E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye altın liginde yükselişte---

Türkiye altın liginde yükselişte

Türkiye altın liginde yükselişte
15 Ağustos 2013 - 08:32 borsagundem.com

Bankaların zorunlu karşılıklarda altın oranını artırmasıyla Türkiye’nin altın rezervi ‘dünya ligi’nde son 1.5 yılda 11 basamak birden yükseldi

Dünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye 441.5 ton altın rezerviyle global ligde 11’inci sıraya yerleşti. 10’uncu sırada  557.7 tonla Hindistan bulunuyor. Listenin ilk sırasında ise 8 bin 133 tonla ABD’de yer alıyor.
Milliyet'in haberine göre Türkiye, İngiltere ve İspanya gibi Avrupa ülkelerini geride bırakarak ilk 10’u zorluyor. Türkiye’nin ‘dünya altın ligi’nde her geçen yıl basamak atlamasında, Merkez Bankası’nın son yıllardaki politikasının etkisi var. Bankaların zorunlu karşılıklarında altın oranlarını artırması Türkiye’nin de ligde yükselişini getirdi.
Türkiye, geçen yılın mart ayında bankaların altın rezervlerini artırmasının etkisiyle yaklaşık bir yılda 7 basamak birden atlayarak 206 ton altınla 29’uncu sıradan 22’nci sıraya yükselmişti. Türkiye böylece, yaklaşık 1.5 yıl sonra yaklaşık 11 basamak birden atlayarak ‘altın ligi’nin yine yıldızı konumunda.
20.9 milyar dolarlık altın
Merkez Bankası’nın rezervleri 2 Ağustos itibariyle 128.8 milyar dolar seviyesinde. Bankanın rezervlerinin 20 milyar 986 milyon doları ise altın rezervlerinden oluşuyor.
Global krizle Hindistan başta olmak üzere Asya’daki pek çok merkez bankası altın satın alarak rezervlerini güçlendirmişti. Türkiye’de ise Merkez Bankası altın satın alarak değil, bankaların Merkez Bankası’nda tutmaları gereken TL cinsinden zorunlu karşılıkların bir kısmını altın olarak tutmaları yoluyla altın rezervleri artırıldı.
Krizde ‘güvenli liman’ olarak görülen altının son dönemde bu özelliğini kaybetmesi nedeniyle Merkez Bankaları’nın önümüzdeki dönemde altın rezervlerini azaltıp azaltmayacağı merak konusu.
Ons % 20 değer kaybetti
Altının onsu yılbaşından bu yana yüzde 20 değer kaybederek 1.334 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Ons, 6 Eylül 2011’de Euro Bölgesi borç krizinin ağırlaştığı kaygısıyla 1.920 doları aşarak tarihinin en yüksek seviyesine yükselmişti.
Küresel krizde yatırımcılar tarafından ‘güvenli liman’ olarak görülen altın, son yıllardaki en kötü dönemini bu yıl yaşıyor. Altının yönü konusunda uzmanlar da ayrışıyor. Altının fiyatlarının daha da düşeceğini savunanların yanı sıra tepki alımlarının geleceğini söyleyenler de var. Ancak ekonomilerin toparlanma eğilimleri altın yatırımcısını üzüyor.
Kurumlarda IMF ilk sırada bulunuyor
Dünya Altın Konseyi verilerine göre, ülkeler dışındaki kuruluşlar arasında IMF, 3 bin 390 ton altın rezerviyle en fazla altın rezervine sahip kurum.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) da 557 tonla ikinci sırada yer aldı. ECB’nin toplam rezervinin yüzde 7.5’ini altın oluşturuyor.
Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ise 115 tonla kurumlar arasında üçüncü sırada bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)