E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıTürkiye, Rusya’dan petrol alımını yüzde 50 düşürdü---

Türkiye, Rusya’dan petrol alımını yüzde 50 düşürdü

Türkiye, Rusya’dan petrol alımını yüzde 50 düşürdü
24 Eylül 2024 - 14:56 borsagundem.com

Türkiye, Rusya’dan petrol ithalatını yarıya indirdi. Ağustos ayında ithalat, günde 200 bin varile düşerken, bu rakam yaz başında 400-450 bin varil seviyesindeydi.

Türkiye, İzmir yakınlarındaki STAR rafinerisinde süren bakım çalışmaları sebebiyle Rusya’dan aldığı petrol miktarını büyük ölçüde düşürdü. Kpler’in paylaştığı verilere göre, ağustos ayında Rusya’dan gelen petrol ithalatı günlük 200 bin varile kadar geriledi. Yaz aylarının başında bu rakam, günde 400-450 bin varil seviyelerindeydi.

STAR rafinerisindeki bakım çalışmalarının yaklaşık iki ay süreceği tahmin ediliyor. Bu durum Rus tedarikçiler için bir endişe kaynağı olsa da ciddi bir etki yaratmadığı dile getiriliyor. Uzmanlar, gelişmenin rahatsızlık verici olduğunu ancak hayati bir problem teşkil etmediğini ifade ediyor.

Türkiye’nin petrol ürünleri ihtiyacının %20’sini karşılıyor

Haberrus'ın haberine göre, Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR tarafından işletilen STAR rafinerisi, Türkiye’nin petrol ürünleri ihtiyacının %20’sini karşılıyor. Rafineri, Azerbaycan, Irak ve Rusya’dan gelen ağır petrolü işlemekte ve LUKOIL ana tedarikçilerden biri olarak öne çıkıyor.

Türkiye pazarına tedarik edilen tüm Rus petrolünün yaklaşık %45'ini oluşturan tesisteki onarımlar 5 Eylül'de başladı. Bu yaklaşık iki ay sürecek planlı bir etkinlik. Kpler petrol piyasası analizi başkanı Victor Katona, RBC'ye yaptığı açıklamada, üretimin durdurulacağı beklentisiyle alımların düşmeye başladığını söyledi.

13 milyon ton kapasite planı

STAR rafinerisinin işletmecisi Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'dır. Girişim, Ekim 2018'de hayata geçirilerek Türkiye'nin en büyük özel sektör yatırımı oldu. Yıllık kapasitesi günde yaklaşık 200 bin varil (veya yılda 12 milyon ton petrol) olan rafineri, ülkenin petrol ürünleri ihtiyacının yaklaşık %20'sini sağlıyor. 2024 yılında tesisin kapasitesinin 13 milyon tona çıkarılması planlandı.

STAR rafinerisi için en uygun petrol kaliteleri ağır olup, Azerbaycan Azeri Hafif, Irak Kerkük ve Rus Urallarının işlenmesine odaklanmaktadır. Reuters'in ağustos ayında yazdığına göre bugün LUKOIL, işletmenin ana hammadde tedarikçisi konumunda.

"Rusya'nın Asya pazarına bağımlılığını artırıyor"

Uzmanlar, STAR rafinerisindeki bu gelişmenin Rusya’nın Asya pazarına bağımlılığını artırdığını, özellikle de Hindistan pazarına yönlendirme yapıldığını belirtiyor. Ayrıca, Lübnan’daki çatışmalar ve OPEC+ üretim kesintilerinin uzatılması gibi faktörler, Rusya’nın petrol ihracatını etkilemeye devam edecek.

Bu gelişme, Rusya’nın Avrupa’daki azalan müşteri tabanına ve sınırlı satış bölgelerine dikkat çekiyor, ancak indirimli Urallar petrolüne olan talep Asya’da, özellikle Hindistan’da artmaya devam edebilir.

Enerji ve Finans Enstitüsü'nün (IEF) ekonomi departmanında kıdemli uzman olan Mikhail Zhuravlev, STAR rafinerisindeki onarımların eylül-ekim aylarında Rusya ihracatı üzerinde hafif bir etki yaratacağını kabul ediyor.

"Ana faktör işleme hacmi"

“Günde 200-250 bin varilin yeniden yönlendirilmesi, özellikle esnek indirim sistemi dikkate alındığında, Rus ihracatçılar için zor bir iş değil. Sonbaharda Rusya'nın Batı limanlarından ihracatını etkileyen ana faktör işleme hacmidir" diyor.

Zhuravlev, kaybedilen hacimlerin muhtemelen Hindistan pazarına yönlendirileceğine inanıyor. Buna ek olarak, ekim ayında Druzhba aracılığıyla LUKOIL tedarikinin yeniden başlaması bekleniyor ve bu da "dengeyi düzeltecek.

Türkiye'nin doğalgaz ve ham petrol ithalatı haziranda azaldıTürkiye'nin doğalgaz ve ham petrol ithalatı haziranda azaldı

 

Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı rekor kırdıHindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı rekor kırdı

 

Türkiye'nin petrol ithalatı nisanda yükseldiTürkiye'nin petrol ithalatı nisanda yükseldi

 

ABD, Rusya'dan petrol ithal etti... Nisan 2022'den bu yana bir ilk!ABD, Rusya'dan petrol ithal etti... Nisan 2022'den bu yana bir ilk!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)