E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye ekonomisi yüzde 4 büyüyecek---

Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüyecek

Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüyecek
20 Şubat 2015 - 07:35 borsagundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türk ekonomisi bu yıl yüzde 4 oranında büyüyecek" dedi

Maliye Bakanı Şimşek Japon Nikkei haber ajansına yaptığı açıklamada petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün Türk ekonomisine güç kazandıracağını ve bir yandan cari işlemler açığını düşürürüken bir yandan da ekonomik büyümeyi yüzde 4 seviyesine taşıyacağını öngördü.
Şimşek petrol fiyatlarının 100 dolardan ortalama 60 dolara gerilemiş olması nedeniyle 2014 yılında büyümenin 1.5 puan yukarı gelebileceğini ve yüzde 4'lü seviyelerin ortalarında olabileceğini belirtti.
Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında kırılgan 5'li olarak bilinen grupta yer alıyor ve yüksek cari işlemler açığı nedeniyle grubun en kırılganı olarak gösteriliyordu. Düşük petrol fiyatları cari işlemler açığının geçen yılki GSYİH'nın yüzde 5.6'sından bu yıl yüzde 4'üne indirmesinin beklendiği de Şimşek'in açıklamaları arasında yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TCMB'ye faiz indirimi yönünde baskı yapıyor olmasına yönelik sorulara karşılık Şimşek, Para politikalarına yönelik siyasi baskıların Türkiye'ye özgü bir durum olmadığını belirterek, TCMB'nin karalarını siyasi kaygılarla değil fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda aldığını belirterek, 2014 Ocak ayında yapılan sert faiz artırımını örnek verdi.
TL'nin dolar karşısında yaşadığı değer kaybının önemli bir gelişme olmadığını belirten Şimşek, bu durumun ticareti olumsuz etkilemeyeceğini ve uzun vadede liranın değer
kazanacağını belirtti.
Şimşek euro bölgesinin Yunanistan'ın borç sorunu karşısındaki tutumuna yönelik endişelerini dile getirdi. Avrupa Türkiye'nin ihracatında yüzde 40 gibi önemli bir paya sahip ve ülkeye gelen turistlerin yarısından fazlası ve doğrudan yabancı yatırımların yüzde 70'i Avrupa'dan geliyor. Şimşek bu veriler ışığında Avrupa'da yaşanacak sorunların Türk ekonomisini zorlayabileceğini ve en iyi senaryonun Avrupa'nın kendi sorunlarını kendi içinde halletmesi olacağını belirtti.
Maliye Bakanı, ayrıca Türkiye'nin terörün finansmanına yönelik yeterli mücadeleyi etmediği yönündeki iddialara da karşı çıktı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)