E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'de 3 senaryo---

Turkcell'de 3 senaryo

Turkcell'de 3 senaryo
20 Nisan 2011 - 08:24 borsagundem.com

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün ‘bizim Amiral gemimiz’ dediği Turkcell, ortaklar arasında sıkıntıya neden olan Genel Kurulu’nu yarın yapıyor

. Toplantı Turkcell kadar mobil iletişimde Türk sermayesi açısından da kritik.
Türkiye’nin pazar payı en yüksek mobil operatörü Turkcell yarın Genel Kurul toplantısını düzenliyor. Turkcell’in Genel Kurulu’ndan çıkacak sonuç, sadece borsaya açık ve piyasa değeri 13 milyar dolara yaklaşan büyük bir şirketin akıbeti açısından değil, Türkiye’deki telekom sektöründe yerli sermayenin ağırlığı yönünden de önem taşıyor.
Zaten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den görevini seçim için bırakan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a kadar pek çok ismin Turkcell konusundaki hassasiyetin nedeni de burada saklı. Bugünkü dengelere göre mobil ve sabit telefon abonelerinin yüzde 43’ü, mobil abonelerin yüzde 54’ü Türk sermayesi tarafından yönetiliyor.
Milliyet´in haberine göre, Turkcell’in İsveçli ortağı TeliaSonera CEO’su Lars Nyberg, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ziyaret ederek, “Turkcell’i ele geçirmek gibi bir niyetimiz yok” demişti. Gül ise, “Turkcell Türkiye’nin amiral gemisidir” karşılığını vererek şirketin stratejik önemine dikkat çekmişti.
Turkcell’in Yönetim Kurulu’nda üç ortağın iki üyesi, bir de bağımsız üye olmak üzere 7 kişi var. Çukurova Grubu’nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet, 17 yıl Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptıktan sonra geçen yıl şubatta ayrılmış, yerine bağımsız üye Colin Williams gelmişti.
Ancak TeliaSonera ve Alfa, Williams hakkında tarafsız davranmadığı gerekçesiyle yasal işlem başlattı ve Yönetim Kurulu’nda bağımsız üye sayısının da üçe çıkmasını istedi.
Genel Kurul’da Altimo’nun Williams’ın yerine 10 aday önermesi bekleniyor. Bunlardan biri de eski Vodafone yöneticisi Julian Horn Smith. Smith’le ilgili sıkıntılı durum, aynı zamanda Alfa’nın çatı şirketi Altimo’nun Danışma Kurulu üyesi olması, yani tarafsızlığının tartışmalı olması.
Genel Kurul için 3 senaryo var
SENARYO 1 Turkcell’in yüzde 51 ortağı olan Turkcell Holding’i Genel Kurul’da kimin temsil edeceği kritik. Ortaklar ayrı ayrı Holding’i temsil ettiklerini belirten belge ibra edebilir. O zaman hükümet komiseri bunun ortaklar arasında çözülmesi gereken bir sorun olduğunu söyleyerek, toplantıyı erteleyebilir.
SENARYO 2 Yönetim Kurulu Başkanı doğal Divan Başkanı olarak atanıyor. TeliaSonera ve Alfa, Colin Williams aleyhine dava açtı. TeliaSonera ve Alfa, Williams’ın Divan Başkanı olmasına itiraz edip bu itiraz hükümet komiseri tarafından kabul edilirse, başkanlığa başka isim önerebilir. Toplantı gündemine de “Bağımsız üye sayısının artırılması ve Yönetim Kurulu’nun yeniden seçilmesi” maddesi ekleyebilir.
SENARYO 3 Telia Sonera ve Alfa, Yönetim Kurulu’nu ibra etmeyerek yeniden seçim yapılmasını isteyebilirler. Hem ikinci, hem de üçüncü senaryoların gerçekleşmesi durumunda yapılacak oylama ile bağımsız üyelerin kendi istedikleri isimlerden oluşmasını sağlayabilirler.
SEKTÖRDE YÖNETİMİ TÜRKLERİN KONTROLÜNDEKİ TEK ŞİRKET TURKCELL
İletişim sektöründe mobil ve sabit telefon abonelerinin yüzde 43’ü, mobil abonelerin yüzde 54’ü Türk sermayesi tarafından yönetiliyor.
Türk Telekom
(16.2 milyon abone)
- % 55 Oger
- % 30 Hazine
- % 15 halka açık
Kontrol: Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Lübnan sermayesi
Turkcell
(33.5 milyon abone)
- %51 Turkcell Holding
- % 34.69 Halka açık
- % 13.07 Sonera
- % 1.24 diğer
Kontrol: Yönetim Kurulu Türk sermayesinin karşı çıktığı kararı alamıyor.
Avea (11.6 milyon abone)
- % 81.1 Türk Telekom
Kontrol: Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Lübnan sermayesi
Vodafone
(16.7 milyon abone)
- % 100 İngiltere sermayesi
Kontrol: İngiltere sermayesi
İnternet
TT Net (6.6 milyon abone)
Kontrol: Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Lübnan sermayesi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)