E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYaşam-MagazinTürkler balık ABD'li kedi kokusundan rahatsız---

Türkler balık ABD'li kedi kokusundan rahatsız

Türkler balık ABD'li kedi kokusundan rahatsız
09 Mayıs 2014 - 03:11 borsagundem.com

P&G'nin araştırmasına göre evini her an misafir gelecekmiş gibi temiz tutan Türk kadını bu yüzden kokmasın diye evde balık pişirmiyor

Türkiye’de evlerde en fazla balık, sigara, çöp ve tuvalet kokusundan rahatsızlık duyuluyor. ABD’de evcil hayvan, Asya’da ise barbekü kokusu sorun oluyor. P&G’nin yaptığı araştırmaya göre, Türk kadını çok titiz ve evini her an misafir gelecekmiş gibi temiz tutuyor.

Bu nedenle ‘kokacak’ diye evde balık pişirmiyor.

Ayfer Yıldız'ın Milliyet'teki haberine göre P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “Bu kadar ev ve temizlik odaklı olmasına rağmen Türkiye’de tüketiciler evde kötü kokular olduğunda oda kokusu kullanmak yerine cam açmak, sirke veya limon kabuğu kaynatmak gibi yöntemleri tercih ediyor. Oda kokusu kullananlar ise promosyon ürünlerine eğilim ve anlık kararla satın alma yapıyor” dedi.

LAVANTA TERCİH EDİLİYOR

Avrupa’da yüzde 70’lerde olan hava ferahlatıcı ürün kullanım penetrasyonu Türkiye’de yüzde 22 seviyelerinde. Türkler, kokuda en fazla lavanta ve beyaz yasemini tercih ediyor. Bu alandaki pazarın büyüyeceğini öngördüklerini belirten Turnaoğlu, P&G‘nin hava ferahtatıcı ürünü Febreze’i Türkiye’ye getirdiklerini belirtti. Turnaoğlu, Febreze ile ilgili olarak, “Febreze kokuların üstünü örtmüyor, kokuyu moleküllerinin içine alıp hapsediyor” dedi.
Turnaoğlu, ilk yıl içinde bu üründe 3.5 milyon kişide marka bilinirliğini sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Turnaoğlu, ciro bazında hava ferahlatıcı pazarının 100 milyon dolar büyüklüğünde olduğunu belirtti.

AR-GE'YE 2 MİLYAR DOLAR

85 milyar dolar cirosu bulunan P&G, cirosunun 2 milyar dolarını Ar-Ge’ye ayırıyor. Şirket ayrıca, 300 milyon doları da tüketiciyi anlamaya yönelik araştırmalar için kullanıyor. Yüzyüze yapılan anketler için yılda iki kez Türkiye’deki tüketicilerle de görüşülüyor. P&G’nin 5 kıtada 26 araştırma merkezi var ve toplam 8.700 bilim adamı ve araştırmacı çalışıyor. Avrupa’daki en büyük inovasyon merkezi ise 1963’te Brüksel’de kurulmuş. Buradaki 25 laboratuvarda 590 Ar-Ge uzmanından 22’si Türk.

ACE’Yİ DEVRETTİ

P&G, çamaşır suyu markası ACE’yi İtalyan Fater’e devretti. Öte yandan P&G, Fater’in de yüzde 50 ortağı durumunda. Ancak, üretime devam edecekler. ACE markasına yeterince odaklanamadıklarını ve bu nedenle devredildiğini belirten Turnaoğlu, bu ürünün çamaşır yerine temizlikte kullanıldığını, dolayısıyla payının çok artmadığını söyledi.

En pahalı koku yasemin en ucuz portakal çiçeği

- P&G’nin Türkiye’de 2 üretim, 1 dağıtım tesisi bulunuyor. Dünyada 39 kategorideki ürünlerin 20 kategorisi Türkiye’de satılıyor.
- Türkiye’den üretilen Prima ve Orkid ürünlerinin yüzde 25’i ihraç ediliyor.
- Verilen bilgiye göre, Türkiye’de deterjan kullanımı 10 yılda 3 kat, parfüm kullanımı ise iki kat büyüdü. 10 yıl önce kişi başı ağız sağlığı ürün kullanımı 35 gramda bulunurken, şimdi 70 grama çıktı.
- Hanelerin yüzde 95’inde en az bir P&G ürünü bulunuyor.
- Türkiye’deki 17 milyon arabanın yüzde 1’i araba kokusu kullanıyor. Bunların çoğunluğunu da promosyon ürünleri oluşturuyor.
- En pahalı koku kilosu 20 bin dolar olan yasemin çiceği yağı. En ucuz ise kilosu 4-5 dolar olan portakal yağı.
- P&G, Hugo Boss,?Gucci ve Dolce Gabbana gibi markalara da parfüm üretiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)