E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'de istifa krizi---

Turkcell'de istifa krizi

Turkcell'de istifa krizi
07 Ekim 2011 - 11:49 borsagundem.com

MV Holding Başkanı H.Murat Vargı, yönetim kurulunun istifasını istedi

MV Holding Başkanı H.Murat Vargı, Turkcell ortakları arasında süregelen anlaşmazlığın, son gelişmelerle çok kritik seviyelere ulaştığını belirterek, yönetim kurulunun istifasını istedi.
Turkcell'in kurucusu ve fikir babası Murat Vargı, MV Holding web sitesinde yer alan açıklamasında Turkcell'in 7 yönetim kurulu üyesinin 3'ünün ana ortakların temsilcilerinden, 4 üyenin SPK tarafından seçilmiş bağımsız üyelerden oluşmasını talep etti.
Vargı, açıklamasında şunları kaydetti:
''Turkcell Yönetim Kurulu Üyeleri dikkatine; Sizlere Turkcell'in kurucularından ve borsadaki en büyük hissedarlarından biri olarak bu mektubu yazmaktayız. Turkcell'in ortakları arasında süregelen anlaşmazlık son gelişmelerle çok kritik seviyelere ulaşmıştır. 2011 yılı içerisinde yapılan genel kurul toplantıları, temettülerin dağıtımı, bilançonun onaylanması ve ortaklar arasındaki ihtilafın çözülmesi gibi temel amaçlarına ulaşamamış, daha ziyade ortakların kavga ettiği bir platforma dönüşmüştür.
Bu ihtilafın basına ve kamuoyuna yansıması, Turkcell hisse performansının aleyhine bir durum oluşturmuş ve piyasa değerinin 10 milyar doların altına düşmesine sebep olmuştur. Turkcell hissesi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası 100 Endeksi?yle karşılaştırınca yüzde 27, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Telekom Endeksi'yle karşılaştırınca yüzde 20 daha kötü performans göstermiştir. Açıkça görülmektedir ki, hisse performansı ve temettünün dağıtılmaması, büyük ortakların öncelikleri arasında yer almamaktadır. Onlar daha çok birbirlerinin hisselerini ele geçirmek amacıyla açtıkları bitmek bilmeyen davalarla kendilerini meşgul etmektedirler. Temettü dağıtımındaki belirsizlik ve Hisse fiyatındaki sert düşüşler ile bu süreçte en büyük zararı biz küçük hissedarlar görmekteyiz.
Gittikçe kötüleşen bu durumun önüne geçilmesi için bazı yapısal değişimlerin elzem olduğuna inanıyoruz. İlk olarak Turkcell'in bilançosunda bulunan fazla nakit, borç-özkaynak oranında bir dengesizlik yaratmaktadır. Bu dengesizlik, özkaynak karlılığını aşağı çekmektedir. Bu oran, Turkcell'in daha yüksek temettü ödemesi, şirket satın alması ve kendi hisselerini geri almasıyla düzeltilebilir. İkinci yapılması gereken değişiklik, şirketi ortaklar arasındaki anlaşmazlıklardan korumak için yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısının artırılmasıdır. Turkcell'in yaklaşık üçte biri, borsada işlem görmektedir, dolayısıyla daha fazla bağımsız üyenin bulunduğu bir yönetim kurulu, şirketi daha iyi yansıtacaktır. Yönetim Kurulu, ortaklar arasındaki ihtilaf her ne kadar ciddi olursa olsun, rutin operasyonlarını sürdürebilecek konumda olmalıdır.
İnanıyoruz ki aralarındaki ihtilafı çözmekten aciz, temettü ödemesini kasten bloke eden, şirketin piyasa performansını önemsemeyen ve kamuoyuna hizmet eden eğitim burslarını durduran ortakları temsil eden bir yönetim kurulu, istifa etmeli ve yerlerini bağımsız üyelere bırakmalıdırlar.''
Açıklamasında Turkcell'in uyguladığı burs programıyla ilgili olarak eğitim fonlarının kesildiğini de ifade eden Vargı, kararın acilen iptal edilmesini istedi.
Bu arada, Murat Vargı'nın eğitim fonlarının kesilmesine ilişkin beyanına karşın Anadolu Ajansı'nın sorduğu soruya Turkcell'den şu açıklama yapıldı:
''Turkcell Yönetim Kurulu eğitim bursları ile ilgili daha önce sunulan çalışmanın ek bilgilerle geliştirilerek yapılacak ilk Yönetim Kurulu toplantısında yeniden gündeme alınmasını kararlaştırdı. Turkcell sosyal sorumluluklarının bilincinde bir şirket olarak eğitim alanındaki sosyal sorumluluk projelerine 10 yılı aşkın bir süredir destek vermekte. Türkiye?de Kurumsal Sosyal Sorumluluk dendiğinde akla gelen ilk şirket olan Turkcell eğitime önemli ölçüde katkı sağlamakta. Turkcell Yönetim kurulu tarafından her yıl rutin olarak onaylanan eğitim projeleri bütçesi ilk yapılacak Yönetim Kurulu toplantısının gündeminde yer almaktadır.'' AA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 93,60
En Yüksek: 95,70
En Düşük: 93,50
Değişim -0,21 %
FK: 9,14
PD / DD: 1,35
İşlem Hacmi 2.575.954.258
Toplam Adet: 27.241.565
Ağırlıklı Ort.: 94,74
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Konsorsiyum07 Ekim 2011 17:19

    Murat Vargı ya sonsuz teşekkürler .Böyle yönetim kurulumu olur.Şirket hakettiği sahiplerini bulacak ve piyasada daha makul seviyelerden daha kaliteli hizmetler vermeye başlayacak diye düşünüyoruz.

  • 07 Ekim 2011 12:22

    Murat Vargı...Hani Türkcell yabancıların eline geçmezdi...Sinan Aygün sana demişti.Hemde Cem Uzanın elinden Telsim alındığında..Yaaaa....İşte bele..Türkler şirketi ne yapacak.Asgari ücretle tuvalet temizletene dek bu böyle gideeeceeekk...Uyu uyu yat uyu Türk milleti...