E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriTürkiye'nin ilk elektrikli akü fabrikası---

Türkiye'nin ilk elektrikli akü fabrikası

Türkiye'nin ilk elektrikli akü fabrikası
18 Haziran 2012 - 17:31 borsagundem.com

Yiğit Akü, elektrikli araçlarda kullanılacak Türkiye'nin ilk iyon akü fabrikasını Ankara'da kuruyor.

Yiğit Akü firması, elektrikli araçlarda kullanılacak Türkiye'nin ilk iyon akü fabrikasınıAnkara 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde kuracak. Firmadan yapılan yazılı açıklamaya göre, 15 milyon dolarlık yatırım, 10 bin 600 metrekarelik alan üzerinde yapılacak.
Firmanın Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, fabrikada kullanılacak makinelerin değerinin 5 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, makinelerin Haziran ayında Türkiye'ye geleceğini kaydetti.
Üretim bandında 30 kişilik bir ekibin görev yapacağını ifade eden Büyükkalender, ''2013 yılında 500 bin hücre/yıl olarak üretime başlanacak. 2014 yılı ortalarında ise 1,5 milyon hücre/ yıl kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz'' dedi.
Fabrikanın elektrikli binek araçlar, laptoplar, elektrikli bisikletler, elektrikli otobüsler gibi araçlar için pil üreteceğini bildiren Büyükkalender, ''Dünyanın otomotiv üssü Türkiye ise, sektör, elektrikli araçlar için değişim ve dönüşümü gerçekleştirmeli. Elektrikli araçlarda akü, geleneksel durumun aksine, aracın en önemli parçası haline geldi. Türkiye;nin geleceğinde çok önemli bir kilometretaşı sayılabilecek bir yatırımı gerçekleştiriyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
Elektrikli araçlar için akü fabrikası kurmanın çok önemli bir adım olduğunu belirten Büyükkalender, lityum-iyon batarya üretimi ile yalnız Türkiye'nin değil, Avrupa-Orta Doğu ve Rusya coğrafyasının üretim merkezi olmayı amaçladıklarını ifade etti.
Türkiye'nin cep telefonu bataryaları dahil olmak üzere bütün bataryaları ithat ettiğini hatırlatan Büyükkalender, yatırımın cari açığa olumlu katkı yapacağını kaydetti.
Yatırımın ''Türkiye'yi pil bağımlılığından kurtaracağını'' ileri süren Büyükkalender, sektörün, değişen teknolojiye ayak uydurmasının zorunlu olduğuna dikkati çekti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Arastirmaci16 Ekim 2012 19:20

    Çin de senin gibi 1000 fabrika var cogu battı o kadar yatırıma gerek yok sök oradan getir buraya kur 1 milyon Euro aradaki farkı fazla fatura oyunları cebellezi ... Teşvikler kötü kullanılabilir inşallah YIGIT aku devletten bu konu için gecmiste Arge destegi ve teşvikler almamıştır.Durustce konunun pesindedir

  • 18 Haziran 2012 18:40

    Lityım İyon 10 sene öncesinin teknolojisi. Elektrigi uzun süre depolamaya musait değil. Bu arabayı (elektrikli) sana satıyorum benzini de ucuza veriyorum fakat arabanın benzin kapagı yok demek. Bu durumda kim ful şarj ettikten sonra otaparkta kullanım için beklettigi aracının deposunun devamlı full oldugunu söyleyebilir, benzin kullanmadıgı gün be gün buharlaşıp gidecek. Daha yeni teknolojiler var Lityum-Polimer ve daha yeni teknolojiler gerçekten elektrikli araçlara çag atlatabilir.

  • erdoğan18 Haziran 2012 18:39

    harikasınız türkiyenin ve dünyanın böyle çalışma ve gelişmelere ihtiyacı var

  • emrah18 Haziran 2012 18:19

    türkiyenin ilerlemesini sağlayan tüm sektörel faaliyet firmalarına sonsuz teşekkürler.

  • halim18 Haziran 2012 18:01

    adına yakışır yatırım