E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'de neler olacak?---

Turkcell'de neler olacak?

Turkcell'de neler olacak?
27 Eylül 2011 - 11:19 borsagundem.com

Turkcell’de 12 Ekim’deki genel kurula sayılı günler kala ortaklar arasında tansiyon yine yükseldi

Çukurova Grubu, Turkcell’in bağımsız yönetim kurulu başkanı Colin Williams’ı azletmeye çalışan diğer ortaklar TeliaSonera ve Rus Alfa’ya karşı mahkemede dava açtı. Çukurova, genel kurulun ‘yönetim kurulu üyelerinin bir veya birkaçının azli ve yerine yenilerinin seçilmesi’ maddesinin iptalini istedi.
Yabancı temettü kozuyla oynuyor
Turkcell’in hissedarları arasında uzun zamandır süregelen uzlaşmazlıklar bulunuyor. TeliaSonera ve Rus Altimo, mevcut yönetim kurulu başkanı Colin J. Williams’ın Çukurova lehine hareket ettiğini ve bağımsız olmadığını savunarak, yönetim kurulunun yapısını değiştirmek istiyor. TeliaSonera ve Altimo’nun bu konuyu genel kurula taşıma girişimi 21 Nisan ve 11 Ağustos’taki genel kurullarda başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yönetim kurulu yapısını değiştirecek maddelerin genel kurul gündemine gelmemesi nedeniyle TeliaSonera ve Altimo, aralarında temettü onayı dahil gündem maddelerinin onaylanmasını engellemişti. Çukurova Grubu’nun 12 Ekim kurulunun iptali istemiyle açtığı davayı değerlendiren TeliaSonera Kıdemli Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, “Çukurova’nın, kendi çıkarına uymayan girişimleri durdurmak için her türlü aracı bulmaya çalıştığı çok açık” dedi.
Turkcell’in temettü dağıtmasını engelleyen ortaklardan biri olan TeliaSonera’nın Başkan Yardımcısı Edström küçük hissedarların haklarının ihlal edilmesinin bazı kurumsal yatırımcıları Turkcell’den soğutacağına vurgu yapması da dikkat çekici bulundu.
Altimo Başkan Yardımcısı Evgeny Dumalkin de Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türk hukukuna uygun şekilde çağrılan olağanüstü genel kurul toplantısının planlandığı şekilde gerçekleşmesini umut ediyoruz. Çukurova’nın iptal girişimi için haklı bir gerekçe görmüyoruz” dedi ve ekledi: “Temettü dağıtımını destekliyoruz, Türkiye’deki en büyük Rus yatırımcı olarak hükümetin Turkcell’deki küçük hissedarların haklarını destekleyeceğini umuyoruz.”
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Williams’ı hangi isimle değiştirmek istediklerine yönelik soruya Edström, bu konunun genel kurul gündemine geleceğini ve şu aşamada isim açıklayamayacağını yanıtını verdi.
Turkcell’de yönetim kurulu başkanı konusunu çözmeleri durumunda, TeliaSonera ve diğer hissedarların 2010 yılı temettüsünü almaya ilgili olduklarını kaydeden Edström, “Temettü konusunda pozisyon alabilmek için hukuki kurallara uygun bir genel kurula ihtiyacımız var” dedi ve temettü dağıtımana ancak Williams’ın değiştirilmesi halinde yeşil ışık yakacaklarını aksi takdirde bunu bir koz olarak kullanmaya devam edeceklerinin sinyalini verdi.
Vatan

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)