E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye, faiz ve enflasyonda 2. sırada---

Türkiye, faiz ve enflasyonda 2. sırada

Türkiye, faiz ve enflasyonda 2. sırada
01 Şubat 2014 - 11:49 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faizlerde artışa gitmesi sonrasında, Türkiye "Kırılgan Beşli" olarak bilinen ülkeler arasında en yüksek faize sahip ikinci oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kurdaki yüksek volatiliteyi önlemek amacıyla, faizlerde güçlü artışa gitmesi sonrasında, Türkiye "Kırılgan Beşli" olarak nitelendirilen ülkeler arasında en yüksek faiz oranına sahip 2. ülke oldu.
Küresel piyasaların birbirine daha bağımlı hale geldiği ve dış gelişmelerin diğer ülke piyasalarında domino etkisi yarattığı son dönemlerde, özellikle gelişmekte olan piyasalar için zor ve volatil bir ortam oluştu. Fed'in para politikalarının etkisiyle dolar karşısında değer kaybeden para birimlerini kontrol etmekte zorlanan gelişmekte olan ülkelerde, merkez bankaları faiz silahını kullanırken, uygulanan sıkı para politikaları enflasyon baskısı ya da para birimlerindeki düşüşlere tepki oldu.
TCMB'nin, doların 2,40 sınırına dayanması sonrasında ara Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısıyla faizleri artırması sonrasında Türkiye, Brezilya'dan sonra faizlerin en yüksek olduğu 2. ülke konumuna geldi.
Aynı şekilde, 2008 yılından bu yana politika faizini yükseltmeyen Güney Afrika Merkez Bankası da TCMB'nin hemen ardından, ülke para birimi Rand'daki değer kayıplarının ekonomiye yarattığı baskının etkisiyle, politika faizini 50 baz puan artırdı. Ancak bu artış, piyasa tarafından yetersiz bulundu. Mevcut oranla Güney Afrika "Kırılgan Beşli" arasında faiz sıralamasında son sırada yer alıyor.
 
Enflasyon oranları
Söz konusu beş ülke arasında en yüksek enflasyon yüzde 8,38 ile Endonezya'da bulunurken, bu ülkeyi yüzde 7,40 enflasyon oranına sahip olan Türkiye takip ediyor. Hindistan'da yüzde 6,16 düzeyinde olan enflasyon, Brezilya'da yüzde 5,91 ve Güney Afrika'da ise yüzde 5,40 seviyesinde bulunuyor.
Ak Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Gökhan Şen konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de TÜFE'nin yıl boyu yüksek seyredip, 2014'ü yüzde 8,5 düzeyinden tamamlayacağı öngörüsünde bulunarak, enflasyon beklentisinin ise yüzde 7,1 düzeyinde olduğunu belirtti.

Enflasyon beklentilerinin Endonezya için yüzde 6,5 düzeyinde olduğunu kaydeden Şen, "Bu oran Hindistan için yüzde 9,6, Güney Afrika için 5,7 ve Brezilya için ise yüzde 6 düzeyinde. 10 yıllık getirilere baktığımızda, Türkiye'de yüzde 10,4, Endonezya'da yüzde 8,85, Hindistan'da yüzde 8,8, Güney Afrika'da yüzde 8,85 ve Brezilya'da ise yüzde 10,8 düzeyinde bulunuyor. Dolayısıyla 10 yıllıklar üzerinden gidince Türkiye'de yüzde 3 olan reel faiz, Endonezya'da 2, Hindistan'da eksi 1, Güney Afrika'da yüzde 3,4 ve Brezilya ise yüzde 4 olarak sunuluyor" diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin02 Şubat 2014 01:22

    Bir incline aziz kaldi kesin birincilik bizim olcek en kiss zamanda

  • Borsacı01 Şubat 2014 19:06

    Faizler %24 enflasyon %20 olmadıkça sorun yok. Eski nesil %70 enflasyona, %5 ile konut kredisine alışkın. Faiz istemeyen dolar alır satar yine yolunu bulur. Olan işçi çalıştırana olur.

  • sorun yok01 Şubat 2014 18:44

    barajlar yollar limanlar arsalar piyango var satacak onları satarsak düze çıkarız

  • ass01 Şubat 2014 16:48

    yok ya bizim ekonomi iyidir satacak yerde kalmadı imfye borç verir olduk ama işin aslı öyle değilmiş

  • dlbyz01 Şubat 2014 14:50

    çari açığı olan bir ülkede faiz olmazsa olmaz devalüasyonda normal bide dolandırıçılık

  • pilasyon01 Şubat 2014 12:25

    bizim gerçek enflasyon en az % 15 bütün rakamlar manipüle borçlar daha fazla milli gelir daha az dünyada istatistikleri en fazla çin ve türkiye manüpile ediyor