E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisTurkcell'i parçalama planı---

Turkcell'i parçalama planı

Turkcell'i parçalama planı
23 Aralık 2010 - 08:33 borsagundem.com

İşte Rus Altimo ve İsveçli TeliaSonera'nın Turkcell'i paylaşmak için kendi aralarında yaptıkları protokolün tüm detayları

Hükümetin Fin devletine ait Telia Sonera ve Rus şirketi Altimo arasında yapılan bu anlaşmayı gördüğü ve "Turkcell'i küçültme planını onaylamayız" kararını verdiği belirtiliyor.
İnternetten yayın yapan Gazeteport, Rus Altimo ve İsveçli TeliaSonera'nın Turkcell'i paylaşmak için kendi aralarında yaptıkları protokolün tüm detaylarını açıkladı.
Habere göre, hükümet komiserinin trafiğe takılarak genel kurul toplantısına gelemeyişi şeklinde kamuoyuna yansıyan gelişmeye, aslında Türkiye'den milyarlarca dolarlık kaynak transferine yönelik bu protokolün yol açtığı ortaya çıktı.
Belgelere göre kurulması planlanan şirket, hem Avrasya bölgesindeki etkinliklerini artıracak hem de hissedarlarına (yani iki gruba) düzenli ve yüksek miktarda temettü dağıtacak bir yapıya sahip oluyor. Turkcell için de yönetim tamamen temettüye odaklı bir yapıya odaklanıyor. Bir başka deyişle Turkcell, çatı şirketin altında sadece hissedarlara gelir sağlamayı amaçlayan bir operasyona dönüşüyor.
Ancak işbirliği sadece Turkcell'in yaratacağı temettüye odaklanmıyor. Turkcell'in bölgedeki genişleme stratejisini de tamamen durduracak bir yapıya dönüşüyor. Bunun için Turkcell'in bölgedeki operasyonları yürüten şirketlerdeki ve girişimlerindeki hisselerin de çatı şirkete aktarılması öngörülüyor.
Örneğin anlaşmaya göre, Turkcell tarafından kurulan ancak sonrasında TeliaSonera'ya satılan Fintur'a Fintur'un Turkcell'deki hisseleri TeliaSonera'ya satılıyor. Böylelikle Avrasya operasyonunun en önemli bacağını oluşturan Fintur'da Turkcell'in etkisi sıfırlanıyor. Dolayısıyla aslında iki şirket arasında bir şirkette ortak hareket etme anlaşması gibi görünen bir metin, Turkcell'i sadece hissedarlarına temettü dağıtan, yatırım planlarını bu temettü kadar yapabilen bir şirkete dönüştürüyor. Yani Turkcell, bu anlaşma ile bölgesel bir güçten yerel bir operatöre dönüşüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)