E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporUEFA açıkladı! Merih'e 2 maç ceza---

UEFA açıkladı! Merih'e 2 maç ceza

UEFA açıkladı! Merih'e 2 maç ceza
05 Temmuz 2024 - 13:54 borsagundem.com

UEFA, Avusturya maçında bozkurt işareti yaptığı gerekçesiyle Merih Demiral’a 2 maç ceza verdiğini açıkladı. TFF'nin karara itirazla ilgili çalışma yaptığı öğrenildi.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Disiplin Kurulu, Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024)'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Melih Demiral'a 2 maç ceza verdi.

UEFA'dan yapılan açıklamada, spor etkinliklerinde sportif olmayan nitelikteki davranışlar sergilediği, futbol sporunun itibarını zedelediği ve genel davranış ilkelerine aykırı davrandığı gerekçesiyle Merih Demiral'a iki maçtan men cezası verildiği belirtildi.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Merih Demiral, verilen ceza sonrasında olayı Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne (CAS) taşıyacak. CAS’ın dosyayı hızlıca ele alıp, maç günü öğlen saatlerine kadar sonuçlandırması bekleniyor.

Karar değişmediği takdirde Merih Demiral, çeyrek finaldeki Hollanda ve milli takımın tur atlaması durumunda yarı final maçında oynayamayacak.

TFF Başkanı Büyükekşi: Hukuk dışı siyasi bir karar olarak görüyoruz

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, yaptığı yazılı açıklamada verilen cezaya tepki gösterdi.

"UEFA’nın maçta görevli delegesinin raporunda cezai yaptırım ile ilgili bir ifade olmamasına rağmen, bazı batılı siyasetçilerin açıklamalarının ardından UEFA’nın konu ile ilgili müfettiş atayarak soruşturma başlatmış olması da sürecin ve kararın bağımsızlığına gölge düşürmüştür" diyerek sözlerine başlayan Büyükekşi, şu ifadeleri kullandı:

"Oyuncumuzun gol sevinci sırasında yaptığı işaret hiç bir şekilde siyasi bir işaret değildir, Türklerin yüzyıllardır kullandığı Türklüğü sembolize eden bir işarettir.

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son 16 turunda Avusturya’yı eleyerek, çeyrek finale yükselen ve yarın çeyrek finalde Hollanda ile yarı finale yükselme maçına çıkacak A Milli Futbol Takımımızın tarih yazdığı bu büyük organizasyonda bu ceza asla kabul edilemez.

Başlatılan soruşturma sürecinin adaletsizliği, UEFA müfettişinin yanlı medya kuruluşlarına sızdırılan raporu ve titizlikle hazırladığımız 27 sayfalık kapsamlı savunma dosyamızın değerlendirilmediğini savunma süremiz biter bitmez açıklanan karardan da anlaşılmaktadır. 3 maçın altındaki cezalarda CAS'a itiraz ve başvuru yolunun kapalı olmasından dolayı da verilen 2 maçlık ceza ile itiraz hakkımızda elimizden alınmıştır.

Taraflı ve adaletsiz olan bu karar tüm milletimizi derinden hayal kırıklığına uğratmıştır. Kararın bazı yanlı medya kuruluşlarına sızdırılmış olmasından ise özellikle rahatsızlık duyuyoruz. Bu tür eylemler sürecin siyasi platforma çekildiği yönündeki şüphelerimizi desteklemektedir.

Tribünlerdeki ırkçı davranışlar da dahil olmak üzere çok daha ciddi ihlaller için verilen para cezaları ve ertelenmiş cezalarla karşılaştırıldığında, bu iki maçlık men cezası son derece orantısızdır. Bu tutarsızlıklar maalesef ülkemize karşı bir çifte standard uygulandığının en güçlü göstergesidir.

Ancak Büyük Türk Milleti’nin en büyük karakteristik özelliklerinden biri adaletsizlik ve hukuksuzluk karşısında tek vücûd olmayı başarmasıdır, tüm bu haksızlıklara karşı sadece Türk Milli Takımı olarak değil ulus olarak ayağa kalkarız. Bu her zaman böyle olmuştur ve yarın akşam Berlin Stadyumu'nda da sportif performansımızla bunu tüm dünyaya ispat edeceğiz.

