E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'de dengeleri değiştirecek karar---

Turkcell'de dengeleri değiştirecek karar

Turkcell'de dengeleri değiştirecek karar
22 Temmuz 2011 - 08:11 borsagundem.com

Doğu Karayip Temyiz Mahkemesi, Turkcell’in yüzde 13.22’lik hissesine Çukurova Grubu temerrüde düştüğü gerekçesiyle el koyan Rus Altimo’yu haklı buldu

Çukurova Grubu kararı bir kez daha temyize götürecek. Şayet son karar da Altimo lehine çıkarsa Turkcell’de dengeler değişecek
Rus Alfa’nın telekom kolu Altimo, Doğu Karayip Temyiz Mahkemesi’nde Çukurova Grubu aleyhine açtığı temyiz davasının lehine sonuçlandığını duyurdu. Altimo, Turkcell’deki yüzde 13.22’lik rehinli hisselerin kendisinde kalacağını ve Turkcell’deki dolaylı hisselerinin yüzde 27’ye ulaştığını vurgularken, Çukurova Grubu ise karara İngiltere Lordlar Kamarası’nda itiraz edeceğini açıkladı. Şayet karar kesinleşirse Turkcell’de kontrolü yabancı ortakları Altimo ve TeliaSonera’ya karşı son derece kritik dengelerle elinde tutan Karamehmet’in bundan sonra Turkcell’i yönetmesi zorlaşacak.
5 yıldır devam eden dava
Turkcell’i TeliaSonera’ya kaptırmak istemeyen Karamehmet Grubu 2005 yılında Rus Alfa Grubu ile 3.3 milyar dolarlık bir finansman paketi oluşturmuş ve bu kapsamda yüzde 13.22’lik Turkcell hissesini rehin olarak gruba vermişti. Ancak Rus Alfa Grubu daha sonra bu kredinin 1.35 milyar dolarlık kısmının geri ödenmesinde bir çok kez temerrüde düşüldüğünü iddia ederek rehin hisselere el koymuş bunun üzerine Çukurova Grubu da British Virgin Adaları’nda dava açmıştı. Parayı ödemek istemelerine rağmen paranın Rus tarafınca özellikle alınmadığını iddia eden Çukurova Grubu’nun itirazı ilk etapta haklı bulundu. Ancak bu karara karşı harekete geçen Altimo 20 Temmuz 2011’de mahkemeden bir karar daha çıkardı ve mahkeme “Çukurova’nın en az 3 kere temerrüde düştüğü teyid edilmiş bulunuyor. Alfa şu an Turkcell hisselerinin yasal olarak sahibi bulunmaktadır” dedi.
Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin kararı değerlendirirken, “Bu bir dönüm noktası. Turkcell’deki hisselere Alfa tarafından uygun biçimde el konduğu teyit edilmiştir. Mahkeme kararı sonrası hisse payımız yüzde 27’ye çıkmıştır” diye konuştu.
Dumalkin Turkcell’in hissedarlarının bileşiminden bağımsız Türk kimliğini ve Türk yönetimini koruması gerektiğini düşündüklerini söylemesi de dikkati çekti.
Çukurova Grubu ise Doğu Karayip Temyiz Mahkemesi’nin verdiği son kararı temyiz edeceğini açıkladı. Şayet nihai karar Çukurova Grubu’nun aleyhine sonuçlanırsa Mehmet Emin Karamehmet’in Turkcell’i kontrol etmede sıkıntı ortaya çıkacak. Turkcell Genel Kurulu’nda Altimo ve TeliaSonera’nın bağımsız yöneticinin değiştirilmesi önerisine Karamehmet, “Rehinli hisse davası bitsin öyle karar verelim” diyerek direnmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sard6824 Temmuz 2011 00:28

    yunanistan battı dendi denizbank köylülerin topraklarını parselledi başbakanımız ben ortadoğunun eş başkanlarından biriyim dedi ortadoğu kuzey afrika ile beraber parçalandı. vs vs vs

  • Adil Özdemir 22 Temmuz 2011 15:19

    Zaman her şeyin onaycısı..Telsime el konulduğunda Karamehmetin ortağı ile Sinan Aygünün konuşması hiç aklımdan çıkmaz.Murat Vargı idi galiba.Sinan Aygün dediki bu politikalar Türkiyeyi dışarıya kote edecek dedi.Adam durmadan Aygüne karşı çıkıyor.Sinan Aygün dediki sizin şirkette elden gider böyle giderse dedi..Adam nasıl kızdı nasıl.Sinan Aygünde kafasını sallayarak göreceğiz ,dediEvet Türkiyenin elinden Telekom gitti,Aysel Aveaya haraç verildi ve gitti.Aveada çoğunlul vs.Berlisconi Tayyip Erd. ortaklığı diye gittide gitt.Şimdi Avea sermay artırıp iş bankasının 3 milyar dolarını iç etmeyi planlıyor...Telsim gitti.Şimdide Türksell.Tebrikler ileri görüşlü vatansever Sinan Aygün..