E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell’e Kuveytli ortak mı geliyor? ---

Turkcell’e Kuveytli ortak mı geliyor?

Turkcell’e Kuveytli ortak mı geliyor?
13 Ocak 2011 - 07:21 borsagundem.com

Enerjide 8 milyar dolarlık finansman arayışında. Turkcell’de Rus ve İskandinav ortaklarla davalık.Karamehmet bu tabloda Kuveytli cep operatörüne talip

İşadamı Mehmet Emin Karamehmet’in kontrolündeki Çukurova Holding, Kuveytli cep operatörü Zain’in yüzde 29.9’unu almak için görüşüyor. Zain’in Yönetim Kurulu Üyesi Şeyh Halife Ali el Halife el Sabah, Turkcell’in ana hissedarlarından Çukurova Holding ile görüştüklerini, ancak henüz anlaşmaya varılmadığını belirterek, “Görüşmeler yürütüyor muyuz? Evet, birden fazla tarafla görüşmeler yürütüyoruz” dedi.
Çukurova’nın Zain’e hisse başına 1.72 dinar (6.1 dolar) teklif ettiği belirtiliyor. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli telekom şirketi Etisalat, Eylül 2010’da, Zain’in yüzde 46’sını almak için şirketin ana hissedarlarından Kharafi Group’a hisse başına 1.7 dinardan teklif vermişti. Bu teklife göre şirketin değeri yaklaşık 11.8 milyar dolar ediyordu. Karamehmet böylece bu teklifin üzerine çıkmış oldu.
Karamehmet’in hayaliydi’
Karamehmet’in 1-1.5 yıldır Zain ile yakından ilgilendiği biliniyor. Çukurova Grubu’na yakın bir isim Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Bu şirket Mehmet Bey’in uzun zamandır hayaliydi. 1-1.5 yıldır uğraşıyor. Tabii henüz kesinleşmiş, bitmiş bir şey yok. Ancak süreçte bir miktar ilerleme kaydedilmiş görünüyor” dedi.
Çukurova Grubu’nun 2010 yılında Mehmet Kazancı ile ortak kurduğu MMEKA şirketi, Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım ihalelerinde en yüksek teklifi veren isim oldu. MMEKA, İstanbul’un iki yakası ve İzmir’in elektrik dağıtım şirketinin yanı sıra Başkent Doğalgaz için de en yüksek teklifi verdi. Tüm bu ihalelerde ortaya çıkan yaklaşık 8 milyar dolarlık rakamın finansmanının nasıl yapılacağı ise bir süredir merak konusu. Kulislerde Karamehmet’in Rus yatırımcılar ve Körfez fonlarıyla görüşmeler yaptığı konuşuluyordu.
Milliyet’e bilgi veren kaynak, Zain hisseleri için yapılan görüşmelerde dağıtım ihalelerinin doğrudan pazarlığın parçası yapılmadığını ancak söz konusu ihaleler için finansmanın da aynı kaynaktan sağlanmasının mümkün olabileceğini söyledi. Söz konusu kaynak, “Sonuçta bugün dünyada finansman için en büyük umut Körfez ülkelerinde. İki konu birbiriyle doğrudan ilişkili değil ancak dağıtım ihalelerinin finans kaynakları da aynı yerlerden olabilir” diye konuştu.
Enerji işi için 8 milyar dolar arıyor
Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığında kurulan MMEKA şirketi enerji ihalelerinde büyük sürpriz yaptı. Firmanın dört ihaledeki teklif tutarı 7 milyar 934 milyon doları buldu.
- İş-Kaya-MMEKA ortaklığı 9 Ağustos 2010’da Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım bölgesi Boğaziçi Elektrik’in özelleştirme ihalesini 2.99 milyar dolarlık teklifle kazandı.
- Aynı gün yapılan ve İzmir’i de kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım’ın özelleştirilmesi ihalesini de 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifiyle İş-Kaya-MMEKA aldı.
- 16 Ağustos tarihinde bu kez büyük bir gaz ihalesi vardı. Türkiye’nin ikinci büyük dağıtım şirketi Başkent Gaz ihalesini 1.2 milyar dolarlık teklifiyle yine MMEKA kazandı.
- MMEKA, İstanbul’un Anadolu Yakası’nın elektrik dağıtım işini 1 milyar 813 milyon dolara aldı.
Turkcell’e Kuveytli ortak mı geliyor?
İşadamı Mehmet Emin Karamehmet’in bu operasyonunun Turkcell’deki ortaklık yapısını da etkileyeceği belirtiliyor. Bunun altında da Rusların elinde bulunan hisselerin değişim yatıyor.
Rus Alfa grubu, cep operatörü Turkcell için Çukurova’ya 1.7 milyar doları kredi, 1.6 milyar doları da tahvil olmak üzere 3.3 milyar Dolar vermişti.
Ruslar 1.6 milyar dolar için Turkcell’in yüzde 13.2’sini aldı. Kredi için de yüzde 13.5’lik Hisse teminat gösterildi.
Sonrasında Çukurova borcu ödeyip, hisseleri geri almak istedi ama Rus yatırımcı buna yanaşmadı. İki grup davalık oldu.
Telekom sektöründen kaynaklar, Karamehmet’in yakında geri alacağı bu hisselerin bir bölümünü Kuveytli Zain’in kontrolünü elinde bulunduran gruba vereceğini ifade ediyor.
11.8 milyar dolarlık şirket, merkezi Kuveyt
- Kuveyt merkezli cep telefonu operatörü Zain 8 ülkede Suudi Arabistan’la birlikte Ortadoğu bölgesinde faaliyet gösteriyor.
- Grubun bölgede 35.3 milyon abonesi bulunuyor.
- Çalışan sayısı 5 bini aşıyor.
- Faaliyet gösterdiği ülkeler Kuveyt, Suudi Arabistan, Sudan, Fas, Irak, Ürdün, Lübnan ve Bahreyn olarak sıralanıyor.
- 2010 yılının ilk yarısında Zain şirketinin gelirleri 2.33 milyar doları buldu. Bu rakam bir yıl öncesiyle karşılaştırıldığında yüzde 10’luk artışa işaret ediyor.
- Grubun 2009 yılı kâr rakamı ise 695 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Zain’ Telsim’e talipti
Kuveyt merkezli Zain, yakın geçmişte ‘MTC’ markasıyla iş yapıyordu. Grup, bölgeye açılma stratejisi çerçevesinde Türkiye’yle de yakından ilgilenen bir şirket. Telsim’in 2005’teki satışında ihaleye MTC olarak katılan grup, Vodafone’la kıyasıya rekabet etmişti. İhalede MTC ile Vodafone son ikiye kalmıştı. MTC sonlara doğru 4 milyar 530 milyon dolar teklif etmiş, Vodafone’un 4 milyar 550 milyon liralık teklifi sonrası ihaleden çekildiğini açıklamıştı. Milliyet

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)