E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiTürksat 6A yörüngeye fırlatıldı---

Türksat 6A yörüngeye fırlatıldı

Türksat 6A yörüngeye fırlatıldı
09 Temmuz 2024 - 02:45 borsagundem.com

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A, Space X firmasının ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngesine fırlatıldı.

Türksat 6A'nın fırlatılması, Florida'daki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'nda görkemli bir törenle gerçekleşti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, CTECH Genel Müdürü Cüneyd Fırat ve diğer önemli isimlerin katılımıyla gerçekleştirilen bu önemli olayda, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu olan Türksat 6A uzaya gönderildi.

Fırlatma operasyonu olumsuz hava koşulları yüzünden birkaç kez ertelendi ancak sonunda başarıyla gerçekleştirildi. Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30'da Space X'in Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40'tan uzaya gönderildi.

Uydu, 42 derece doğu boylamında hizmet verecek şekilde tasarlandı. Fırlatmadan yaklaşık yarım saat sonra roketten ayrılması planlanan Türksat 6A'nın, yaklaşık 70 dakika sonra ilk sinyalinin alınması bekleniyor.

Uydu başarıyla yörüngeye oturduktan sonra, tüm alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine oturması sağlanacak. Yaklaşık bir aylık test sürecinin ardından Türksat 6A, Türksat tarafından faaliyete geçirilecek.

Dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilecek

Türksat 6A, 20 adet Ku Band aktarıcısıyla donatılmış olup, 8,4 kilovat güce sahiptir ve 4 bin 229 kilogram ağırlığına sahip. Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayan geniş bir hizmet alanına sahip olan bu uydu, Türkiye'nin kendi haberleşme uyduları aracılığıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilmesini sağlayacak.

Türksat 6A'nın geliştirilme sürecinde yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranıyla Türk mühendisleri önemli bir rol oynadı. Ankara'daki TUSAŞ'taki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde üretilen bu uydu projesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat, TÜBİTAK UZAY, ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi kurumlar önemli iş birliği yaptı.

Türksat 6A'nın başarıyla uzaya gönderilmesi, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki gücünü ve yetkinliğini bir kez daha kanıtlamıştır.

Türksat 6A'nın fırlatılması hava koşulları nedeniyle 02.30'a ertelendi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)