E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiTurkcell ve Arzum Ev Aletleri sorusu---

Turkcell ve Arzum Ev Aletleri sorusu

Turkcell ve Arzum Ev Aletleri sorusu
19 Eylül 2024 - 09:55 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

KÂRLI YAPI KORUNUYOR

SORU- Uzun süredir Turkcell hissesini tutuyorum. Daha çıkar diye satmıyorum. Tutmaya devam edeyim mi?
Hüseyin Alkan

CEVAP-Borsa uzun vadeli yatırım alanıdır. Bir firma büyüyorsa hissesini almakta bir sorun olmayacaktır. Büyümesini sürdürdüğü sürece de hisseyi elde tutmanın dayanağı olacaktır. Satış durumu ise yatırımcının belirlediği hedefe ulaşması ile olabileceği gibi şirketin büyümesini durdurması ya da zarara dönmesi ile gündeme gelecektir. Tüm bunlardan ayrı olarak kimi zaman ekonomideki dalgalanmalara bağlı olarak şirketin gelir ve kârlılığında geçici düşüşler yaşanabilir. Böylesi durumlarda özellikle kısa süreli işlemlerde bulunanların satışa geçmesi hissenin fiyatı üzerinde baskıya yol açabilir. Uzun vadeli yatırımcı ise bu dalgalanmaların geçici olduğunu gözlemlediği sürece pozisyonunu bozmak için bir neden görmez.

Turkcell, geçtiğimiz yıl kârını hafif düşürmüş olsa da son iki yılda önceki yıllara nazaran hayli güçlü bir kâr artışı gerçekleştirmişti. Son açıkladığı 2024 altı aylık mali tablolarında ise gelirdeki yüzde 4’lük bir artış kaydetti. Dönem sonu kârı ise 5,8 milyar TL’yi buldu. Yılın ikinci çeyreğinde kârındaki büyümenin daha fazla olması kârlı yapının yıl sonunda da artarak devam etme olanağını büyütmekte.

Şirketle ilgili yakın tarihli açıklama ise iştirakiyle ilgili bulunuyor. Şirketin Yönetim Kurulu, son dönemde içinde bulunduğu sektörün büyüme potansiyelinin sınırlı kalması sebebiyle Ultia Teknoloji Yazılım’ın tasfiyesine karar verdi. İştirake ait fikri mülkiyet hakları dahil her türlü malvarlığı, bir değerleme şirketine yaptırılacak değerleme üzerinden yine %100 iştiraki olan Turkcell Teknoloji Araştırma firmasına devredilecek.


KISA VADELİ YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ DENGELEMELİ


SORU-Arzum hissesini borsaya geldikten sonra aldım. Kaç yıldır bekliyorum. Bütün kağıtlar güçlü çıktığı halde bu hisse neden zayıf kaldı?
Özgür Yurdakul

CEVAP-Bir hisseye talep varsa hissenin fiyatı yukarı yönlü hareketlenir. Talep sınırlı ya da zayıf kalmış ise bu taktirde yatay bir seyir ya da düşen bir eğimden bahsedilecektir. Talebi artıran ise şirketin performansıdır. Güçlü gelir ve kâr artışı yatırımcı ilgisini artırır. Kimi zaman gelir ve kârdaki artış ile fiyatla olan makas aralığı açılsa da bir süre sonra fiyat ile şirketin performansı arasında bu makas aralığı kapanır ve daha dengeli bir durum gözlenir.

Arzum Ev Aletleri’nin geçmiş mali performansı takip edildiğinde gelirini artırma noktasında bir sorun yaşamamakla birlikte kârını büyütme noktasında zorlandığı gözleniyor. Bu da hisseye yönelik ilginin sınırlı kalmasında belirleyici faktör olarak öne çıktı. Şirketin son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında da benzer bir durum söz konusu. Gelirlerinde yüzde 10’luk artışa karşın dönem sonunda 54,3 milyon TL zarar açıkladı. Öte yandan şirketin kaynak dağılımı incelendiğinde özkaynak oranı yüzde 17 seviyesinde bulunurken kısa vadeli yükümlülüklerinin yüzde 81 seviyesinde olduğu görülüyor. Bu da şirketin riskli yapısını artıran bir durum.

Kârını büyütmede zorlanan şirketin kaynakları içinde kısa vadeli yükümlülüklerinin ağırlığı dikkat çekiyor. Bu da yatırımcının mesafeli kalmasının anlaşılır bir yanı olduğu anlamına geliyor. Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini öncelikle dengeleyecek alternatif yolları geliştirebilmesi önemli. Borsada tercihte bulunurken mali yapısı güçlü ve kârını büyüten şirketlerin takip edilmesinde yarar var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 52,00
En Yüksek: 53,15
En Düşük: 48,52
Değişim 7,00 %
FK: 0,00
PD / DD: 3,45
İşlem Hacmi 189.324.415
Toplam Adet: 3.666.485
Ağırlıklı Ort.: 51,57
Son Değer: 93,80
En Yüksek: 93,85
En Düşük: 92,05
Değişim 2,35 %
FK: 9,16
PD / DD: 1,35
İşlem Hacmi 1.980.995.718
Toplam Adet: 21.271.411
Ağırlıklı Ort.: 92,98
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)