E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'de devletin dediği oldu---

Turkcell'de devletin dediği oldu

Turkcell'de devletin dediği oldu
13 Ekim 2011 - 08:08 borsagundem.com

Turkcell Genel Kurulu bu yıl üçüncü kez toplandı. Toplantıda hangi kararlar alındı?

BORSAGUNDEM.COM
Turkcell'de bu yıl üçüncü genel kurulu gerçekleştiriliyor.
Turkcell'in Tepebaşı'ndaki binasında yapılacak Genel Kurul'a ortaklar arasındaki yüksek tansiyon damgasını vuracak. İskandinav TeliaSonera ile Rus Alfa (Altimo) şirketin dümenine geçmek için küçük yatırımcıların temettü (kar payı) almasını engelliyor. Genel Kurul'da hem temettü hem de ortaklık yapısı netleşecek. Bir önceki genel kurulda TeliaSonera ve Altimo temsilcileri iki denetçiyi değiştirmeyi başarmıştı. Daha önceki genel kurulda hükümet komseri katılmadığı için ertelenmişti. Konu yargıya taşınmış ve Turkcell'in yabancı ortakları bir önceki genel kurulda istediklerin almayı başarmıştı. Daha sonra yeni denetçiler Turkcell'de büyük tartışma konusu olan genel kurul maddelerini yenileyerek yeniden genel kurul çağrısı yaptı. Çukurova Grubu iptal için mahkemeye başvurdu ama bu talebi geri çevrildi.
Yabancı ortaklar genel kurul maddelerine yönetim kuruluna iki yeni üye daha atanması için bastırıyor, Çukurova Grubu'da buna karşı direniyordu. Bugün yapılacak Turkcell genel kurulda bağımsız üye Colin J. Williams’ın azli ve yeni üyenin seçimi gündem maddeleri arasında yer alıyor.
7 kişiden oluşan Turkcell’in yönetim kurulunda bağımsız üyenin oyu kritik öneme sahip. Çünkü Turkcell’de 3 büyük ortak var. Bunlar Çukurova Grubu, İsveçli TeliaSonera ve Rus Alfa. 7 kişilik Turkcell yönetiminde bu 3 grup, ikişer sandalye ile temsil ediliyor.
Bir de bağımsız üye var. Yönetimde kararlar ancak 5 üyenin ortak oyu ile çıkıyor. Yani 4’e 3’lük çoğunluk bir anlam ifade etmiyor. Gruplardan ikisinin biraraya gelip diğer grubu dışlaması pek mümkün değil. Dolayısıyla yönetim kurulu kararlarında belirleyici olan şu anki Yönetim Kurulu Başkanı olan bağımsız üye Colin J. Williams ne derse o oluyor.
TeliaSonera ve Rus Alfa’nın son dakikaya kadar bağımsız üye adaylarını açıklamaları beklenmiyor. Önceki genel kurulda olduğu gibi Vodafone’un eski CEO’su Julian Horn Smith gibi bir isim, genel kurula dakikalar kala kamuoyunun önüne çıkarılacak gibi görünüyor.
Bu arada, Sermaye Piyasası Kurulu Turkcell'de bağımsız üye sayısının artırılması için bastırıyor. Kanun hükmünde kararname ile borsa şirketlerine kurumsal yönetim ilkelerini uygulatmak için yasal yetki alan SPK, aynı gece bir tebliğ yayımlayarak İMKB 30 şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine uymasını zorunlu tuttu. Bu tebliğ ile Turkcell'de üç bağımsız üye olacak. Böylece Turkcell'de yönetimin Alfa ve Teliasonera'ya geçmesinin önü de alınacak.
GENEL KURUL'DAN CANLI YAYIN
-Altimo, Telia Sonera ve Çukurova Grubu yetkilileri Genel Kurul salonuna geldi.
-Sanayi Bakanlığı Komiseri Genel Kurul salonuna geldi.
-TeliaSonera: SPK'nın bağımsız üye kararını pozitif değerlendiriyoruz.
-Genel Kurul başladı ama Genel Kurul maddelerine geçilmedi.
