E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTURKCELL AÇIKLAMALARI KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN NE İFADE EDİYOR?---

TURKCELL AÇIKLAMALARI KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN NE İFADE EDİYOR?

TURKCELL AÇIKLAMALARI KÜÇÜK YATIRIMCI İÇİN NE İFADE EDİYOR?
17 Şubat 2010 - 17:37 borsagundem.com

Bildiğiniz gibi Turkcell İMKB’de işlem gören en değerli 5 şirketten birisi ve hisselerinin önemli bir oranı borsade işlem görüyor (yüzde 33’ten fazla). Bu yüzden şirketin genel müdürü bu şartlar altında Turkcell yaşayamaz gibi sözler sarfediyorsa..

Bu şirkete yatırım yapan küçük yatırımcıları bilgilendirmek için bu açıklamanın detaylarını incelemek önemli diye düşünüyorum. Öncelikle bu açıklamaya neden olan kararı anlatalım. Bilgi ve iletişim sektörünün regülatörü aldığı karar ile ara bağlantı fiyatlarında indirime gitti. GSM’de yüzde 52, sabitte yüzde 15 (alan dışı fiyatında) indirim gerçekleşti. Ara bağlantı gsm ve sabit hat operatörlerinin birbirine ödediği ve çağrı başına belirlenen ücret anlamına geliyor. Turkcell bu indirim kendi gelirini olumsuz etkileyecek düşüncesiyle tepki gösteriyor. Eğer bu indirim gerçekten şirketin gelirini düşürecekse şirketin değeri de bundan mutlaka etkileneceği için küçük yatırımcılar için konu daha da önemli hale geliyor. Benzer indirimler geçmişte de yapıldığı için (mesela geçen sene) etkisini görmek için elimizde bilgi mevcut. Dolayısıyla geçmişe bakarak benzer indirimlerin nasıl bir etki yarattığını yani şirketlerin gelirini azaltıp azaltmadığını görmek mümkün. Geçen sene de yüzde 30 ara bağlantı indirimi yapılmıştı. Sektörün düzenleyicisi BTK’nın etki analizi raporuna göre (BTK’nın internet sayfasında bulmak mümkün-sayfa 67) 2004-2009 arasında yapılan ara bağlantı indirimleri ile toplam ara bağlantı gelirleri yüzde 77 artış göstermiş. Yani operatörler pozitif etkilenmiş.. Ayrıca şebeke içi arama fiyatları düşmüş. Yani tüketici fayda sağlamış. Ayrıca şirketlerin toplam trafikleri artmış yani şirketler dae fayda sağlamış çünkü kullanıcılar daha çok konuşmuş. Tüm bunların sonucunda ortaya şu sonuç çıkıyor: Ara bağlantı indirimleri hem operatörlere (toplam trafik ve gelir açısından) hem tüketicilere (düşen fiyat açısından) hem de devlete (artan hazine geliri açısından) fayda sağlamış bugüne kadar.. O yüzden Turkcell’in tepkisinin bu kadar sert olmasının nedenini anlamak biraz güçleşiyor. Bir diğer ilginç konu ise sabit ara bağlantıdaki durumdan şikayet edilmesi. Yani sabit ara bağlantı düşmedi (aslında alan dışı yüde 15 düştü) denilerek neden sabitte indirim yok deniliyor? Oysa bir mobil şirket sabit daha pahalı kalacak herkes mobile geçecek diyorsa bundan şikayet etmek yerine mutlu olması gerekmez mi? Yani daha çok müşteri kazanacağım diye sevinmez mi? Görüldüğü üzere özellikle küçük yatırımcıların demeç ve haberlerin ardından ani tepkiler vermemesi ve olayın kökenini incelemesi önemli. BORSAGUNDEM.COM ANALİZ

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)