E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye 2015'te 2014 kadar büyür---

Türkiye 2015'te 2014 kadar büyür

Türkiye 2015'te 2014 kadar büyür
02 Ocak 2015 - 07:39 borsagundem.com

Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya nedeniyle riskler artıyor

Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik riskler sürerken, iş dünyası 2015’e dair geçen yıla göre daha parlak bir tablo çiziyor. Petrol fiyatlarının gerilemesi pozitif algılanırken, iş insanları bu yılki büyümenin en az 2014 kadar olacağı konusunda da hemfikir.

Bir yandan Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik risklerin devam etmesi, diğer yandan en önemli ihracat pazarımız Avrupa’nın henüz tam olarak ayağa kalkmaması, haziran ayındaki seçimler, dünyadaki belirsizlikler derken iş dünyası 2015’in kolay bir yıl olmayacağı konusunda hemfikir. Ancak genel kanı Türkiye'nin etrafındaki jeopolitik risk faktörlerini minimize etmeyi başaracağı yönünde. Ayrıca petrol fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle enflasyon ve cari açık rakamlarında da iyileşme bekleniyor. Büyümede ise en az 2014 rakamlarının yakalanacağı düşünülüyor. İşte iş dünyasının 2015 beklentileri… 

2002-2012 TRENDİNE DÖNERİZ 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, petrol fiyatlarındaki gerilemeyle bu yıl Türkiye'nin enflasyon ve cari açık rakamlarında önemli bir iyileşme beklediklerini ifade etti. "Cari açıkta en az 15-20 milyar dolarlık bir avantaj sağlayabiliriz" diyen Büyükekşi, "Türkiye, önümüzdeki dönemde yüzde 10'luk bir ihracat artışı sağlayabilirse, ihracata dayalı büyüme modeli ve mevcut dinamiklerle yüzde 5'lik büyümeye ulaşacağız" diye devam etti. 2014 yılında yaşanan siyasi gerilimlerin gelecek yıl da devam edebileceğini vurgulayan Büyükekşi, "2015'te büyüme beklentimiz OVP hedefi olan yüzde 4'lük büyüme hızının yakalanmasıdır. 5 yıllık dönemde tekrardan 2002-2012 döneminde yüzde 5,2'lik güçlü büyüme trendine döneceğimize inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'Kurun volatil olması normal' 

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise döviz kurunda gelinen seviyenin sanayi sektörünü nisbi olarak etkilediğini, ancak söylendiği gibi karamsar bir tabloyla karşılaşılmadığını söyledi. Mevcut kur seviyesinin 2015 yılında da devam etmesi durumunda sanayinin olumlu seyrine devam etmesini beklediklerini belirten Olpak, kurdaki volatilitenin normal olduğunu kaydetti.  

Güçlü dolar devam eder

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ve dünyanın önümüzdeki birkaç sene güçlü doların etkisi altında kalacağını, buna hazır olunması gerektiğini söyledi. Bahçıvan, faizlerin ve enflasyonun biraz düşmesinden dolayı iç piyasanın, iç tüketimin biraz daha canlanabileceğini ifade etti. 

Yüksek faiz ayağımıza pranga

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar bir takım felaket senaryolarının olduğunu, bunlara itibar etmemek gerektiğini belirterek, "ABD ve AB'de faizlerin uzun süre düşük düzeyde olacağı ifade ediliyor. Bu durum bizim lehimize" dedi. "Faizler düşmelidir" dediklerini, yurt içi piyasalardaki faiz düzeylerinin üretimin ayağına pranga olmaması gerektiğini ifade eden Çağlar, ayrıca petrolün değerindeki düşüşün Türkiye ekonomisi için ciddi bir sübvansiyon etkisi olacağını dile getirdi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)