-Boryad Başkanı Ali Bahçuvan Borsagündem'e yaptığı açıklamada "Bağımsız üyeler seçilebilir ancak son alınan kararla birlikte SPK genel kurulun iptalini isteyebilir" dedi.
-Bir önceki genel kurulda denetçi olarak seçilen Ertan Mitap söz aldı. Mitap, bir önceki genel kuruldan sonra geçen 2 ay içerisinde şirketle ilgili önemli incelemelerde bulunduklarını söyledi. Sonera Holding'in birtakım başvurularda bulunduğunu, yönetim kurulu üyeleri ve başkan hakkında şikayetlerinin bulunduğunu söylyen Mitap öncelikle bu şikayetleri incelediklerini bununla ilgili bir rapor hazırlandığını, şikayetle ilgili detayların genel kurulda açıklanmayacağını yıllık raporda detaylı bir şekilde yayınlanacağını bildirdi.
Mitap, dün gece KHK konusunda alınan kararı değerlendirerek, sabaha kadar çalıştıklarını ve bu kararı da rapora eklediklerini söyledi.
Bu kararın bağımsız üye seçimi ve yönetim kurulu üyelerinin azli ile ilgili olduğunu belirten Mitap genel kurulda hissedarların bu kadarı dikkate almaları gerektiği uyarısında bulundu.
-Divan Başkanı Colin Williams açıklamalarda bulunuyor.
Bir önceki genel kurulda basın mensuplarının genel kurula alınması ve şirketle ilgili bazı yolsuzluk iddialarının değerlendirilmesi talep edilmişti.
Basın mensuplarının genel kurula alınması ile ilgili karar onaylanmadı. Diğer taleple ilgili incelemeler devam ediyor. Daha sonraki toplantılarda bu sonuçlar açıklanacak.
-Colin Williams'ın talebiyle genel kurulla ilgili maddelerin oylanmasına geçildi.
-Genel kurulda katip ve oy sayım memurunun belirlenmesi için oylama yapılıyor.
-Katip olarak Hülya Kemahlı önerildi. Ancak seçilmedi.
-Divan katibi olarak Ümit Öndeş seçildi. Çukurova Holding adına İsmet Bardakçı gündemin 5. maddesi ile ilgili yazılı bir önerge verdi.
Turkcell İletişim A.Ş. adına da Ümit Öndeş 3. gündem maddesi ile ilgili bir önerge verdi. Bu önergeler maddeler görüşülünce gündeme alınacak.
Şimdi gündemin 2. maddesinin  görüşülmesine başlandı. 2. madde de başkanlık divanının genel kurul tutanaklarını imzalaması ile iligli maddeydi. Oda oy çokluğuyla kabul edildi.
-Çukurova bir birkaç yönetim kurulu üyesinin azli maddesine itiraz etti.
-Toplantıda 3. madde görüşülmeden söz alan Ümit Öndeş şu konuları dile getirdi: 11 Ağustos'ta yapılan genel kurulda bazı internet sitelerinde gündeme getirdiği yolsuzluk iddiaları ve şirketi zarara uğratıldığı iddialarıyla ilgili haberlerin yönetim kuruluna taşınması talep edilmişti. Ancak Öndeş, aradan geçen sürede yapılan 2 yönetim kurulu toplantısında bu iddiaların gündeme getirilmediğini söyledi. Öndeş, yolsuzluk iddilarını yeniden gündeme taşıdı ve genel kurul tutanaklarına kayda alınmasını istedi.
-Ümit Öndeş reklam harcamalarının denetimini istedi. Yapılan mal ve hizmetler başta olmak üzere danışmanlık hizmetlerinin sözleşmelerinin incelenmesini istedi.
Öndeş, bu konularda çapraz denetimler yapılarak gerekli incelemelerin yapılmasını talep ediyoruz dedi.
-Avukat Ümit Öndeş 21-04-2011 tarihinde yapılan olağan genel kurul toplantısında gündeme gelen yolsuzluk ve iddiaları yeniden gündeme getirdi.
