E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye ile Çin'i karşılaştırdı---

Türkiye ile Çin'i karşılaştırdı

Türkiye ile Çin'i karşılaştırdı
11 Şubat 2014 - 12:45 borsagundem.com

Heise makalesinde, para birimi değer kazanan Çin ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin son dönemde o kadar şanslı olmadığını iddia etti

Allianz SE Başekonomisti Michael Heise, Türkiye için “Orta ve uzun dönem görünüm olumlu olsa bile, genişleyen cari işlemler açıkları (daha çok kısa vadeli sermaye akışlarıyla finanse edilen), iç siyasi belirsizlik ve geçmişteki alışılmamış para politikalarının tamamı geçtiğimiz aylarda yatırımcı güvenini sarstı” değerlendirmesi yaptı. 

Heise, Project Syndicate’de yayınlanan makalesinde neden tüm yükselen ekonomi para birimlerinin aynı durumda olmadığı sorusuna cevap aradı. Çin’in Ocak ayında parası dolara karşı değer kazanan tek yükselen ekonomi olduğunu belirten Heise, “Bu, büyüme modelini yeniden dengelemeden, kredi ve gayrımenkul balon üzerine eğilmeye kadar Çin’in mücadele ettiği dev zorluklar karşısında dikkat çekici oldu. Çinli yetkililer sıkı para politikasına hazırlıklı ve borç ivmesini frenlemek için düzenleyici önlemler uygulamaya koyuyor. Sonuçta piyasalar yetkililerin görevin üstesinden gelebildiğini düşünüyor” dedi. Daha sonra Türkiye’yi değerlendiren Heise “Dev bir büyüme potansiyeli bulunan ve büyük dengesizliklerle gölgelenen Türkiye bu kadar şanslı olmadı. Ocakta avro karşısında yüzde 7’den fazla, geçen yıl ortasından bu yana yüzde 24 düşen Türk lirası rezil ediliyor” dedi. 

“Türkiye’nin finansal piyasalarda ‘risk-on’dan ‘risk-off’a ani bir değişiklik kırılganlığı öngörülebilir oldu” diyerek Türkiye’nin ülke finansal varlıklarına talebin azalması olasılığına değinen Heise, “Genişleyen cari işlemler açıkları (daha çok kısa vadeli sermaye akışlarıyla finanse edilen), iç siyasi belirsizlik, ve geçmişteki alışılmamış para politikası dönemlerinin tamamı geçtiğimiz aylarda yatırımcı güvenini sarstı, her ne kadar orta ve uzun dönem görünüm olumlu olsa da” ifadesini kullandı.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)