E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye gri listeden çıkarıldı---

Türkiye gri listeden çıkarıldı

Türkiye gri listeden çıkarıldı
28 Haziran 2024 - 10:45 borsagundem.com

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'nin gri listeden çıktığını açıkladı. Bakan Şimşek, sosyal medya hesabından "Başardık" diye açıkladı.

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı.

Singapur'un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran'da 6'ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.

OECD'nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi "gri liste" olarak tabir edilen "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı.

Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti.

Genel Kurul, Türkiye ve Jamaika'nin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

FATF’dan resmi açıklama

FATF'den yapılan açıklama şöyle:

Türkiye, taahhütlerini yerine getirmek için kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi.

Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki ilerlemelerini memnuniyetle karşılıyoruz.

Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanına karşı caydırıcı yaptırımlar uygulayarak eksikliklerini giderdi.

Finansal sistemin güvenilirliği için ülkelerin gerekli önlemleri alması her durumda geçerliliğini koruyor.

Ülkelerin Gri Liste'den çıkarılması finansal sistemin tamamen güvenilir olduğu anlamına gelmiyor.

Bakan Şimşek'ten "Başardık" mesajı

Şimşek, Türkiye'nin FATF'nin Gri Liste'deki durumunun ele alınacağı toplantıda bir sunum yapmak için Singapur'da bulunuyordu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi “Başardık” mesajıyla paylaştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

"Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bugünkü toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından temsil edilmiştir. Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

Bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz.

Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir.

Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan açıklama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış oldukları eylem planı sayesinde, Türkiye'nin bugün gri listeden çıktığını belirtti.

Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların, Türkiye'nin finansal sistemine olan güveninin daha da güçlendiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz."

Gri liste nedir?

Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), 1989'da suç gelirlerinin aklanması, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının finansmanının önlenmesi amacıyla İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı (Organization for Economic Co-operation and Development - OECD) tarafından kurulan bir organizasyon.

Dünya genelinde 200’den fazla ülke FATF tavsiyelerine uyacağını taahhüt etti. Türkiye de 1991'de FATF tavsiyelerini kabul ederek teşkilata üye olmuştu.

Bu kapsamda, finansal ve finansal olmayan kuruluşlardan suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesiyle ilgili veri toplamak, şüpheli işlem bildirimlerini almak, analiz etmek ve gerektiğinde detaylı inceleme yapmak veya yaptırmak amacıyla 1997'de Maliye Bakanlığı bünyesinde Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) kuruldu.

Banka hisseleri gri listeden çıkma beklentisi ile coştu

 

Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkacağı tarihi açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mezarci 29 Haziran 2024 10:01

    merkez faizleri bu kadar yukseltmeseydi nah olurdu,bugunun dunyasinda mali ekonomik ve askari tum kararlar ayni masada alinmakta

  • Atakan 28 Haziran 2024 21:12

    İyide Türkiye o listeye başka hükümet döneminde girmedi ve neden girdi neden Gri listeye aldılar onu soran konuşan yok garip bir durum

  • Gri mri28 Haziran 2024 15:38

    Eşşşeği kaybedip bulunca sevinmek gibi....gündüz falan demeyin havai fişek atın

  • ŞEKİP çok mülayim28 Haziran 2024 15:28

    abijiklerim harika haber bu iiki akapa rejimi var olmasa çıkamazdık griden akapa .hödüpa da var harika işler yapıyolar mahapa da öle iiki bunlar ortak olmuş harika .emekli zam istiyo da nolcek olmaza yani hahuhauhuhauh 

  • Zad28 Haziran 2024 13:22

    Borsada dolandırıcı ve kumar bitmediği sürece herşey görüntü be olsam sittin sene çıkarmam TC yi gri listeden

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL28 Haziran 2024 12:28

    Teşekkür ederim hemşerim sayende ülkemizin refah seviyesi artacaktır.Eğer Mehmet Şimşek bu görevde olmasa asla ve asla gri listeden bizi çıkartmazlar idi.Muhalefetin morali bozulmuştur.

  • Turkogluturk28 Haziran 2024 13:01

    Londradanmi hemserin.mslum ingiliz vatandasi.bu arada nadil oldugunuda sor. Kendine bir soru daha kimin sayesinde girdik o listeye.

  • Mucise Reis : )28 Haziran 2024 12:01

    Ülkemide ücretlerin alım gücünü arttırmaması.. hayat pahalılıgının dahada zam zam yaparak alınanlarıda alamaz duruma gelmemisi insanların... var olan  açığı devlet ekstra vergiler bularak toplamaya çalışıyor. Toplarkende zaten vurgun  yiyen vatandaşın üzerine esktra baskı yapıyor. Adil ve dolaylı vergi alamıyor, gerçek zengınden para vergi toplayamıyor. bu demek oluyorki, Türk ekonomisi otomatıkman küçülecek. ekonomi ve büyüme düşecek. eğer büyüme olsa zaten ekstra vergiler üretilmezdi. çok büyüme= çok daha fazla vergi olurdu. Şuan iyileşme ve düzelme o bakımdan beklemıyorum. çünkü ortada bir program ve adım göremiyorum. Bu sıkıntıları reel ekonomi buyumesi, ücretlinin gelir büyümesi, hayat ucuzlaması ve alım-satım olan olması gerekli. fabrika kurmadan, üretmeden iyileşme olmaz. acı ama gerçek bu

  • Bir dost28 Haziran 2024 11:56

    ilk önce insanlar aldatılmalı, adalet herseyin üstündedir.

  • Bir dost28 Haziran 2024 12:05

    ikinci -ma yazılmamış.

  • vatandaş28 Haziran 2024 11:43

    Olması gerekeni büyük başarı diye reklam yapmanın bir anlamı yok. Önceki İçişleri Bakanı görevini yapsaydı Kenya, Kongo gibi ülkeler ile aynı listede olmazdık.

  • ALİ KODUŞ28 Haziran 2024 11:41

    %50-60 faizi duyan zenginler, yabancılar ve fonlarının ağızlarının salyası resmen aktamtadır.İltifat üstüne iltifiatlar.Bizler asgari ücret ile ezilir iken ve bizim asgari ücretlerden kuruşu kuruşuna vergiler alınmaktaıdır.vergilere gelen zamlar ile bizler daha fakir olur iken onlar ise sürekli servetlerine servet katıyorlar.Ne oldu döviz mi düştü söylermisiniz bize ne faydası oldu.hiç.Zamanında iran ve rıza sarraf a güzellikler yapmasak zaten biz gri listeye girmeyecektik ve budurumlara girmeyecektik.

  • YORUM28 Haziran 2024 11:26

    valla piyasaya pek bi faydası olmadı

  • Mucise Reis : )28 Haziran 2024 11:24

    Bazı kararlar devlet yetkili mercilerine erkek  açıklanır. bazı kurumların not artışları vb devlet mercilerine kurumlarına haber verilir. yani şuan karar verilmiş durumda. Devlet birimlerinede hazırlılı ol ben xys kararı verdım diye erken söylenır... kredi not artışlarındada öyle. Yani bakan şaka demiyor. sonucu aldı ve söyledi. düşüncem o yönde. devletlerin özel birimlşerien acıçkalamar erken söylenır ve devletın bırımlerı hazılıklı olsun açılış saati öncesi diye belirtilir. böylece spekulatif işler devletınıze yapmıyoruz önlem al mesajıdır bu. düşüncem haberi bakan erken verdi, zaten sonucuda bılıyor..düşüncem bu yonde

  • cg28 Haziran 2024 11:23

    Küreselciler bizi seviyor.  :o)