E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaOtomotivTüvTürk sonunda bunu da yaptı!---

TüvTürk sonunda bunu da yaptı!

TüvTürk sonunda bunu da yaptı!
02 Şubat 2012 - 15:36 borsagundem.com

Türkiye'de satışı yasal ancak kullanılması yasak ürünlere bir yenisi daha eklendi!

BURAK TAŞÇI
[email protected]
twitter.com/buraktasci
Türkiye'de otomobillerde cam filminin yasaklanmasından sonra enteresan bir durum daha ortaya çıktı. Tıpkı cam filmlerinde olduğu gibi xenon far kitlerinin de satışı yasal ancak kullanımı yasaklandı. Xenon far kiti olan araçlar TüvTurk muayenesinden geçemeyecek.
Bundan sonra muayeneden xenon far kiti olan araçlar kesinlikle geçemeyecek ve ağır kusurlu sayılacak. Piyasada 70 TL'den başlayıp 500 TL'ye kadar çeşitli kalite ve markalarda xenon far kitleri mevcut. Araçlarda kalitesiz fazla enerji harcayan halojen ampuller sökülüp xenon az enerji sarfiyatında bulunan ve daha fazla net ışık veren farı takanlar muayeneye gidince şokla karşılaştı. Xenon farı bulunduğu için ağır kusurlu olan araçlar tekrardan muayeneye tabi tutulacak.
MUAYENEDEN NASIL KUSURSUZ GEÇER?
Araçlarına xenon kit taktıranlar herhangi bir oto elektrikçisine giderek far girişlerinde değişiklik yaptırıp normal halojen far taktırarak muayeneden geçebiliyorlar. Muayeneden geçtikten sonra tekrardan farlar ve bağlantılar değiştirilerek xenon kit kullanılabiliyor.
UYGULAMA DOĞRU MU?
Türkiye'ye ithal edilen xenon far kitleri sadece araçlarda kullanılıyor. Ancak ülkeye girişinde herhangi bir yasak bulunmuyor. Satışı ise birçok aksesuarcıda ve internet sitelerinde yasal olarak yapılıyor. Araca takıldığı andan itibaren xenon far yasak sayılıyor ve muayeneden geçmiyor. Bu durum hem vatandaşın parasının boşa gitmesine neden oluyor hem de ithalatı yasal ancak kullanımının yasak olması nedeniyle tartışmaya açık bir konu haline geliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ali veli03 Şubat 2012 12:42

    zenon far orjinalse muayeneden geçer, sonradan takılanların kısası bile uzun gibi ayarsız yani karşıdan gelenin gözünü alıyor

  • ilhan03 Şubat 2012 00:39

    Xenon farların yasaklanması çok yerinde bir karar. Gece karşıdan gelenen araçta xenon far varsa insanın gözünü çok rahatsız ediyor. xenon farla gelen araçla karşılaştığımda ben de uzunlarımı yakıyorum.

  • 02 Şubat 2012 21:34

    barbar herzaman barbar ne yazık ki, başkasının hayatını düşünmez, kural-kanun tanımaz, bu ülkede o kadar çok ki barbar

  • yıkamacı kazım02 Şubat 2012 18:37

    param var taktırırım kardeşim. muayeneye girerken söktürürüm muayeneden geçince taktırırım. onlar uyanık da biz safmıyız ?

  • Özkan02 Şubat 2012 17:00

    Çok ilginç yaaa.... Halbuki bazı otomobillerin sıfırında orjinal olarak mevcut... Onlar napıcak

  • Baba02 Şubat 2012 16:48

    Herşeyi kararında yapmak lazım.Muayenede gözünün üstünde kaş var deyip ona buna ceza yazmak da yanlış, binlerce watlık konser projektörü gibi xenon farları yolda milletin gözüne gözüne yakmak da.

  • doğru karar02 Şubat 2012 16:02

    trafik cezası da kesilmelidir. Kullananlar ne kadar saygısız insanlar terbiyesizler canınızı hiçe sayıyorlar.