Sadece futbolun güzelliklerinin parlamasını istediğimiz bu güzel günlerde, haklı savunmamızı en detaylı ve kapsamlı şekliyle yaptık. Lakin bu haksız karar, ikinci evimiz olarak gördüğümüz Berlin'deki tutkulu taraftarlarımızı her zamankinden daha güçlü bir şekilde art niyetli provakasyonlara karşı dikkatli olarak bugüne kadar olduğu gibi takımımızın arkasında durmaya teşvik edeceğine eminim."

Bahçeli: Milli takımın Hollanda maçına çıkmaması milli beklentidir

Bahçeli, UEFA’nın, A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral'a 2 maç men cezası vermesine ilişkin açıklama yaptı. Bahçeli, "Türkiye-Avusturya futbol müsabakasında attığı golden sonra 'Bozkurt' işaretini haklı gurur ve sevinç içinde paylaşan milli futbolcumuz Merih Demiral’la ilgili aldığı 2 maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır. Aynı zamanda ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA’ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir. Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür. UEFA, bazı ülkelerin futbolcularıyla ilgili verdiği benzeri kararlarda oldukça geniş görüşlü ve hoş görülü yaklaşmasına rağmen sırayı bir Türk futbolcu aldığında nefretini gizleyememiştir. Dünya futboluna kara bir leke sürülmüş, 2024 Avrupa Şampiyonası’na gölge düşmüştür. Ancak çılgın Türkler her engeli aşacak azim ve inançtadır" dedi.

Bahçeli, A Milli Futbol Takımının arkasında 85 milyon Türk vatandaşının dua, destek ve tezahüratıyla ayakta olduğuna işaret ederek, "Geldiğimiz bu aşamada Türk milletinin tarihi mirasına apaçık saygısızlık yapan UEFA, bahse konu ayıplı kararını geri almadan A Milli Futbol Takımımızın Hollanda karşılaşmasına çıkmaması ve bir hak olan demokratik protestosunu bu şekilde göstermesi ahlaki ve milli nitelikli bir beklentidir. UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır. Boyun eğerek, taviz verilerek, teslim olarak kazanılacak bir başarı her manada hezimet ve zilletin makyajlanmasıdır. Merih evladımızın ve bütün milli futbolcularımızın sonuna kadar yanındayız. Biriz, beraberiz, hep birlikte Türkiye’yiz, Türk milletiyiz" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı: Esefle karşılıyoruz

Bakanlıktan milli futbolcu Demiral'a verilen cezaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz. Uluslararası spor karşılaşmaları, toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir. Yurt içinde ve dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan tepki!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, UEFA Disiplin Kurulunun, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza vermesine tepki gösterdi.

Kararı "kabul edilemez" olarak nitelendiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Kararın özgürlükçü ve hakkaniyetli bir yaklaşımla ve savunma dosyası ciddiyetle incelenerek düzeltilmesini bekliyoruz. Futbolun heyecanı ve güzelliği ön yargılı kararlarla gölgelenmemelidir."

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan UEFA'nın kararına tepki

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avusturya maçındaki bozkurt işareti nedeniyle UEFA tarafından milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza verilmesine tepki gösterdi.

Kararı kınadığını belirten Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ceza, çifte standartlı, ön yargılı bir anlayışın neticesidir. Maksadını aşan bu karar, EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na gölge düşürdüğü gibi sporun barış ve dostluk iklimini de zedelemektedir. 'Bizim Çocuklar' kim ne yaparsa yapsın şimdiden bizim şampiyonlarımızdır."

AK Parti Sözcüsü Çelik: UEFA’nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, UEFA'nın 2024 Avrupa Şampiyonası'nda oynanan Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle milli futbolcu Demiral'a 2 maç ceza vermesine ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

UEFA Disiplin Kurulu'nun milli futbolcu Demiral'a 2 maç ceza vermesinin son derece hatalı bir karar olduğunu vurgulayan Çelik, "UEFA kararı açıklanmadan önce belirli mahfillerde kararın yayınlanması, bu kararın belirli baskı gruplarının etkisi ile alındığını göstermektedir. UEFA’nın bu kararı, futbolun üzerine siyasi baskı gölgesi düşürmüştür." ifadelerini kullandı.

