E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUkrayna krizi derinleşirken küresel yatırımcılar ne diyor?---

Ukrayna krizi derinleşirken küresel yatırımcılar ne diyor?

Ukrayna krizi derinleşirken küresel yatırımcılar ne diyor?
28 Şubat 2022 - 13:32 borsagundem.com

Küresel borsalar Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle oldukça karmaşık günlerden geçiyor. Borsa uzmanları bu süreçte piyasalara ilişkin görüşlerini paylaştı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna'daki çatışmalar derinleşirken ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar giderek sertleşirken küresel piyasalardaki etkilere karşı, yatırımcılar da ayak uydurmak için mücadele ediyor.

Tahviller, altın ve ABD doları gibi güvenli liman yatırımları Pazartesi günü yükselirken, Avustralya doları gibi klasik risklere duyarlılığı yüksek olan varlıklar da düşüşe geçti. Güney Afrika gibi gelişmekte olan piyasaların para birimleri de baskı altında. Ham petrol hafta başında tekrar yükselişe geçti. Avrupa borsaları ve Wall Street vadeli endeksleri de düşüş gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre yatırımcılar, halihazırda yükselen olan küresel enflasyonla ve pandemiden toparlanma sürecinde yavaşlayan küresel büyümeyle baş etmeye çalışırken bir de yükselen küresel emtia fiyatlarıyla karşı karşıya kaldı. Küresel yatırımcılar aynı zamanda merkez bankalarının bu zorlukların üstesinden gelmek için para politikalarını nasıl düzenleyeceklerini de anlamaya çalışıyor.

Bloomberg International’ın haberinde stratejistler ve yatırımcılar bu krizin varlık sınıflarına nasıl yansıyacağını yorumluyor.

Enerji krizi

Yatırım danışmalığı şirketi Medley Global Advisors’ın Küresel Makro Stratejisti Ben Emos krizin en büyük etkilerinin küresel enerji piyasasında ve gıda ile diğer küresel emtialarda olacağına dikkat çekti. Emos açıklamasında, portföy tercihleri için, “Özellikle bu yönde alanda konumlanmak, enerji de dahil olmak üzere farklı emtialara odaklanan şirketlere odaklanmak istemelisiniz” dedi.

Borsa uzmanı BP’nin Rusya’daki en büyük petrol şirketi Rosneft hisselerini elinden çıkarma planı sonrasında diğer şirketlerin de tasfiye planı açıklayabileceğini de sözlerine ekledi.

'İktidarsız' merkez bankaları

Avusturalya Ulusal Bankası (NAB) stratejistlerine göre, yaptırımların başarılı olması halinde Rusya merkez bankası rubleyi savunmada "iktidarsız" hale gelebilir.

NAB Döviz Stratejisi Başkanı Ray Attrill konuyla ilgili paylaştığı bir notta, "Pratikte tam olarak ne anlama geldiği henüz tam olarak açık olmasa da, Rusya'nın merkez bankası (CBR) döviz rezervlerine sınırsız erişimini engellemek amacıyla yaptırım uyguladı. CBR rezervlere erişemezse, rubleyi serbest düşüşten koruyamaz" dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre CBR gün içerisinde politika faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye çıkardığını duyurdu. Türkiye saatiyle saat 12:25 itibariyle Rus Rublesi ABD Doları karşısında %24,26 oranında düşüşle işlem görüyor.

Sert parasal politika kararları

Federe Hermes Kıdemli Ekonomisti Silvia Dall'Angelo müşterileriyle paylaştığı bir notta, "Para politikası açısından bakıldığında, bu çatışma merkez bankalarının karşı karşıya olduğu zaten zor olan büyüme-enflasyon dengelerinin daha da bozulması anlamına geliyor ve yaklaşan para politikası kararlarını özellikle zor hale getiriyor" dedi.

Dall'Angelo, “Halihazırda yüksek olan enflasyon ve ikincil etkilerine ilişkin endişelerin mevcut olduğu ortamda, merkez bankaları büyük olasılıkla parasal teşvikleri kaldırmaya devam edecektir. Ancak jeopolitik zeminden kaynaklanan aşağı yönlü büyüme riskleri, kademeli ve temkinli bir şekilde ilerleme olasılıklarının düşük olduğu anlamına geliyor. Krizin merkez bankalarının politika hatası ihtimallerini artırdığını söylemek doğru olur” görüşlerine yer verdi.

Avrupa bankaları baskı altında

TD Securities’in Baş Stratejist Rich Kelly liderliğindeki stratejistlerinin hazırladığı raporda, “Avrupa bankaları Pazartesi günü bazı Rusya’daki bazı varlıkları ve ödemelerin kısıtlandığı takdirde bunun ne anlama geleceği yönündeki endişeler nedeniyle bir miktar baskı altında olabilir” denildi.

Raporda en fazla Avusturya bankalarının %1,6 oranla Rusya varlıklarına maruz kaldığı bu bankaları %0,6 ile İtalya’nın ve %0,2 ile Fransa’nın takip ettiği belirtiliyor.

Rus ihracatçılar döviz kazançlarının yüzde 80'ini satacak

 

Küresel borsalarda dip çok uzakta olabilir

 

Ukrayna krizi tüm yatırım stratejilerini alt üst etti

 

Rusya’da faizler yüzde 20’ye yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)