Bir takım derneklere yapılan bağışların gerçekte bağış olup olmadığını, özellikle Kardelenler Projesi'nin incelenmesini talep etti. Turkcell'in yaptığı anlaşmalar başta olmak üzere her türlü konuda incelemeler yapılmasını talep etti. Ümit Öndeş daha önceki genel kurullarda gündeme gelen www.ihbaret.com internet sitesinde yer alan "Turkcell içeriden ve dışarıdan hortumlanıyor" başlıklı haberin incelenmesini, gereğinden fazla baz istasyonu yapıldığına yönelik iddiaların soruşturulmasını, BTK, SPK başta olmak üzere bağımsız denetim kurullarının kestiği cezaların ve sorumlularının incelenmesini daha önce talep ettikleirni belirterek Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın bu konuda hiçbir adım atmadığını söyledi. Ve bu yüzden de tarafsız olmayacağını belirti.
Daha sonra söz alan Colin Williams bu iddiaların denetçilere iletildiğini ve gerekli incelemelerin halen devam ettiğini dile getirdi. Colin Wliliams, incelemelerle ilgili rapoların son yönetim kurulunda görüşüldüğünü ve incelemelerin tamamlanmadığı için bilgi vermediklerini söyledi. Daha sonra gündemin 3. maddesiyle ilgili oylamaya geçildi.
-4. madde görüşülmeye başlandı. Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams'ın YKB ibrası onaylanmadı. 
-Gülsüm Nazlı Karamehmet ve Mehmet Bülent Ergin yönetim kurulu üyeliklerinin ibrasıyla ilgili oylanıyor.
-Yönetim Kurulu'nda sadece Colin Williams ibra edilmedi. Diğer yönetim kurulu üyelerinin tamamı ibra edildi. 5. maddenin görüşülmesinden önce divan başkanı 15 dakika ara verdi.
-Gündemin 5. maddesiyle ilgili görüşmeler başladı.
Çukurova Holding adına İsmet Bardakçı'nın verdiği önerge katip tarafından okundu. Bu önergede SPK'nın dün gece aldığı karar hatırlatılarak bağımsız üye seçimiyle ilgili bu kararın dikkate alınması talep edildi.
-Genel Kurul'da söz alan hissedarlar ve Telia Sonera'nın vekilleri dün akşam yayınlanan KHK ve SPK tebliğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Bu arada Telia Sonera'nın avukatı Faik Işık Hüseyin Basuina'nın Colin Williams'ın yerine yönetim kurulu başkanı adayı olarak gösterdi.
-5. madde ile ilgili görüşmeler devam ederken söz alan hissedarlar yönetim kurulu üye sayısının artırılması için şirket esas sözleşmesinde değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi.
Yine genel kurulda söz alan bir hissedar ise SPK tebliğinin genel kurul yapılmasına engel olmadığını ve genel kurul gündeminde olan maddelerin görüşülüp karara bağlanmasını engellemeyeceğini söyledi.
Daha sonra söz alan ünlü avukat Ahmet Pekin ise 5. maddede iki önemli hususun olduğuna dikkat çekti. Bunların bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerine yenilerinin seçilmesi gerektiğini söyleyen Pekin hissedarlar genel kurulunda hiçbir gerekçe gösterilmeden yönetim kurulu üyelerinin azledilebileceğini SPK kararının da düzenleyici nitelikte olduğnu belirtti. Pekin, genel kurul sonrası yüzde 5 oranında hisseye sahip olan hissedarların istedikleri zaman bağımsız üyeye yönelik itirazlarını yapabileceklerine dikkat çekti. SPK'nın da bu itirazı görüşüp karara bağlayacağını söyledi.
Avukat Pekin KHK ve SPK teblğinin genel kurul maddelerinin görüşülüp karara bağlanması yolunda bir engel teşkil etmediğini söyledi.
