E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye'de ekonomik toparlanma zorlu hale giriyor---

Türkiye'de ekonomik toparlanma zorlu hale giriyor

Türkiye'de ekonomik toparlanma zorlu hale giriyor
11 Eylül 2014 - 09:04 borsagundem.com

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamalarda bulundu

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. Fitch, Türkiye'nin ekonomik yeniden dengelenmesinin zorlu hale geldiğini rapor etti.

Fitch Ratings, bu yılın başlarında yapılan politika ayarlamalarının başarısına rağmen, Türkiye'nin ekonomik yeniden dengelenmeye doğru ilerleyişinin 2014'ün geri kalanında daha zorlu hale gelebileceğini bildirdi. Fitch, Euro Bölgesi'nde toparlanmanın kırılganlığına ve 
artan jeopolitik riskin cari işlemler hesabında düzelmeyi yavaşlatabilecek olmasına rağmen, para politikasının Mayıs ayından bu yana gevşetildiğine de dikkat çekti. 
Fitch Ratings, bugün İstanbul ve Londra'da düzenlenecek konferanslar öncesi yayınladığı Türkiye değerlendirmesinde, son dönemde açıklanan verilerin yeniden dengelenme konusunda karışık mesajlar verdiğine işaret etti. 2013 yılı ile karşılaşırıldığında yıllık kredi büyümesinin TMCB'ye göre yüzde 20'lere geriledriğini belirten Fitch, ancak kredi
büyümesindeki düşüşün hızının yavaşladığına, daha fazla faiz indiriminin trendi kolaylıkla tersine çevirebileceğine de dikkat çekti. Fitch, TCMB araştırmalarının cari işlemler dengesinin kredi büyümesine karşı özellikle hassas olduğunu ortaya koyduğunu işaret etti. 

MERKEZ BANKASINA SİYASİ BASKI ARTAR

Çekirdek enflasyonun yılın başından bu yana yüzde 9'un, TCMB'nin yıl sonu hadefinin ve orta vadeli hedefin, oldukça üzerinde olmaya devam ettiğini belirten Fitch, buna rağmen para politikasının gevşetildiğini hatırlattı. TCMB'nin faiz indirmesi yönündeki politik baskının yapılan indirimlere rağmen gevşeme işareti göstermediğini ifade eden Fitch, aksine bu tür baskıların 2014 2. çeyrek GSYH verisi sonrasında yoğunlaşabileceğine inandıklarını vurguladı.

SEÇİM EKONOMİK POPULİZM YARATIYOR

Ekonomik populizmin gelecek yıl yapılacak parlamento seçimleri öncesinde bir risk olmaya devam ettiğini belirten Fitch, bununla birlikte yeni Bakanlar Kurulu atamalarının güvenilir ve deneyimli bir ekonomi takımının görevde olmaya devam etmesinin istendiğini ortaya koyduğuna dikkat çekti. 
Yüksek enflasyon gibi, yüksek cari işlemler açığının, uzun vadeli yapısal reformlar olmadan yüksek büyümenin sağlanması için bir tercih gibi durduğunu öne süren Fitch, cari işlemler açığında düzelmenin yavaşlamasını beklediklerini vurguladı. Fitch, 2014 yılında GSYH'nın yüzde 6,2'si seviyesinde olacağını tahmin ettiği cari işlemler açığının 2015 yılında yüzde 5,7 seviyesine gerileyceğini öngördü. Fitch, yüksek cari işlemler açığı ve dış finansman ihtiyacının kredi zayıflığı oluşturduğunu ve Türkiye'nin Fitch'in şok senaryosu içinde yer alan sermaye girişlerinde bir düşüşe karşı en kırılgan gelişmekte olan ülkeler arasında yer aldığını da vurguladı. 

DIŞ ŞOKLARA KARŞI DİRENÇLİ

Türkiye'nin dış sermaye piyasalarına ulaşımını devam ettirmesine ve bankalar ile şirketlerin yüksek borç çevirme oranları yakalamalarına bağlı olarak dış şoklara karşı dirençli kaldığını belirten Fitch, temel senaryosunda piyasalara ulaşamın devam edeceğini öngördüğünü ifade etti. Bununla birlikte kısa vadeli borçların toplam borç stoku içindeki payının 2007 yılına göre ikiye katlaraka yüzde 32'ye çıktığına işaret eden Fitch, bunun büyük ölçüde bankaların borçlanmalarından kaynaklandığına dikkat çekti. Fitch, bankaların dış piyasalara 
yönelik daha ağır bir senaryoya karşı kırılganlıklarının bu kısa vadeli borçlar nedeniyle yükseldiğini vurguladı.

MERKEZ BANKASI'NIN MANEVRA ALANI KISITLI

Bankaların, ROM içindeki döviz varlıklarının arttığına dikkat çeken Fitch, bunun brüt uluslararası rezervlerin tam olarak TCMB'nin kontrolünde olmayabileceğine işaret ettiğini, bu durumun otoritelerin bir dış likidite krizi durumunda manevra için potansiyel alanlarının 
sınırlayıcı etki yapacağını belirtti. 
Fitch, Türkiye'nin ülke kredi profilinin bugün İstanbul ve Londra'da yapılacak konferanslarda tartışılacak konular arasında yer aldığını de ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)