UEFA İcra Kurulu Üyesi Yardımcı: Merih Demiral'a verilen 2 maç ceza, futbolun bağımsızlığına müdahaledir

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği 2 maç cezanın, futbolun bağımsızlığına müdahale olduğunu söyledi.

Servet Yardımcı yaptığı yazılı açıklamada, "UEFA Disiplin Kurulu tarafından A Milli Takım oyuncumuz Merih Demiral hakkında verilen cezayı üzüntüyle karşıladığımı ve kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim. Sorunsuz devam eden bir turnuvada, maç bittikten sonra yapılan doğal bir kutlamayla ilgili cezalandırma talep edilmesi futbolun bağımsızlığına müdahaledir." ifadelerini kullandı.

"Futbolcumuz, EURO 2024'te kendisinin attığı gollerle çeyrek finale yükseldiğimiz ve 'Maçın Oyuncusu' seçildiği bir anın mutluluğunu Türk taraftarlarıyla kutladığı sırada, doğal bir sevinç paylaşımı yapmıştır." değerlendirmesinde bulunan Yardımcı, şu ifadeleri kullandı:

"Burada rakibini veya herhangi bir topluluğu incitebilecek unsur söz konusu değildir. Oyuncu, duygusunu maç sonrasında katıldığı basın toplantısında da doğal bir biçimde ifade etmiştir. Futbolcuların kutlama yöntem ve şekilleri herhangi bir grubu veya kitleyi aşağılayıcı olmadıkça ya da temel nezaket kurallarını ihlal etmedikçe cezalandırma olmamalıdır. Disiplin Kurulu, UEFA yönetiminden bağımsız ve kendi iç işleyişiyle karar alan bir kurul olmakla birlikte, çok geç olmadan bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine dair inancımı vurgulamak isterim. Türkiye olarak futbolun tüm güzelliklerini dünyaya izletmeye devam ettiğimiz EURO 2024'te oynayacağımız çeyrek final mücadelesinden önce hiçbir şeyin dikkatimizi dağıtmasına izin vermemeli, 'Bizim Çocuklar'ın final yolculuğuna her zamankinden daha fazla konsantre olmalıyız."

Ne olmuştu?

UEFA, A Milli Futbol Takımı'nın EURO 2024 son 16 turunda Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta "uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla" Merih Demiral ile ilgili soruşturma açılmıştı. UEFA'dan yapılan açıklamada, "Avusturya ile Türkiye arasında, 2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 Avrupa Şampiyonası son 16 turu maçında, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiasıyla ilgili UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır." denilmişti.

TFF, Merih Demiral için hazırlanan savunma dosyasını UEFA'ya gönderdi

TFF, 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda kazanılan Avusturya maçında A Milli Takım oyuncusu Merih Demiral'ın eliyle bozkurt işareti yapması nedeniyle açılan soruşturmayla ilgili hazırlanan savunma dosyasını UEFA'ya iletti.

Federasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, yerli ve yabancı avukatlarca hazırlanan 30 sayfalık savunma, UEFA Disiplin Kuruluna gönderildi.

Dosyada, daha önce yaşanmış çok sayıda örneğe yer verilip, bozkurt işaretinin Anadolu, Orta Asya ve dünyanın birçok yerindeki Türk kökenli halkların 1000 yıllık simgesi olduğu öne çıkarıldı.

Avrupa'nın bozkurt cehaleti: Futbola ırkçı müdahale

 

Bahçeli'den UEFA'ya Merih tepkisi: Son derece yanlı ve yanlış

 

Bakan Bak'tan Merih'e tam destek

 

Merih'in gol sevinci UEFA'yı rahatsız etti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mede in turkiye06 Temmuz 2024 12:42

    Ben 44 yaşında Şırnak'ta 18 ay askerliğini yapmış 24 yıldır ticaret yapan bu ülkenin çocuğuyum türküm ve hepsinden önemlisi insanım ( bozkurt beni temsil etmiyor ve etmeyecektir ) UEFA yi Merih konusunda tebrik edip. belingim konusunda kınıyorum Uefa'da artık iki yüzlülüğü bırakmalı Slovakya kulübesine yaptığı kendi gibi çirkin hareketin cezasının 1 yıl ertelenmesi UEFA nin itibarını ve ingilizin güdümünde olduğunu gösteriyor oda ayrı celiski

