E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıUkrayna Kursk'a saldırdı: Doğalgaz fiyatları rekor kırdı---

Ukrayna Kursk'a saldırdı: Doğalgaz fiyatları rekor kırdı

Ukrayna Kursk'a saldırdı: Doğalgaz fiyatları rekor kırdı
15 Ağustos 2024 - 12:25 borsagundem.com

Kursk'ta meydana gelen çatışmalar, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında endişe yaratıyor. Şehirde yaşananlar nedeniyle Avrupa'da doğalgaz fiyatları bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya'nın Suca şehrini de içeren Kursk bölgesinde 6 Ağustos'ta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında başlayan çatışmalar sürüyor.

Rus gazının boru hattıyla Ukrayna'ya tek giriş noktası olan ve Avrupa'ya uzanan Suca giriş noktasında yaşanan gerilim Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarını bu yılın en yüksek seviyesine taşıdı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF'de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, arz endişeleri nedeniyle 42 euroya kadar yükseldi ve 8 ayın zirvesini gördü.

Rus enerji şirketi Gazprom ise Suca noktasından günde ortalama 42 milyon metreküp doğalgaz sevkiyatı gerçekleştirmeye devam ettiğini bildirdi.

Uzmanlar, Avrupa'daki pazar payını önemli oranda kaybeden Gazprom'un Suca üzerinden sevkiyata devam etmesini bekliyor. Ukrayna'nın da Avrupa'da Rus gazı kullanmayı sürdüren ülkelerle sorun yaşamamak için Suca'dan akışı kesmesinin beklenmediğini ifade ediliyor.

Sovyetler Birliği döneminde inşa edilen Urengoy-Pomari-Ujgorod boru hattı, Sibirya'nın batısında çıkartılan doğalgazı Avrupa'ya sevk etmek üzere Suca'ya taşıyor.

Ukrayna üzerinden Slovakya'ya uzanan hat, buradan Çekya ve Avusturya'ya gaz taşırken, Macaristan da buradan ulaştırılan kaynağın müşterileri arasında yer alıyor.

Ukrayna Kursk'a saldırdı, ruble yüzde 4 eridiUkrayna Kursk'a saldırdı, ruble yüzde 4 eridi

 

Doğal afetleri fırsata çeviren felaket fonlarıDoğal afetleri fırsata çeviren felaket fonları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL15 Ağustos 2024 14:03

    Rusya istese ukrayna nın canına okur fakat doğalgaz fiyatları artsın diye bunların operesyonlarına izin veriyor olabilirler.