E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye petrol risklerini artırabilir ---

Türkiye petrol risklerini artırabilir

Türkiye petrol risklerini artırabilir
05 Haziran 2013 - 14:01 borsagundem.com

Türkiye'de yaşanan hükümet protestolarının petrol fiyatlarında risk primlerini artırabileceği düşünülüyor

Uluslararası haber internet sitesi CNBC’de yer alan analiz haberde Türkiye’de yıllardır ilk kez görülen büyük ölçekli hükümet protestolarının petrol fiyatlarında risk primlerini artırabileceği belirtildi.
Türkiye’nin önemli miktar doğal gaz ya da petrol üretiminin bulunmadığı belirtilen değerlendirmede bununla birlikte ülkenin çok önemli bir enerji yolu olduğu ifade edildi. Rus enerji ihracatlarının boğazlardan geçtiği ayrıca Kuzey Irak’tan alınan petrolde de Türkiye’nin önemli rolü olduğu vurgulandı.
Cumberland'ın baş global ekonomisti Bill Witherell, “Türkiye’deki olayların jeopolitik önemi var. HATO üyesi ve ABD’nin önemli müttefiklerinden olan ülkenin Avrupa, Orta Doğu ve Asya arasında önemli bir stratejik konumu var” yorumu yaptı.
Witherell, Boğazlardan günde 3 milyon varil ham petrol ve rafine yakıt akışı gerçekleştiğini söylerken, “Bu trafiğin durması Venezuela ya da Nijerya’nın üretimine denk bir kayıp anlamına gelir” belirlemesinde bulundu.
FGE - FACTS Global Energy’dan Cüneyt Kazokoğlu da Türkiye’de boğazlardan günlük akışın 2.9 milyon varil civarında, Kerkük-Ceyhan boru hattından akışın da günlük 360 bin varil civarında olduğunu belirtti. “Gelişmeleri çok yakından izliyoruz” dedi.
Haberde bununla birlikte stratejistlerin olayların mevcut ortamda petrol piyasaları açısından bir tehdit oluşturmadığını düşündükleri de belirtildi. Kazokoğlu şu ifadeleri kullandı: “Eylemcilerin çoğu genç, iyi eğitimli orta sınıf insanlar. Türkiye’nin altyapısına zarar vermekten çıkarları yok, inanılmaz gelebilir ama İstanbul’da yaşam devam ediyor.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)