E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarTürkmenistan AB ile ortaklığa hazır---

Türkmenistan AB ile ortaklığa hazır

Türkmenistan AB ile ortaklığa hazır
16 Ocak 2011 - 15:38 borsagundem.com

Türkmenistan lideri Berdimuhammedov, Cumartesi günü enerji zengini ülkesinin, AB’ye doğalgaz satmaya hazır olduğunu söyledi

AFP
Avrupa Komisyonu’nun ülkenin Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) girmesini istemesinin ardından, Türkmenistan lideri, Cumartesi günü enerji zengini ülkesinin, AB’ye doğalgaz satmaya hazır olduğunu söyledi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkmenistan lideri Gurbanguli Berdimuhammedov’la yaptığı görüşmelerin ardından, “Türkmenistan’ın WTO’ya girmesi, ülkenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacak ve yatırımcıların ilgisini artıracak” diye konuştu.
Barroso ek olarak, “AB, Türkmenistan’ın WTO üyeliğine başvurmasını istiyor” dedi.
Barroso’nun şaşırtan teklifi, Avrupa’nın doğal gaz kaynaklarını garanti altına almak için çıktığı ve Türkmen liderle, Hazar Denizi’nden Azerbaycan’a doğalgaz taşıyacak boru hattına odaklandıkları konuşmalar sonrasında geldi.
Türkmenistan’la doğrudan bir anlaşma imzalanmamış olsa da, ülke lideri Berdimuhammedov, Avrupa’yla birlikte hareket etmeye hazır olduklarını söyledi.
Barroso ile kapalı kapılar ardında konuşan Berdimuhammedov, “Avrupa’ya doğalgaz aktarmak için gerekli şartları yerine getirebiliriz” dedi.
Türkmen lider aynı zamanda, bu konudaki en çekici projenin Hazar Denizi’nin dibinden biri boru hattı oluşturmak olduğunu ancak, deniz üzerinden sıkıştırılmış doğalgaz transferinin de değerlendirebilecek bir seçenek olduğunu söyledi.
Berdimuhammedov, “Doğalgaz konusunda, Avrupa ile işbirliğine gitmek önceliklerimizden biri” diye konuştu.
Barroso ise, “Boru hattını inşa etmeye yönelik niyetinizi herkesi açıklamanızı, takdir ediyoruz. Birlikte çalışmaya hazırız. Bu şekilde Türkmenistan Güney Koridor’un önemli bir ülkesi haline gelecek” dedi.
Barroso ek olarak, “Avrupa, Türkmenistan’dan doğalgaz satın almaya hazırız” dedi.

NABUCCO’YA BÜYÜK DESTEK
Hazar Ötesi Boru Hattı, Türkmenistan ile Azerbaycan’ı birbirine bağlayacak ve en nihayetinde Avrupa’nın Rusya’yı bypass ederek, Asya’daki diğer doğalgaz üreticilerinden Avrupa’ya gaz transferi sağlayacak Nabucco projesine katkıda bulunacak.
Azerbaycan ve Türkmenistan’ın içinde bulunduğu Güney Doğalgaz Koridoru, AB tarafından enerji güvenliği açısından oldukça önemseniyor.
Barroso, bu hafta Azerbaycan’ın Güney Doğalgaz Koridoru’na katkıda bulunan temel ülkelerden biri olacağını açıkladı. Ancak ülkenin ne kadar katkıda bulunacağına yönelik net rakamlar vermedi.
*Bu yazı AFP’nin geçtiği “Turkmenistan says ready for energy partnership with EU” başlıklı haberden derlenmiştir.
hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)