E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin enerjide A, B ve C planı---

Türkiye'nin enerjide A, B ve C planı

Türkiye'nin enerjide A, B ve C planı
03 Aralık 2015 - 06:16 borsagundem.com

Gerilen Rusya-Türkiye ilişkileri, Rusya’dan gaz akışında olası kesinti ihtimalini gündeme getirdi. Türkiye bu noktada A, B ve C planlarını hazırlıyor

Rusya ile gerilen ilişkilerin enerji temininde sıkıntı yaratmasını istemeyen hükümet, Katar ve Azerbaycan ile alternatif enerji atağını başlatıyor. Katar gibi ülkelerden alınan LNG’nin uzun vadede çözüm olabilmesi için ise kapasite artırımı şart. Türkiye’nin doğalgaz ithalatını güvence altına alması beklenen Türk Akımı’nın akıbetini ise siyasi krizin çözümü belirleyecek. 

Reuters, Türk tarafına dayandırdığı konuyla ilgili haberinde, “Rusya’nın gazı kesmesi zordur ama ihtimaldir. Çünkü rasyonel tepkiler vermiyorlar. Uluslararası hukuktaki yaptırımları göze alıp gazı kesme ihtimaline karşı Türkiye temkinli davranmalıdır” ifadelerine yer verdi. Ancak, şu ana kadar Türkiye’ye gaz akışının kesilebileceği yönünde herhangi bir bilginin türk tarafına ulaşmadığı belirtildi. 

Şirket, ‘çözümü’ bekliyor

Doğalgaz konusunda bir diğer önemli proje olan Türk Akımı da Rusya Ekonomi ve Gelişim Bakanı Aleksey Ulyukaev tarafından yorumlandı. Ulyukaev, Türkiye ile yatırım işbirliği komisyonunun çalışmalarının durdurulmasının Türk Akımı ve Akkuyu gibi büyük projelerin gerçekleştirilmesi ile bağlantılı olmadığının belirterek, “Bu Gazprom ve Rosatom’un işi. Hükümetin kararnamesi onların çalışmalarını durdurduğu anlamına gelmiyor. Bu projeler hükümetin kararnamesine bağlı olan bir kararla dondurulmuyor, onların ileride nasıl çalışacağı kendilerine bağlı. Hükümet onları durdurmadı” dedi. Rus hükümeti, Türkiye’ye yönelik ambargo kararnamesinde de Türk Akımı ve Akkuyu projeleriyle ilgili resmi bir kısıtlama kararına yer vermiyor. Ulyukaev’in Gazprom’u işaret eden açıklamalarına rağmen, devlet şirketi olan Gazprom’un Türk Akımı konusunda Rus yönetiminin kararını beklediği ifade ediliyor. 

Hızlı görüşme trafiği

Türkiye’nin alternatif kaynaklardan enerji temini konusunda A, B, C planları olduğu, ancak yapılabilecek anlaşmaların resmiyet kazanmasından sonra kamuoyuna duyuru yapılması bekleniyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Azerbaycan’a yapacağı ziyaretin de doğalgaz zengini bu ülke ile enerji konusunu kapsayacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar temasları çerçevesinde gerçekleştirilen doğalgaz anlaşması da bu kapsamda değerlendiriliyor. BOTAŞ ile Katar arasında imzalanan anlaşma, Katar’dan yapılan sıvı doğalgaz (LNG) ithalatına uzun vadeli bir nitelik kazandırmayı hedefliyor. 
  
Kapasite artırımı...

Türkiye’nin iki adet LNG terminali bulunuyor. BOTAŞ’a ait 6,2 milyar metreküp/yıl gazlaştırma kapasiteli Marmara Ereğlisi terminali ile Aliağa’daki 6 milyar metreküp/yıl gazlaştırma kapasiteli Egegaz LNG terminalinin toplam kapasitesi 12,2 milyar metreküp. Ancak Türkiye’nin geçen sene Rusya’dan ithal ettiği doğalgazın miktarı 26,9 milyar metreküp. Bu nedenle Kuzey Afrika gibi kaynaklardan getirilecek LNG’nin işlenebilmesi için mutlak kapasite artırımına ihtiyaç var. (Milliyet / Mithat Yurdakul)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DOĞAN03 Aralık 2015 09:23

    Benim B planım:İstanbulda oturuyorum,doğalgaz kesilirse,elektriklerde gidecek,evde soba yakacak ortam yok.en iyisi köye kaçarım,yakarım odunu.