E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemUkrayna açıkladı: Zaporijya'nın Rus işbirlikçisi güvenlik şefi öldürüldü---

Ukrayna açıkladı: Zaporijya'nın Rus işbirlikçisi güvenlik şefi öldürüldü

Ukrayna açıkladı: Zaporijya'nın Rus işbirlikçisi güvenlik şefi öldürüldü
05 Ekim 2024 - 13:19 borsagundem.com

Tesis çalışanlarının kişisel verilerini Rus güçlerine aktardığı iddia edilen Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenlik şefi Korotkiy öldürüldü. GUR tarafından yapılan açıklamada Korotkiy için 'savaş suçlusu' ve Rus 'işbirlikçisi' ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna'nın askeri istihbarat teşkilatı (GUR), ülkenin güneyinde yer alan ve savaşın başlarında Ruslar tarafından ele geçirilmesinden bu yana küresel endişe kaynağı haline gelen Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenlik şefinin öldürülmesinin sorumluluğunu üstlendi.

Güvenlik şefi Andrei Korotkiy'i "savaş suçlusu" ve Rus "işbirlikçisi" olarak nitelendiren GUR, Telegram kanalında bir cipin patladığını gösteren bir video yayınladı ve saatler sonra Rusya Soruşturma Komitesi, Korotkiy'nin nükleer santralin bulunduğu Enerhodar'da öldürüldüğünü doğruladı.

GUR, Ukrayna vatandaşı olan Korotkiy'nin savaşın ilk haftalarında nükleer tesisin kontrolünü ele geçirdikten sonra Moskova ile "gönüllü olarak işbirliği yaptığını" iddia etti.

Ajans, Korotkiy'nin tesis çalışanlarının kişisel verilerini Rus güçlerine aktardığını, "Ukrayna yanlısı" olanları öne çıkardığını ve "işgali" destekleyen etkinlikler düzenlediğini de öne sürdü.

GUR'un Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü, her savaş suçlusunun adil bir şekilde cezalandırılacağını hatırlatır" denildi.

Ancak Zaporijya yetkilileri cinayeti hızla kınadı ve Korotkiy'nin ölümünün sorumlularının cezalandırılacağı sözünü verdi.

Tesisin müdürü Yuri Chernichuk "Bu korkunç, insanlık dışı bir eylemdir" dedi. "Nükleer tesisin güvenliğini sağlayan çalışanlara yönelik bir saldırı pervasızca ve çirkin bir adımdır."

Ukrayna'nın güneyinde yer alan Zaporijya, Avrupa'nın en büyük nükleer güç santrali konumunda. 2022 yılındaki Rus işgali öncesinde Ukrayna'ya elektriğin yaklaşık yüzde 30'unu sağlayan santral, savaşın ilk haftalarında Ruslar tarafından zorla ele geçirildi.

Rus ordusunun kuzeydeki Hirsk köyünde sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) taşıyan bir araca çarpması sonucu aralarında altı yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu en az üç kişi hayatını kaybetti.

Köy muhtarı Andrii Apryshko, saldırının gaz tüplerinin patlamasına neden olduğunu ve yangının yakındaki bir eve sıçradığını bildirdi.

"Biz burada yangını söndürmeye çalışırken bir top mermisi daha attılar. Ve sanırım üç insansız hava aracı daha vardı. Yangını söndürmemize izin vermediler" dedi.

Yerel yetkililer, patlamada bir kişinin bacağının koptuğunu, bir diğerinin ise şarapnel yaraları ve yanıklar aldığını açıkladı. (Euronews)

Rusya'dan Zaporijya çağrısıRusya'dan Zaporijya çağrısı

 

Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangının radyasyon tehlikesi var mı?Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangının radyasyon tehlikesi var mı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)