  • Hakan06 Temmuz 2024 12:37

    Bozkurt işareti yapmak..kürdü..Arabi.ı..arnavudu..aşağılamak degildir..sadece bir tespittir.. ve bu tespitte güzeldir..biz ülkede kimsenin..soyunu sopunu..unutsun istemeyiz..blakiz.. kültürünü açıklasın...ayrılıkçı..olmadan...yaşasın. rengarenk olsun..gurur duyalım...tehlike burda diger millet..ve.diger halklaları aşalayıp..kendini üstün tutmaktır..buda zaten boş..ve cahilce bir yaklaşımdır

  • acacu05 Temmuz 2024 23:55

    Binlerce yıllık gökbörü efsanesini avrupalı kültürsüz faşistlerin bilmemesi, anlamaması zavallılık ama bizim kendi insanımızın bu işareti sadece son 30 yılda kullandı diye bir siyasi partiye ait sanmasındaki cahillik ve zavallılık düzeyi göz yaşartacak kadar acı. Daha tarihini bilmiyorsun, vatanına nasıl bir katkı sağlayabilirsin?

  • Sade turk06 Temmuz 2024 12:36

    Sizin gibi vatan millet Sakarya deyip ilk fırsatta ülkesini hancerlemiyor toplum evet bozkurt parti işaretidir hemde dibine kadar siyasi iceriktir bir Türk olarak beni temsil etmiyor beni İslam üretim ahlak azim çalışma ve saygı temsil ediyor alın bozkurtunuzu milletin yakasından dusun

  • Adanalı zalım yamyam05 Temmuz 2024 22:44

    UEFA doğru olanı yaptı yarın bir sirp yada alman yada arnavut yada bir PKK lida işaret yaptığında ne olacak bu işin sonu yok milli takımı yalnız birakarak zarar verdi Melih sonra bozkurt işareti MHP nin işareti ve dibine kadar siyasi bende bir Türk çocuğu olarak bozkurt işaretini kabul etmiyorum beni veya bizleri temsil etmiyor ha birileri derse beni temsil ediyor onada saygı duyarım onu bağlar bir sözümde TRT ye bu turnuvada TRT den nefret ettim frekans i ikide bir değiştirip sifreliyorlar muhtemelen TRT de ya şifreli olacak yada el altından satıldı TRT nizde sizin olsun ne diyeyim

  • Gazi06 Temmuz 2024 12:31

    Zübük gerçegi bilmek.le saklamak farklı şeyler..tabiki bumu anlamak zeka ister elbette sen kültürünü Red edebilirsin ama bu öbürü nün kullanmayacağım anlamına gelmez..simge illaki bir kesimi çağırıyor anlamına gelmez..ha.sen.atatürkü..bozkurt.. kültürünü..istemiyorsan ki olabilir..ama..sonun da.............olsun.

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA05 Temmuz 2024 15:24

    Haydi şimdi git kumda oyna bakalım.Tam ihtiyacımız var iken kültür eksikliği bu cezayı getirdi yazıklar olsun.

  • Kültürü eksik05 Temmuz 2024 22:43

    Sen sus anlamadığın konular milli yani

  • Ferhat 05 Temmuz 2024 17:30

    Elin faşist ırkı UEFA ya bir şey deme sen

  • AHMET ÖZBİLEN05 Temmuz 2024 15:23

    Ulan zaten zar zor yeniyoruz bu hareket te ne tam bir cahaletlik.........

  • UEFA’ya konuş05 Temmuz 2024 22:44

    Biraz milli olun

  • Alp05 Temmuz 2024 14:58

    Uygar.. dünya...uygar batı....sıça.....m...sizin gibi demokratik.. ben bile sosyal demokratım.. beni bile soğuttunuz.. her şeyiniz yalan dolan kalleş...pislik batı..bozkurt sadece bir kesimin simgesi degilki...bu bir efsane..simge...yobazlar bunu çok iyi biliyorsunuz..aşalık.. soysuz..yaratıklar

  • asena05 Temmuz 2024 14:14

    şerefsiz uefa pisliklerrrrr