E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye-Libya mutabakatı Akdeniz'de dengeleri nasıl değiştirir?---

Türkiye-Libya mutabakatı Akdeniz'de dengeleri nasıl değiştirir?

Türkiye-Libya mutabakatı Akdeniz'de dengeleri nasıl değiştirir?
06 Aralık 2019 - 12:27 borsagundem.com

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım'da imzalanan deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası, Doğu Akdeniz'deki diğer ülkelerin tepkisini çekti

Türkiye, bu anlaşma sayesinde Yunanistan'la Kıbrıs ve Mısır arasında bir kalkan oluşturduğunu ve münhasır ekonomik bölgesinin batı sınırını oluşturduğunu kaydediyor. Atina ve Kahire, mutabakatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtirken; Güney Kıbrıs, Lahey'de bulunan Uluslararası Adalet Divanı'na başvurmaya hazırlanıyor.

Doğu Akdeniz bölgesi, bölgede zengin doğalgaz rezervlerinin keşfedilmesiyle beraber özellikle 2010 senesinden itibaren giderek daha da artan şekilde gündeme geliyor.

Mısır, Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs'ın bir tarafta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ın diğer tarafta olduğu gerilim, son dönemde AB, ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin de devreye girmesiyle uluslararası plana taşındı.

Siyasi, ekonomik ve hatta askeri boyutuyla dikkat çeken Doğu Akdeniz geriliminde, Türkiye ile Libya'nın 27 Kasım'da attığı adım mevcut dengeleri değiştirebilme özelliği nedeniyle tartışılıyor. (BBC Türkçe)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Boş bakan 06 Aralık 2019 14:16

    Çok zekice bir adım olmuş,kim akıl etmişse bravo, bu anlaşma rumları köşeye sıkıştırdı

  • gnçlk06 Aralık 2019 13:39

    yurtta barış..dünaydan barış..şimdi ülkemiz tüm komşuları ile dost olsa.. ne pkk ne pyd nede teror grupları olmazdı.. suriyeliler gelmezdi.. etrafımız düzenli temiz devletlerle olsa göç almazdık... hatta ticari olarak etrafımızdakid evletlere para kazancak yatırımlar yapardık... ama 15 yılda ne dost kaldı nede muttefık hatta nato bile bizleri desteklemıyor... bugunlerın mimarıda hala bizleri yönettiğini ve dış güçlerin oyunlarına geldiğini balş edemediğini belirtiyor.  hatta syriyeye suriyelilere ev yapmak bizim  mega planımız ))) ya ne diyim ... komşularınla dost ol. komşularınla sorun olmaz ise dış güçlere daha dayanıklı hala gelırsın. dos komşularının huzuru hukuki devleti olursa onlarla ticaret yapar, mal satar , inşaat vb. yaparsın... ya nerde o yetenekli insanlar? becerekli insanlar bizleri yönetmeden.. bu kısır döngu devam eder. bu plan ve projeyı hazırlayan komutanlarımızda rutbe yukseltemedi asıl mimarlarıda bılıyoruz. 

  • Tabi06 Aralık 2019 18:48

    Bu gençlik ölmüş diyorlardı, doğruymuş :) . Ortadoğu pıtırcık şeklinde gezin siz, sevgi pıtırcıkları. Sonra gözünüzü Guantanamo'da açarsanız :)

  • TheFacts06 Aralık 2019 18:45

    Ya çok saf açıklama, yada .. ABD kenar - kuşak teoremi, sömürgecilik tarihine bakın. Adamlar kaynak (petrol, lityum vb.) olan, stratejik geçiş yerlerine (Malaga boğazı, Hürmüz, süveyş) çöker. Öyle barış yapalım gel demekle olmaz. Kafana silah dayayan adama gel anlaşabiliriz mi dersin. He dersin de :). O senden neyini alır anla. Yani ayaklarınız yere bassın gençlik. O dediğiniz barış siz güçlü olup gösterebiliyorsanız olur. 20 sene önceki Türkiye olsun D.Akdeniz , Suriye'de falan olmazdık. Çoktan Suriye'nin kuzeyinde devleti kurmuşlardı bile.

  • MİLLET06 Aralık 2019 18:13

     :D