E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTürkiye otomotiv merkezi olacak---

Türkiye otomotiv merkezi olacak

Türkiye otomotiv merkezi olacak
30 Nisan 2011 - 18:27 borsagundem.com

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''2023'ün Türkiye'si, otomobil üretimini arttıran dünyada önemli otomobil merkezlerinden biri olacak'' dedi

Ergün, Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde kurulu Ford Otosan fabrikasını ziyaret etti. Ergün'ü fabrika genel müdürü Nuri Otay ve diğer yetkililer karşıladı. Fabrika gezdirilen Ergün daha sonra işçilerle birlikte yemek yedi.
Yemeğin ardından konuşma yapan Ergün, çalışma dünyası işvereni, işçileri, mühendisleri, memurları ve araştırmacılarının bir bütün olduğunu ve bunların hiç birinin birbirinden ayrılamayacağını söyledi.
Birisinin olmaması halinde diğerinin de anlamsız hale geleceğini belirten Ergün, herkesin birbirinin önemini ve değerini bilerek çalışması gerektiğini kaydetti.
Devlet olarak siyasi istikrarı sağlamak, güven ortamını temin etmek, bütçe dengelerini muhafaza etmek, devletin bütçesini çarçur etmeden bütçe açıklarını azaltmak, faiz oranlarını düşürmek dış politikasını barışa hizmet edecek şekilde kurgulamak, ülkelerle vizeleri kaldırmak, serbest ticaret anlaşmaları yapmak ve böylece iş dünyasının sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlayacak altyapısını oluşturma amaçlarını taşıdığını anlatan Ergün, ''Bu şekilde iş adamları (evet bu ülkede yatırım yapılır, üretim yapılır, istihdam meydana getirilir, ihracat yapılır) diye düşünerek yatırım kararı alsınlar'' dedi.
Ford Otosan'ın önümüzdeki süreçte 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceğini vurgulayan Ergün, Ford Otosan'ın üretimini, ihracatını artırdığını, bu şekilde bin yeni istihdam sağladığını belirtti.
Dün Gebze'de aynı kararları Honda'nın aldığını gördüğünü kaydeden Ergün, Honda'nın Uzmanlaştırılmış Meslek Eğitim Sistemi kapsamında kurs gören kişilerden 400'ünün istihdam etme kararı aldığını belirtti.
Ford Otosan'nın teknolojisinin yüksek olduğunu ve buradaki tüm çalışanların bu tesisin gelişmesinde katkıları olduğunu ifade eden Ergün, ''kendi alanlarında hangi yeniliği yaparsak işletmemiz daha fazla kar eder ve ileriye gider'' gibi görüş ve düşüncelerden hareketle fabrikanın yaklaşık 10 milyon avro gelir elde ettiğini söyledi.
Türkiye'nin eski Türkiye olmadığını kaydeden Ergün, şöyle konuştu:
''Her şeyi yapabilecek imkan ve kabiliyete sahibiz. Türkiye'de artık herkes ileriye bakıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı çok kritik bir dönem ve Türkiye 2023'de bazı sorunları aşmış bazı işleri başarmış bir ülke olması lazım. 2023'ün Türkiye'si kendi sivil uçağını ve savaş uçağını yapan bir Türkiye olacak. Bunun altyapısı, anlaşmaları, planları yapıldı. Bugünün Türkiye'si kendi insansız hava uçağını yapan bir ülke haline geldi. Uydusunu fırlatacak Türkiye, yakında bunun çalışmaları yapılıyor. Türkiye eski Türkiye değil.''

-50 YILIK TECRÜBE-

Türkiye'nin otomotiv sektöründe 50 yıldan fazla tecrübesinin olduğunu anlatan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Biraz ileride Hyundai ve Honda var. Adapazarı'nda Toyota var. Bursa'da Fiat ve Renault var. Kocaeli, Bursa ve Adapazarı havzası bir bütün halinde düşündüğümüzde burası Türkiye'nin otomotiv sektörünün kalbi. Adeta burayı Amerika'daki Detroit gibi düşünelim. Burası Detroit havasında bir yer. Bu işleri daha ileri boyutlara götürmek lazım.
Türkiye'nin iç pazarında 2010 yılında 510 bin otomobil satıldı. Bu rakam ticari araçlarla birlikte 800 bini buldu. 2010'nun ilk çeyreği ile 2011'in ilk çeyreği mukayese ettiğimizde otomobil satışlarında yüzde 80'den fazla artış var. Demek ki 2011'in Türkiye'si bir milyon yaklaşan bir otomobil satışını gerçekleştirecek. Ama iç pazarda yatırımlara ihtiyaç var. Bu nedenle biz bütün fabrikalarımıza ''yeni modellerde hazırlık yapın'' diyoruz. Ford'un başkanıyla Almanya'da biraraya geldiğimizde 'Ford sadece ticari araç alanında çalışmasın buradaki uzmanlığını güçlendirsin ama ileriki dönemde Ford'dan binek araç otomobili de bekliyoruz' dedik.
2023'ün Türkiye'si, otomobil üretimini arttıran dünyada önemli otomobil merkezlerinden biri olacak. Biz çalışan arkadaşlarımızla yemekte otururken kalite kontrolden, kaynak bölümünden ve montaj bölümünden arkadaşlar vardı. Arkadaşlara 'Biz Türkiye'de artık yeni yerli ve yeni marka ve modellerin de piyasaya girmesini istiyoruz. Yapabilirmiyiz?' dedim. 'Yaparız' dediler''.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)