-Gündemin 5. maddesiyle ilglili tartışmalar devma ediyor. Çukurova Grubu temsilcisi İsmet Bardakçı SPK tebliğinin dikkate alınmasını öneriyor. Telia Sonera ve Altimo temsilcileri ise bu konuda alınan bir mahkeme kararı olduğunu belirterek genel kurul maddelerinin tamamının görüşülerek karara bağlanması gerektiğini vurguluyor. Genel kurulda söz alan avukat Ahmet Pekin, Çukurova Grubu'nun genel kurulun iptali ve ihtiyati tedbir kararının mahkemece reddedildiğini belirterek genel kurulun maddelerinin tümünün hissedarlar genel kurulda görüşülmesi ve karara bağlanması gerektiğini söylediler. Alınacak tüm aksi kararların hukuka aykırı olacağını belirten Pekin, ancak hissedarların eğer isterlerse daha sonra bu kararlara itiraz edebileceklerini söyledi. Yani genel kurulda 5. maddenin oylanarak karara bağlanmasını divan başkanından talep etti.
Tartışmalar sonrası hükümet komiseri genel kurula kısa bir süre ara verdi.
-Genel kurulda 5. madde ile ilgili tartışmalar alevlendi. Divan başkanı hükümet komiserinden görüş istedi. Hükümet komiseri de SPK mevzuatına uyulması gerektiğini dile getirdi. Daha sonra Yönetim Kurulu Başkanı Colin Williams, yeni düzenlemeye göre 5. maddenin gündem dışına çıkarılması gerektiğini dile getirdi. Bunun üzerine Faik Işık ayağa kalkarak bağırmaya başladı. Işık "Hukuka yasalara aykırı iş yapıyorunuz" dedi. Daha sonra 5. maddenin gündemden çıkarılması veya görüşülmemesi ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Yabancı ortaklar 5. maddenin görüşülüp görüşülmeyeceğini genel kurula sunulmasını istedi. Henüz 5. madde onaylanmadı.
Turkcell'de devletin dediği oldu
Genel kurulda bir veya birkaç yönetim kurulu üyesinin azli ve yerine yenilerinin seçimi ile ücretlerinin tespitini içeren 5. madde hükümet komiserinin yaptığı açıklamayla genel kurul gündeminden çıkartıldı.
Yani devletin istediği gibi Turkcell'in yönetiminde bir değişiklik yapılmasının önüne geçilmiş oldu. Hükümet komiserinin bu kararı salonda büyük tartışmalara neden oldu. Yabancı ortaklık temsilcileri karara itiraz ediyorlar. Yönetim kurulu başkanı da itirazların divana yazılı olarak sunulmasını istiyor.
-Genel kurulda 5. madde oylanmadan geçildi. Turkcell Holding  Olli Teppo Tuohimaa çekimser oy verince temettünün de dağıtılmayacağı hemen hemen kesinleşti. 
Genel kurulun bir ay sonraya ertelenmesine yönelik talep kabul edilmeyince. Avukat Faik Işık gündemin diğer maddelerinin oylanmasını talep etti. 5. madde oylanmadı ama gündemin 6.7.8. ve 9. maddesi oy çokluğuyla reddedildi. 9. madde temettü ödemesini içeriyordu. Bu arada 5. madde oylanmayınca yabancı ortakların bir kısmı salonu terketti. Turkcell genel kuruluna büyük tartışmalar damgasını vurdu. Bu tartışmalar bir ara kavga boyutunu taşındı. Sonuç olarak ne yönetim değişikliği yapılabilidi ne de kar payı ödemesi yapılması onaylandı. Avukat Faik Işık en kısa sürede SPK tepliğine uygun düzenlemelerin de yapılarak en kısa sürede genel kurulun toplanmasını ve bu konuda Çukurova Grubu temsilcileriyle görüşeceklerini söyledi. Divan Başkanı, düzenlemelerin bir ay içerisinde yetişmeyeceğini söyledi. Faik Işık ise en kısa sürede düzenlemelerin yapılarak yeni bir genel kurul yapılacağını söyledi. Yaklaşık 1.5 ay sonra Turkcell'de yeni bir genel kurul yapılması bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 93,60
En Yüksek: 95,70
En Düşük: 93,50
Değişim -0,21 %
FK: 9,14
PD / DD: 1,35
İşlem Hacmi 2.575.954.258
Toplam Adet: 27.241.565
Ağırlıklı Ort.: 94,74
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)