrupa'dan gelen talebin yatay seyrettiğini Çin ve Endonezya gibi pazarların ise büyüme eğiliminde olduğunu söyledi.
Özellikle Çin pazarının yavaş gelişmesine karşın önemli bir pazar olduğuna işaret eden Gürel, ''Onları da anlamak lazım. Çünkü, Çin'de ürün tutarsa talebi karşılayamayabiliriz. O yüzden yavaş ama sağlam adımlarda gidilmesi daha iyi'' dedi.
''Yurda numune bile sokamıyoruz''
Küresel çaptaki rakipleri ile rekabet konusunda yaşadıkları sıkıntılara da değinen Gürel, Türkiye'deki tütün ile ilgili mevzuatın çok kapalı olduğunu söyledi.
Türk ihracatçısının rakiplerine ait ürünlerin numunelerini bile yurt içine sokma imkanının olmadığını kaydeden Gürel, ''En azından numune getirilmesi konusunda esneklik sağlanması gerekir. Mevcut durumda alıcıya, rakibimin ürünü ile kendi ürünümü yan yana gösterme şansım yok'' diye konuştu.
Ayrıca tütün sektörünün zirai bir faaliyet alanı olmasına karşın diğer zirai ürünleri üretenlerin aldıkları desteklerden faydalanamadıklarını anlatan Gürel, tütün sektörü söz konusu olduğunda destek verme noktasında daha çekimser davranıldığını dile getirdi.
İhracattaki artışa karşın tütün ihracatının toplam ihracat içindeki payının düşük olmasını da değerlendiren Gürel, bunun ülkenin geliştiğini ve daha fazla çeşitte ürün ihraç edildiğini göstermesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Gürel, ''1960'lı yıllarda tütünün toplam ihracat içindeki payı yüzde 30'lar düzeyindeydi. Ancak artık Türkiye daha fazla türde ürün ihraç edebiliyor. Tütün ihracatının payının düşük olmasına karşın 1 milyar Dolar seviyelerine yaklaşması bunu gösteriyor'' ifadesini kullandı.
''Üzerimize düşeni yaptık''
Genel ihracat açısından kilogram başına ortalama ihracatın 1,5 dolar seviyelerinde olmasına karşın tütün ihracatında bu tutarın 8-9 dolar civarında olduğunu belirten Gürel, ''2023 hedefine ulaşmak için kilogram başına ihracatın ortalama 3 dolar seviyelerinde olması gerekiyor. Biz üzerimize düşeni yaptık'' diye konuştu.
Üretim maliyetleri konusuna da değinen Gürel, maliyetlerin her geçen sene arttığını ve kuracakları tarlada yapacakları üretimin kendilerine bu konuda daha iyi bir fikir vereceğini söyledi.
Tütün üretiminde üretim maliyetinin yüzde 50-60'lık kısmının işçilik maliyetleri olduğunu anlatan Gürel, modern makineler aracılığıyla işçilik maliyetlerini azaltıp, verimi artırmaya çalışacaklarını sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)