E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarUEFA 1.5 milyar Euro’yu buluyor---

UEFA 1.5 milyar Euro’yu buluyor

UEFA 1.5 milyar Euro’yu buluyor
24 Nisan 2011 - 09:27 borsagundem.com

Şenes Erzik, “1991 yılında UEFA’nın geliri 15 milyon Euro’ydu. Bugün bu rakam 1.5 milyar Euro’ya ulaştı' dedi

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nde (UEFA) yeni dönemde de asbaşkan olarak görev yapan Şenes Erzik, “1991 yılında UEFA’nın geliri 15 milyon Euro’ydu. Bugün bu rakam 1.5 milyar Euro’ya ulaştı. Gelirin yüzde 80’i kulüplerin kasasına gidiyor” dedi.

AVRUPA futbol pazarının 16 milyar Euro’luk büyüklüğe ulaşması Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) de gelirlerini artırıyor. Yıllık 1.5 milyar Euro gelire ulaşan UEFA bu paranın yüzde 80’ini Avrupa kulüplerine dağıtıyor. UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, “1991 yılında gelirimiz 15 milyon Euro civarındaydı. 18 kişinin çalıştığı UEFA bugün dev bir ekonomi yaratıyor. 500 kişinin çalıştığı UEFA’nın yıllık geliri de 1.5 milyar Euro’yu buluyor” dedi.
3 yıllık gelir garanti
UEFA’nın son 20 yıllık sürecinde ekonomik açıdan yapılan çalışmaları değerlendiren Şenes Erzik, şöyle konuştu: “Yalnız para kazanan bir mekanizma oluşturulmadı. Aynı zamanda kalıcı gelirlerle Avrupa futboluna çok büyük katkılar sağlandı. Şu anki mevcut yapımızda sabit gelirlerimiz üç yıllık garanti altına alınmış durumda. Yani, UEFA olarak bir sonraki yılı düşünmüyoruz. 3 yıl sonranın planlarını yapıyoruz. Şu an mevcut yapımızda 53 üye ülke bulunuyor. Her yıl yüzlerce kulübe destek veriliyor. Bu yapının kolay kolay zarara uğramaması için planlamalara dikkat ediyoruz.”
Performansa zam olabilir
Avrupalı kulüpler için UEFA ve Şampiyonlar Ligi gelirlerinin çok önemli olduğuna işaret eden Şenes Erzik, şu bilgileri verdi: “UEFA gelirlerini kulüplerle paylaşıyor. Özellikle Şampiyonlar Ligi’ndeki performansa dayalı prim sistemi çok güzel çalışıyor. Kulüpler buradan önemli bir gelir elde ediyor. Her hangi bir kulüp puan alamasa bile gruplara kaldığı için para kazanıyor. Artık kulüpler için Şampiyonlar Ligi’nde mücadele etmek çok önemli. Önümüzdeki yıllarda UEFA’nın gelirleri artarsa performans primlerine zam yapabiliriz.”
Profesyonel yönetici şart
Kulüplerin daha profesyonel bir yönetime kavuşması gerektiğinin altını çizen Şenes Erzik: “UEFA kulüplerin daha şeffaf olması için zorluyor. Bunun için bazı çalışmalar da devreye giriyor. Ancak kulüpler artık daha profesyonel yönetilmeli. Bir şirket gibi çalışmalı. Kulüpteki her yönetici kendi alanında profesyonel kimliğe sahip olmalı” diye konuştu.

Stadyumlar kulüplerin fabrikasıdır

AVRUPA’da son dönemlerde kulüplerin stadyumlara büyük yatırımlar yapmaya başladığına dikkat çeken Şenes Erzik, şu bilgileri verdi: “Bu çalışmalar Türkiye’ye de sıçradı. Türkiye’de bir çok stadyum yenileniyor. Ben bu statların kulüplerin fabrikası olduğunu düşünüyorum. Bu statlar dolmazsa kulüplerin kasasına para girmez. Stadyumları doldurmanın yolu da yenilikten geçiyor. Daha modern şartlarda yapılmış statlar izleyici profilini de etkiliyor. Kadınların ve çocukların daha çok maça gelmesi stadyumları ekonomik açıdan daha güçlü kılabiliyor. Bunun için kulüpler statlara özen göstermeli.”

Euro 2020’de Türkiye daha iddialı olacak

TÜRKİYE’nin Euro 2020 şampiyonasında öne çıktığına işaret eden Şenes Erzik, şu değerlendirmeyi yaptı: “Euro 2016’yı kıl payı kaçırdık. Ancak inanıyorumki Euro 2020’de Türkiye öne çıkacak. Bu tarihe kadar da tüm statların tamamlanmış olacağını düşünüyorum. Diğer projeler de 2020’ye rahat şekilde yetişecektir. Euro 2016’yı kaçırmamıza çok üzüldüm. Üyeler tercihlerini kullandı ve Fransa’yı seçti. Ancak Euro 2020 adaylığında
Türkiye’nin daha iddialı olduğunu düşünüyorum.”

Ukrayna’daki projeler yetişecek

UKRAYNA ve Polonya ev sahipliğinde düzenlenecek olan Euro 2012 ile ilgili son gelişmeleri anlatan Şenes Erzik, “Bu iki ülke Avrupa Futbol Şampiyonası için çok önemli. Polonya ekonomik açıdan Ukrayna’ya göre biraz daha şanslıydı. Ukrayna ile konaklama ve ulaşım konusunda biraz sıkıntı yaşadık. Şuan için bir sorun bulunmuyor. Konaklama ve ulaşım projelerinde çalışmalar hızla devam ediyor ve 2012’ye yetişecek” dedi.

Cimbom’un başarısızlığı Avrupa’da merak ediliyor

GALATASARAY’ın son dönemlerde yaşadığı sportif başarısızlıkların Avrupa’da da merak konusu olduğuna dikkat çeken Şenes Erzik, “Böylesine büyük bir kulübün aldığı bu başarısız sonuçlar hiç normal değil. Avrupa’da da bana sıkça Galatasaray’da son yaşanan gelişmeler soruluyor. UEFA Kupası’nı kazanmış Avrupa’da imajı çok güçlü bir kulüp olan Galatasaray ile ilgili bir çok soru alıyorum” dedi.

Şampiyonlar Ligi’nde bir maç oynanmazsa sistem çöker

ŞAMPİYONLAR Ligi modelinin çok zor yönetilen bir sistem olduğuna dikkat çeken Şenes Erzik, “Bu model o kadar önemliki hiç bir zaman aksamaması gerekiyor. Şampiyonlar Ligi’nde bir maçın oynanmaması sistemin çökmesine neden olabilir. Bu yüzden de yönetilmesi ve çalışması çok zor. Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale çıkan bir kulüp iflas edip kapısına kilit vurmaması için kulüplerin finans yapısına dikkat edilecek” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)